vraag over Grundig voedingstrafo's (Techniek Radio/TV)

door Piet Kralt @, Rotterdam, 25.01.2011, 22:59 (4865 dagen geleden) @ hansvdklugt

Ik meet met een velleman multimeter direct aan sde variac. als ik 220 aanbied geeft hij op de ingangsklemmen 205 volt stabiel.
Secundair respectievelijk 223 a 224 volt , deze schommelt
op de 6,3 volt ontvang ik 5,13 volt en op de 7,5 volt slechts 1,45 volt
Als ik er eop de 6,3 volt een el84 aanhang heb ik helemaal geen spanning meer , de gloeidraad meet 0 Ohm.

Ik moet zeggen dat het er voor mij bepaald niet duidelijker op geworden is.

Voor de goede orde: Een variac is een regelbare transformator. Die heeft een 220Vac aansluiting die je derhalve op het lichtnet aansluit. De spanning die er uit komt is dan met een grote knop in te stellen, meestal tussen de 0V en de 240Vac.

Het is deze regelbare spanning waarmee je dingen kunt testen. In dit geval sluit je die spanning bijvoorbeeld aan op de primaire (220Vac) aansluiting van de te testen transformator. Je begint met een lage spanning en voert die langzaam op tot 220Vac. Als er dan onderweg iets begint te sissen, te spetteren, te vonken, te roken, te stinken of (veel) te heet te worden, weet je dat die transformator niet in orde is. Meteen ophouden anders kon je de variac wel eens beschadigen.

Als de transformator op 220Vac geen krimp geeft, kun je gaan meten. Eerst kijken of de 220Vac op de primaire klopt. Zonodig de variac nog wat bijstellen. Dan kijken of je op de secundaire aansluitingen de spanningen vind die je redelijkerwijs verwachten mag. Bij een onbelaste trafo zijn die nogal wat hoger dan bij een belaste. Zo zou de secundaire hoogspanning best 350Vac of zelfs meer kunnen bedragen. De 6,3Vac kan wel tot boven de 8Vac oplopen en ook de 7,5Vac zal flink wat hoger zijn.

Als alles tot zover goed gegaan is, kun je voor verdere metingen de variac beter weglaten. Je kunt dan kijken wat er met de gemeten spanningen gebeurt als je de trafo gaat belasten.

Velleman heeft enige tientallen multimeters in zijn assortiment. Welke gebruik je voor de metingen?

Pieter Kralt


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum