Buizentestertje (Techniek Radio/TV)

door Willem Roseboom @, Amersfoort, 10.02.2011, 15:29 (5036 dagen geleden)

Hallo,

Ik heb een buizentestertje van het merk Radio Escola type Symfonia V3. Deze simpele emissietester lijkt mij goed te werken. Wat ik alleen niet begrijp is dat deze tester geen regelbare weerstand heeft. Hoe kun je zo nu buizen testen met verschillende eigenschappen.

De weking van de middelste draaischakelaar is mij niet geheel duidelijk, ik heb gekeken en hij staat in serie met het netsnoer en het lijkt me dat je hier verschillende aftakkingen van de trafo kan selekteren. Het verschil in uitslag van de meter is echter zeer minimaal en in de spaanse (portugeese) gebruiksaanwijzing wordt nergens over deze schakelaar iets vermeld.

Mocht iemand een idee hebben hoe het zit dan lees ik dit graag.

Hier een paar foto's ter verduidelijking.

[image]

[image]

Groeten,

Willem

Buizentestertje

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.02.2011, 15:54 (5036 dagen geleden) @ Willem Roseboom

De middelste schakelaar is de fijnregeling voor de netspanning. Waarschijnlijk correspondeert de middelste stand met een netspanning van 220 volt. Wanneer de netspanning 230 volt is kies je de bijbehorende stand, dat zou in dit geval de stand 3 kunnen zijn. Even uittesten door b.v. de gloeispanning te meten en te kijken hoe deze reageert bij het verdraaien van de schakelaar.

Hoe kun je zo nu buizen testen met verschillende eigenschappen.

Je leest gewoon de emissiewaarde van de buis af op de meter. Eigenschappen zoals de steilheid kan je niet meten met een emissietester. Voor service werkzaamheden is dat meestal ook niet nodig.

--
http://www.hupse.eu/radio

Buizentestertje

door Willem Roseboom @, Amersfoort, 11.02.2011, 10:06 (5035 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Hartelijk dank voor je uitleg. Ik was in de veronderstelling dat door de verschillende opbouw van buizen er ook verschillende emissie stromen lopen en daardoor ook verschillende waarden worden gemeten bij de emissietest, bij gelijkblijvende spanning tussen kathode en anode/rooster. Dit is dus kennelijk niet zo.

Blijft bij mij nog de vraag over waar dan de Load potmeter voor is die je bij diverse emissie testers ziet, zie bijvoorbeeld de lafayette buizentester TE50, aangboden enkele threats hieronder.

Ik zou graag willen weten hoe dat dan zit?

Alvast bedankt.

Groeten,

Willem

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum