Gezocht, scheidingstrafo 220V (Gezocht)

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 14.02.2011, 19:32 (4845 dagen geleden) @ Remko Brugman
Bewerkt door S.Leunissen, 14.02.2011, 19:51

Een secundaire zijde van bijvoorbeeld 10V aansluiten op een primaire zijde van 12V kan. Echter geeft omgekeerd effect. Het aansluiten van 12V secundair op 10 primair zou ik niet doen. Te hoge spanning op een wikkeling vraagt om problemen.

Dan liever twee identieke trafos met ieder + en - 5% wikkelingen.

Let wel op het vermogen van de trafos.

Ik heb 2 geheel identieke trafos van 1kVA pakweg 800-900W per stuk Er gaat 220 (4,55 A) in en komt 380 (niet te verwarren met 3-fasen) uit (2,6 A). Op de 380 wikkeling zitten twee trapstanden: - 5% en + 5%. Hiermee is een spanningsval aan te passen. Zowiezo spanningsverliescompensatie als ook correctie van 220-230~V.

Deze twee trafos hebben ook als mooie bijkomstigheid dat de inschakelpiek wordt gesmoord en dat de spanning bij gebruik van een radiotoestel of zwaarder opgenomen vermogen niet merkbaar inzakt. Er zijn wel verliezen maar dat is nogmaals minimaal.

Verder heb ik een philips labmodel variac van 8 ampere (autotrafotype in principe te zwaar voor de scheidingstrafo bij vollast). Als ik deze direct insteek op mijn huisinstallaties dan krijg ik last van de inschakelpiek met als gevolg zekering eruit of automaat. Nu de scheidingstrafo (2 trafos combinatie gespiegeld)ervoor geschakeld staat vangt deze de inschakelpiek geheel op. Verder is het voordeel hierbij ook weer dat door de variac spanning regelbaar is er zal vermogensverlies zijn.

Dus let op met aanschaf van een scheidingstrafo mbt de inschakelpieken. Als een trafo 16A bij 220V geschikt is betekent dit dat de peikstroom je installatie overbelast (kortstondig).

Ik adviseer dan ook pak geen trafo van 100W of minder maar als het kan ga voor 500VA - 1kVA. Pak ook geen trafo van 3kVA i.v.m. te zwaar met inschakelpieken.

Dit alles bij een installatiegroep op 16A rapid gezekerd smeltpatroon.

Bij tips en trucs staat een en ander over scheidingstransformatoren en variacs.

http://www.philipsradios.nl/tips-en-trucs/veiligheid/#scheiding

hier mijn opstelling:
[image]

De aarde aansluitimg is niet ingebruik vanaf variac.


T1S=T2S ipv T2S=T2S op afbeelding.

--
groet Sander
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum