Scheidingstransformator waarschuwing. (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 13.02.2011, 06:33 (4846 dagen geleden) @ Mans Veldman

Of je nu met of zonder scheidingstrafo werkt, maakt niet uit, er is een gevaarlijke spanning aanwezig en in principe moeten personen die er mee werken voldoende opgeleid zijn, of er moet een beveiliging zijn die bij gevaar tijdig afschakelt. Sommige gevaren kun je domweg niet uitschakelen.
Een scheidingstrafo kan ondermeer noodzakelijk (handig) zijn bij bijv. metingen met geaarde meet apparatuur in niet netgescheiden apparaten.
Evenwel werd opgemerkt dat je gerust beide polen afzonderlijk van het lichtnet kunt aanraken. Dat is zeker zo, als je je bevindt in een droge ruimte, zonder geleidende vloeren, een van de reden waarom tot voor kort in woonhuizen ook ongeaarde wandcontactdozen mochten worden gebruikt. Er was alleen gevaar bij aanraken van de beide geleiders, fase en nul (feitelijk is er geen nul :-) ). Dat is bij een scheidingstrafo niet anders. Raak je fase en nul aan dan is er gevaar. Ook een isolatiebeveiliging zal niet aanspreken, als je verbinding met aarde "hoogohmig" genoeg is. Het principe is dat er met gelijkstroom of pulsjes gemeten wordt op beide aders en dat er een stroompje gaat lopen bij een fout. Op een hobbyzolder, met een houten vloer en iemamd met droge schoenen aan een houten tafel, zal er weinig geleiding gemeten kunnen worden en is er geen beveiliging die afschakelt, Een grenzeloos vertrouwen in dergelijke beveiligingen is dus alleen goed als je weet wat je doet en vooral weet, wat je niet moet doen, het aanraken van van de fase en nul of de twee uitgangsdraden van een scheidingstrafo .
Hetzelfde gebeurt natuurlijk ook in een radiotoestel met of zonder trafo. De scope ligt aan het chassis en je hebt de probe in de hand. Even een draadje opzij buigen en pets. Dat is een van de manieren hoe het werkt.
Het is wellicht jammer dat ik het zeg, maar gevaarlijke spanningen daar moet een niet wetende hobbyist eigenlijk niet mee werken.

Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum