Stroomsterkte voedingstrafo's (Techniek Radio/TV)

door BartS @, Oost Nederland, 28.01.2011, 12:59 (5049 dagen geleden)

Hallo,

Voor enkele zelfbouw projectjes ben ik hier wat aan het knoeien met voedingstrafo's.

Nou is mijn vraag: wat kunnen/kan een normale voedingstrafo aan milliampere's leveren in de hoogspanning zonder fatale gevolgen?

Maakt het ook nog uit of hierbij de gloeidraad wikkelingen wel of niet worden belast?

Het gaat hier om trafo's uit radio's met dubbele eindbuizen zoals 2x de EL84 of iets dergelijks.

Voorbeeldje:
Ik heb hier een voedingstrafo uit een philips el6405 verterker met de buizenbezetting: EL36 2x, ECC83, ECC85,EF86 2x.

Wat kan deze trafo aan milli's leveren?

Alvast een mooi zonnig begin van het weekeinde toegewest.

BartS

Stroomsterkte voedingstrafo's

door kris @, Gent België, 28.01.2011, 13:27 (5049 dagen geleden) @ BartS

Aan de hand van het opgegeven uitgangsvermogen en het rendement kan je via de wet van ohm al een aardig idee krijgen. Snel gerekend kom ik uit op 133mA. In de praktijk kan hij zeker meer leveren, aangezien de voorversterkerbuizen ook milli's nodig hebben.

groeten

Kris

Stroomsterkte voedingstrafo's

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.01.2011, 13:48 (5049 dagen geleden) @ kris

Het voorbeeld dat je noemt (Philips EL6405) is niet bepaald een "gemiddelde" versterker met een balanseindtrap met 2x EL84. Het gaat om een klasse-B PA versterker met ruim 40 Watt uitgangsvermogen.

De maximale plaatstroom is 2x 100 mA, de schermroosterstroom 2x 19 mA. De nettransformator levert bij maximale uitsturing circa 240 mA wisselstroom (60 Watt). De gloeistroomwikkeling levert ongeveer 4 A (25 Watt).

--
http://www.hupse.eu/radio

Stroomsterkte voedingstrafo's

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 28.01.2011, 13:56 (5049 dagen geleden) @ BartS

Nou is mijn vraag: wat kunnen/kan een normale voedingstrafo aan milliampere's leveren in de hoogspanning zonder fatale gevolgen?

Hallo Bart,

Misschien heb je ook iets aan het verhaal uit Tips & Trucs.

Otto

--
Ohm sweet Ohm...
[image]

Stroomsterkte voedingstrafo's

door Rijk @, Midden Nederland, 28.01.2011, 16:19 (5049 dagen geleden) @ Otto Tuil

Hoi Bart,

Wel goed uitrekenen, bij Ron zit er een klein foutje in ??
Of ik moet het fout hebben maar 5 X 6,3 = ??

Rijk.

Stroomsterkte voedingstrafo's

door Hans Steenman @, 28.01.2011, 18:52 (5048 dagen geleden) @ Rijk

Als je bv. een trafo uit een Philipsradio gebruikt kun je in de servicedocumentatie het opgenomen vermogen zien. Trek daar zo'n 15% vanaf voor verliezen in de trafo en je houdt het af te nemen vermogen over. Hiervan gebruiken de gloeidaden en schaallampjes ongeveer 40 %. De rest is voor de hoogspanning/stroom.
Bv. een radio gebruikt 60W. Beschikbaar voor voeding 51W. Beschikbaar voor de stroom uit de hoogspanning 30W. Bij 300V (vóór de afvlakweerstanden) kan hij dan 100mA leveren. Maar pas op: dat is voor alles. Dus anodestroom, schermroosterstroom, spanningsdelers,etc.
Een trafo kent koper- en ijzerverliezen. Als je weinig gloeistroom afneemt zou je in theorie iets meer anodestroom kunnen afnemen. Immers de gloeistroomwikkeling wordt minder warm en het magnetisch veld in de kern is minder sterk. Maar het is beter om je aan de specificaties te houden want die trafo's zijn echt niet overgedimensioneerd.

Stroomsterkte voedingstrafo's

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 28.01.2011, 20:44 (5048 dagen geleden) @ Hans Steenman

Voor 102 % mee eens
Nico

Stroomsterkte voedingstrafo's

door Jaap B, 28.01.2011, 19:46 (5048 dagen geleden) @ BartS

Nou is mijn vraag: wat kan een normale voedingstrafo aan milliampere's leveren in de hoogspanning zonder fatale gevolgen?

Een hoogspanningswikkeling bestaat in dergelijke trafo's uit een lange dunne draad en vormt een betrekkelijk hoge weerstand voor de stroom. Het probleem met deze draden is dat zij smelten als zij heet worden. Oorzaken: de isolatie begeeft het door wrijving onderling, of door doorslag vanwege een spanning die hoger is dan bedoeld, of door opwarming vanwege een te hoge stroomsterkte.
De HS-wikkeling wordt bijna altijd direkt over de primaire gewikkeld en afgedekt met de laagspanningswikkeling. Hierdoor wordt diens warmte slecht afgevoerd waardoor de gehele transformator opwarmt, inklusief alle wikkelingen. Deze warmte zorgt voor extra weerstand waardoor je spanning nog iets inzakt als de transformator op temperatuur komt.

Maakt het ook nog uit of hierbij de gloeidraad wikkelingen wel of niet worden belast?

Ja, dat maakt uit voor de regulering van de hoogspanning. In principe houd je een veilige marge aan tussen het maximale vermogen waarop de primaire is bedacht en het vermogen dat je secundair afneemt. Het bruikbare secundaire vermogen zal hoogstens 80% bedragen bij een goed ontworpen transformator.

Als je maximale HS uit je voedingstrafo wilt halen kun je proberen om hem 150% te belasten en de gloei van een tweede transformator (6 volt ringkern?) te betrekken. Voel of de voedingstrafo niet al te zeer opwarmt en zeker hem primair met 0,5A. Bedenk dat de spanning inzakt naarmate je een grotere stroom betrekt.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum