een paar mooie stukjes text over waldorp (Algemeen)

door michael, 07.01.2008, 00:50 (6164 dagen geleden)

kwam toevallig een paar stukjes text tegen uit een paar interviews die ik heb gehad met een paar oude medewerkers van de waldorp fabriek in denhaag:

de heer C. van er Burgh
(helaas overleden op maandag 9 december 2002)

"" Over de fabriek: De afgekeurde toestellen van Philips kwamen met honderden tegelijk binnen, vlak na de oorlog. Zij moesten de toestellen spelend maken. De monteurs maakten ruzie met de baas van Waldorp omdat hij "rotzooi" kocht en erg duur verkocht. Het was een ongezellige fabriek, er werkten een paar honderd werknemers. Het was altijd weer een triomf als een toestel spelende werd gekregen. Je ging de fabriek vlak achter het station naar binnen, vlakbij metaalwarenfabriek van Heyst ""


W.C Linssen

"" In de Haagse Waldorpstraat stond de fabriek. Dat was een heel erg oud gebouw en de productie vond plaats op eigenlijk n grote zolder. Daar werkten naar ik schat ongeveer 20 mensen aan de productie van radio's. Exact weet ik dat niet meer, wel werkten we 48 uur per week Maandag t/m vrijdag van 7.45-12.30 uur en van 13.00-17.00 uur. Op Zaterdag van 7.45-12.00. Toendertijd kregen we geen vakantie geld. Ik heb nog wel het begin daarvan meegemaakt, dat is begonnen met 2% per jaar.
Ik ben in 1931 geboren en heb als leerling radiomonteur in de fabriek van Waldorp gewerkt van 28-2-1949 tot 06-10-1951. Aanvankelijk bij werkvoorbereiding waar ik antenne-ingangen in elkaar moest zetten. Vervolgens heb ik gewerkt aan de lopende band waar ik schaalverlichtingslampjes met bijbehorende bedrading moest monteren aan de radiochassis. Op een wagentje kwamen de radio-chassis voorbij, ik moest er steeds eentje afhalen om de lampjes aan te brengen. Als ik daarmee dan klaar was, zette ik het chassis weer op de band en pakte ik het volgende chassis. De medewerker die na mij aan de band zat deed dan iets anders aan het door mij doorgestuurde chassis.
Als je hard werkte jon je daarmee premie verdienen. Als bijvoorbeeld meer dan 75 radiotoestellen in een week werden afgeleverd kreeg je een bepaald percentage uitgekeerd boven je vaste uurloon. Vervolgens ben ik eindcontroleur geworden als laatste arbeidskracht aan de band. De gefabriceerde radiotoestellen werden gecontroleerd op de technische kwaliteit en op het uiterlijk der kast waar het chassis werd ingebouwd. Laterben ik belast met de reparatie van de voorkomende storingen in de van de band gekomen radiotoestellen. ""


"" op 11-10-1954 ben ik gedemobilideerd en weer aan het werk gegaan bij Waldorp, inmiddels omgedoopt tot Fridor. Die naam is gebaseerd op de destijds daar werkzame directeuren Friedheim & van Romunde. In die periode werd er op de fabriek ook een naaimachine ontwikkeld en in productie genomen. Omdat er iemand op de administratie van de afdeling inkoop ziek werd en ik een hbs opleiding heb is me gevraagd die plaats waar te nemen. ""

"" Op 24 Januari 1957 ben ik, met ingang van 31 maart 1957 ontslagen wegens reorganisatie van het bedrijf. Maar korte tijd later is fridor failliet gegaan. Ik heb nog een getuigschrift in mijn bezit waarin een en ander is vastgelegd. ""

Groeten,Michael ©waldorp-fridor museum


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum