Resonerende 9710 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.02.2011, 13:19 (4841 dagen geleden) @ verdicom

De voor-oorlogse Philips luidsprekers hadden een "echte" stofhoes, dus bedoeld om de aandrijving tegen stof (en vooral tegen metaalslijpsel) te beschermen.

De 9710 was één van de eerste Philips luidsprekers met een zeer soepele ophanging. Men deed dit om met een relatief kleine conus toch een lage resonantiefrequentie te krijgen. De resonantie wordt dan wel vrij heftig, circa 12 dB als je verder niets doet. Het ingebouwde luchtkussen onder de "punt" van de 9710 plus het linnen hoesje dempt deze resonatie aardig, er blijft dan ongeveer 2 dB opslingering over.

In sommige gevallen paste men juist geen hoesje toe, je krijgt dan een opslingering van ongeveer 6 dB bij de resonantiefrequentie. Dat kan nuttig zijn om het afvallen van de lage tonen enigzins te compenseren. Dat is vaak nodig bij een radiotoestel omdat een radiokast meestal te klein is om de lagere frequenties goed weer te kunnen geven.

De genoemde cijfers vind je b.v. in het door Philips uitgegeven boek van G. Slot, Van Microfoon tot Oor.

In de BX750 zit een 9710-00 zonder hoes, deze geeft de lagere frequenties weer tot ongeveer 70 Hz. De reden dat een "echte" stofhoes bij de meer moderne luidsprekers niet meer nodig is ligt in het feit dat de aandrijving zowel aan de achterzijde als aan de voorkant is afgeschermd met behulp van een gaasje. De stofhoes is dus eigenlijk ingebouwd. Aan de achterkant vormt dit gaas tevens de centrering van de conus.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum