AG9004 in twee kleuren, ik zoek grijs en heb groenachtig (Gezocht)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 24.01.2011, 01:19 (4867 dagen geleden) @ Mans Veldman

Is ook mijn idee dat het frontje van René's versterker verkleurd is over de jaren.

Toevallig heb ik hier nu een paar dezelfde apparaten (tv's) staan, en allemaal hebben ze een iets andere verkleuring.
Bekend voorbeeld zijn ook de jaren 50 druktoetsen van met name Philips radio's. Die horen een beetje aan albast achtige uitstraling te hebben, maar meestal zijn ze naar ondoorzichting wit verkleurd, en dan met name aan de bovenkant.

Dat UV licht een invloed heeft, blijkt wel uit de diverse oude computerapparatuur die ik over de jaren gezien heb. Met name als die in het zonlicht stonden, dan was daar duidelijk de invloed van te zien op sommige plastics. Of leg eens een plastic (vuilnis)zak een jaartje buiten in de zon. Dan zitten de gaten erin, en dat komt niet van de wind of knagende beesten.

Hier http://www.vintagecomputing.com/index.php/archives/189 een heel verhaal, en als je op Google eens naar 'plastic discolouration' (of op de 'Amerikaanse' spelling color) vind je ook nog het e.e.a.

Maar bepaalde chemische stoffen (schoonmaakmiddeltjes) kunnen zeker ook invloed hebben als die langdurig met het materiaal in aanraking komen.

Om nog maar niet te spreken over het verdampen van weekmakers of bepaalde chemische processen van stoffen die in het plastic verwerkt zijn. Zoals ook terug te lezen in één van die bovenstaande links.
Dat zorgt er niet alleen voor dat het plastic kan verkleuren, maar ook dat de materiaaleigenschappen veranderen, waardoor het bijvoorbeeld brokkeliger wordt, krimpt (zie catalin) of vervormt.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum