Stroomsterkte voedingstrafo's (Techniek Radio/TV)

door Jaap B, 28.01.2011, 19:46 (4841 dagen geleden) @ BartS

Nou is mijn vraag: wat kan een normale voedingstrafo aan milliampere's leveren in de hoogspanning zonder fatale gevolgen?

Een hoogspanningswikkeling bestaat in dergelijke trafo's uit een lange dunne draad en vormt een betrekkelijk hoge weerstand voor de stroom. Het probleem met deze draden is dat zij smelten als zij heet worden. Oorzaken: de isolatie begeeft het door wrijving onderling, of door doorslag vanwege een spanning die hoger is dan bedoeld, of door opwarming vanwege een te hoge stroomsterkte.
De HS-wikkeling wordt bijna altijd direkt over de primaire gewikkeld en afgedekt met de laagspanningswikkeling. Hierdoor wordt diens warmte slecht afgevoerd waardoor de gehele transformator opwarmt, inklusief alle wikkelingen. Deze warmte zorgt voor extra weerstand waardoor je spanning nog iets inzakt als de transformator op temperatuur komt.

Maakt het ook nog uit of hierbij de gloeidraad wikkelingen wel of niet worden belast?

Ja, dat maakt uit voor de regulering van de hoogspanning. In principe houd je een veilige marge aan tussen het maximale vermogen waarop de primaire is bedacht en het vermogen dat je secundair afneemt. Het bruikbare secundaire vermogen zal hoogstens 80% bedragen bij een goed ontworpen transformator.

Als je maximale HS uit je voedingstrafo wilt halen kun je proberen om hem 150% te belasten en de gloei van een tweede transformator (6 volt ringkern?) te betrekken. Voel of de voedingstrafo niet al te zeer opwarmt en zeker hem primair met 0,5A. Bedenk dat de spanning inzakt naarmate je een grotere stroom betrekt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum