UGT geheimen (Algemeen)

door Hans Steenman @, 19.01.2011, 14:36 (4871 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Steenman, 19.01.2011, 14:50

Een week gelden heb ik mijn tot MG zendertje omgebouwde radio op het forum geplaatst. Als zendbuis gebruikte ik eerst een EL84 die ik later verving door een EL86. In de praktijk bleek dat een minder goede verandering. De Ri van de EL86 is in deze schakeling (cascode met een relatief lage voedingsspanning) te laag: er ontstaat enige vervorming over de zendkring. Dus de EL84 weer teruggeplaatst. Hoewel hij prima functioneert overschrijd ik z'n maximale spanning tussen gloeidraad en kathode. Dus is er een 6,3V trafo'tje nodig.

De UGT misschien? De impedantieverhouding primair/secundair is 1400. Dat is de quadratuur van de wikkelverhouding. Dus die is 37. 220V:37=6V Mooi!
Ik wist wel dat het vermogen op z'n minst aan de krappe kant was. Het uitgangsvermogen van de radio is ca. 2,5W en de EL84 vraagt 4,5W.
Toch maar eens experimenten.
Met 220 op de primaire is de open klemspanning secundair 17V ??? Capacitieve koppeling? Belast met 30 ohm (nominale VA) meet ik ca. 5,5V. Belast met 10 ohm blijft over 4,2V. Nou ja, dat was ook wel te verwachten. Maar als je zo bezig bent ga je dat ding en de schakeling wat beter bekijken en ontstaan vragen.
De primaire heeft een aftakking, zie schema. Philips stuurt de gelijkgerichte stroom in tegengestelde richting door S25 en vandaar verder naar de afvlakking. Dat kan, lijkt me, 2 redenen hebben: ze trachten de gelijkstroomcomponent in de wikkeling kleiner te maken om kernverzadiging te voorkomen of een luchtspleet te overbodig te maken. Maar de weerstand van die wikkeling is maar 10 ohm. De andere is 600 ohm.
Of gebruiken ze die wikkeling dan misschien als smoorspoel? Maar geeft dat dan geen brom in de luidspreker?
Wie weet hier het fijne van? We weten dat ze alles deden om die uitgangtrafo's nóg kleiner te maken. Is dat de sleutel?[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum