BX380 Potmeter perikelen (Techniek Radio/TV)

door Harm Klaassens @, Breda, 22.01.2011, 16:07 (4868 dagen geleden)

BX380A potmeter perikelen.

Het geluid uit mijn BX380A was verschrikkelijk schel en de potmeter kraakte als de hel.
Dus eerst maar eens alle teerballen vervangen, resultaat de EBL21 trekt weer minder anodestroom, maar het geluid is nog steeds schel en vervormd. Bij het vervangen van de condensatoren viel het mij op dat een aansluitlip van de potmeter (R8-R9) wat los zat. Potmeter eruit gehaald en doorgemeten en jawel de losse lip (bovenkant R8 ) maakt geen contact meer.
[image]
De gefelste rand open gebogen en de potmeter uit elkaar gehaald, de koolbaan voorzichtig schoongemaakt, het was nu goed te zien waar de onderbreking zat.
Een nieuwe potmeter had ik niet, en het tweede probleem is dat de netschakelaar aan de potmeter gekoppeld zit. Het enige alternatief was proberen te repareren.
Rondom de losse aansluitlip de pertinax met een naald wat ruw gemaakt en de lip met
10 secondenlijm weer vastgezet ( het duurt wel een uur voordat de lijm droog is !!)
Daarna het klinknageltje bij de koolbaan met een naald goed blank gemaakt en met geleidende zilverkleurige verf (electrical conductor paint of Duits leitsilber) de verbinding met de koolbaan weer hersteld.
Nadat de verf droog was gaf een meting 400 k.ohm, moet eigenlijk 350 k.ohm zijn, maar voor mij ruim binnen de tolerantie.
[image]
Potmeter provisorisch weer in elkaar gezet om te meten of het ook echt werkt, liet ik hem uit mijn handen vallen waardoor hij op de grond uit elkaar viel. Ben een uur aan het zoeken geweest naar dat kleine zwarte koolborsteltje (de loper).
[image]
Toen ik die teruggevonden had de potmeter maar gelijk dichtgemaakt en in de radio gesoldeerd. Resultaat potmeter werkte maar bij het terugdraaien van het volume begon het geluid ineens weer hard en schel te worden. De loper maakte in dit gebied geen contact meer en het signaal gaat dan via C27 en R13 naar de versterker vandaar dat het geluid zo schel is.[image]
Potmeter er weer uit, weer uit elkaar gehaald en gekeken waarom de loper geen contact meer met de koolbaan maakte. Nu had ik uit voorzorg de andere twee aansluitingen ook maar rijkelijk met wat zilververf behandeld, helaas geleid de verf aan de oppervlakte zeer slecht en daar loopt nou net de loper over!! De verf was gelukkig nog niet hard en ik heb met een potlood de verf op de koolbaan waar de loper contact maakt verwijdert .
Na Murphy een schop gegeven te hebben de potmeter weer in elkaar gezet en teruggeplaatst in de radio.[image]
Het uiteindelijke resultaat goed regelbaar volume zonder gekraak en het geluid is weer aangenaam om te horen.:-D [image]
Groeten Harm Klaassens


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum