Ferrietantenne in oudere radio inbouwen. (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 27.02.2011, 18:34 (5019 dagen geleden)

Beste forumlezer.

Voor wie het ook eens wil proberen:

Het idee een ferrietantenne in een ouder toestel in te bouwen zonder de radio te veranderen werd op 03 februari door Piet Van der Pol aangekaart. Het werkt maar het signaal kan bij gebruik van een LG spoeltje uit een sloop portabel aan een gewone antenne niet tippen. Om maximum vermogen in de antennekring te stoppen moet de antenne een inwendige weerstand hebben die gelijk is aan deze van de ontvanger. Met scoop en meetzender heb ik de ingangsimpedantie van enkele radio's nagemeten bij 750 KHz. Ik was verrast door de hoge waarden en hun spreiding. Philips BX410A: 3900 ohm, BX390A: 3300 ohm,
Magestico 102: 1270 ohm. Heel anders dan de vandaag gebruikelijke 50 ohm. Heeft iemand meer informatie over de ingangsimpedantie van oude radio's? Ook werd vastgesteld dat zelfs grote spoelen geschakeld tussen meetzender en antenne ingang het signaal niet beduidend afzwakken. Ik probeerde, 10 mH, 47 mH, 140 mH. Veel windingen op de ferrietstaaf wordt een volgend experiment. De spoelspanning gaat omhoog met het aantal windingen. Hopelijk strooit de parasitaire capaciteit niet teveel roet in het eten.

Goede raad is welkom.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door kris @, Gent België, 27.02.2011, 21:31 (5018 dagen geleden) @ Eduard

Hallo Eduard,

50 ohm kreeg maar zijn belang bij hogere frekwenties en transmissielijnen. Hier was de doelstelling zoveel antennespannng binnen halen van een draad die niet echt een vast karakteristieke imedantie heeft (want de lengte en opstelling verschilt van gebruiker tot gebruiker). Vandaar dat de impedantie vrij hoog is.

groeten

Kris

PS misschien haal je betere resultaten met een ferriet door gebruik te maken van een breedbandige "opkriktrafo"

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door Gilbert @, Aartrijke-Belgie, 28.02.2011, 15:21 (5018 dagen geleden) @ Eduard

Hallo Eduard,
Ben toch zeer beniewd naar de eindresultaten.Groeten van Gilbert

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.02.2011, 19:16 (5018 dagen geleden) @ Eduard

Eduard,

de ingangsimpedantie van een omroepontvanger is zeer hoog en capacitief wanneer de ontvanger is voorzien van een capacitieve antennekoppeling.
Veel oudere omroepontvangers hebben direct na de antennebus een condenstor van circa 30 pF, de ingangsimpedantie bij 1 MHz is dan ongeveer 5.500 ohm. Z = 1 : (2 x pi x 1 x 10^6 x 30 x 10^-12)

Latere omroepontvangers hebben meestal een inductieve koppeling, vaak via een koppelspoeltje. De ingangsimpedantie is dan wat lager en ohms, bij een losse koppeling zelfs inductief.

De antenne ingang is meestal geoptimaliseerd voor aansluiting van een korte draadantenne. Zoals bekend hebben korte draadantennes nu eenmaal een zeer hoge impedantie op het LG en MG bereik, dit heeft te maken met de natuurwetten en dit geldt dus ook voor de huidige korte draadantennes. Je kan hier dus geen standaard 50 ohm aansluitmateriaal voor gebruiken omdat dit veel te veel capaciteit heeft. Er bestaat hiervoor wel speciaal hoogohmig aansluitmateriaal dat met name wordt gebruikt voor autoradio's.

De spoelspanning gaat omhoog met het aantal windingen

Ja dat klopt. Maar zoals je zelf aangeeft zit daar een grens aan, wanneer de capaciteit te hoog wordt zakt de spanning weer. Bij de hoogst mogelijke spanning resoneert de antenne, en dat wil je waarschijnlijk juist niet.

Een afgestemde ferrietantenne voor de MG heeft 40 to 50 windingen, en een opslingering (Q) van 100 of meer. Wanneer het je bedoeling is om een a-periodische antenne met een ferrietstaaf te bouwen heb je, voor dezelfde uitgangsspanning, dus minstens 4000 windingen nodig. De zelfinductie is dan ongeveer 18 mH, en dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden in verband met de parasitaire capaciteit.

Er zijn overigens vrij veel middengolf a-periodische raamantennes gebruikt, vooral in Amerikaanse omroepontvangers. Deze zijn laagohmig uitgevoerd, en worden eenvoudig in serie gezet met de hoogohmige (afgestemde) antennespoel. Je hebt dan geen aanpassingsproblemen. Zo'n spoel bestaat uit ongeveer 30 windingen draad, gewikkeld rond de achterwand van de toestelkast.
Philips deed hetzelfde in sommige draagbare ontvangers, dit is de a-periodische raamantenne van de Philips LX444AB:

[image]

[image]

S4-C8 is de afgestemde antennekring, S21 is de a-periodische raamantenne.

--
http://www.hupse.eu/radio

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door Eduard @, 28.02.2011, 19:50 (5018 dagen geleden) @ John Hupse †

dag John,

Wat een duidelijke uitleg.
Hetgeen u schrijft klopt precies met wat de polen en nullen van de overdrachtsfunctie aangeven. Altijd leuk als zo'n ding echt doet wat je uitcijfert.

Een puntje uit uw redenering kan ik niet volgen. Akkoord dat een aperiodische antenne Q keer meer windingen nodig heeft voor een gelijke uitgangsspanning dan een periodische in resonantie. Als een gewone resonerende spoel 40 windingen heeft dan worden er dat 4000. De zelfinductie van een MG antennespoel is ongeveer 180 µH. Zelfinductie verhoudt zich als het kwadraat van het wikkelingsaantal dus ik verwacht een spoel van 10000 x 0.18 mH = 1,8 Henry.
Dat is een echte smoorspoel die door parasitaire capaciteit op HF niets meer waard is.

Ik stel mijn hoop op de bouw van een actieve aperiodische voorversterker.
Zodra ik wat tijd vindt cijfer ik verder - ook dat is radiohobby.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.02.2011, 21:17 (5017 dagen geleden) @ Eduard

Zelfinductie verhoudt zich als het kwadraat van het wikkelingsaantal

dat is zo bij in één laag gewikkelde spoelen. Maar die 4000 windingen leg je niet in 1 laag, en voor een cylindrische spoel met een rechthoekige wikkelingsdoorsnede geldt de formule L = N x D x flux x 10 -9 henry.

De "flux" is wat lastiger te berekenen, er zijn echter wel verschillende benaderingen voor. Het aantal windingen zit daar niet in, alleen de afmetingen van de spoelvorm.

Wanneer je uitgaat van dezelfde spoelvorm is de zelfinductie dus evenredig met het aantal windingen. Wanneer je verschillende spoelvormen gebruikt is dit uiteraard niet zo.

--
http://www.hupse.eu/radio

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door henkk @, Alkmaar, 01.03.2011, 10:27 (5017 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik had een ferriet antenne uit een BX 433,zo een met 2 staven waar 2 spoeltjes in serie per staaf op zaten.
Van de middengolf sectie had ik 1 spoeltje op de staaf laten zitten,daar een
afstemcondensator van 10-500 pF aan paralel en dit op de ingang van een Philips
850A aangesloten.
Voor radio Londen zette ik dan de afstemcondensator op +/- 200 pF en met verschuiven van het spoeltje op de staaf kon ik de antenne goed afstemmen,een deel van de spoel zat dan buiten de staaf dus het was vrij kritisch.
De ontvangst was dan vrijwel net zo goed als met een goede buitenantenne alleen
moest je voor iedere zender wat bijstemmen.
Een tijdlang heeft er nog 3 meter coax tussen radio en antenne gezeten,de extra capaciteit kan met de afstemcondensator gecompenseerd worden.

Henk

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 01.03.2011, 15:51 (5017 dagen geleden) @ John Hupse †

Eduard, je hebt gelijk, de formule die ik citeerde klopt niet. De bron is het Muiderkring Elektronisch jaarboekje van 1965:

[image]

De N in formule twee moet N kwadraat zijn

De conclusie blijft wel overeind, zo'n spoel met 4000 windingen is ongeschikt als middengolf antenne.

--
http://www.hupse.eu/radio

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door Eduard @, 01.03.2011, 19:24 (5017 dagen geleden) @ John Hupse †

Dag John,

Je ziet, niet alles wat op papier staat is waar. Eindconclusie blijft dat een aperiodische ferrietantenne met zelfde output als een afgestemde niet kan op basis van meer wikkelingen. Ik richt even mijn pijlen op een verterkertrapje dat het signaal opkrikt. Intussen heb ik een interessant antenneprobleem. In de conciergewoning van een industrieel complex is er zoveel storing dat zelfs een AM transistorradio niet werkt. Buiten zijn er plekken met goede ontvangst. Ik wil proberen een actieve ferriet buiten op te stellen met fantoomvoeding over een coax. (als antenne voor een Philips uit de jaren 30)


vriendelijke groeten

Eduard

Ferrietantenne in oudere radio inbouwen.

door kris @, Gent België, 01.03.2011, 22:15 (5016 dagen geleden) @ John Hupse †

de ingangsimpedantie van een omroepontvanger is zeer hoog en capacitief wanneer de ontvanger is voorzien van een capacitieve antennekoppeling.
Veel oudere omroepontvangers hebben direct na de antennebus een condenstor van circa 30 pF, de ingangsimpedantie bij 1 MHz is dan ongeveer 5.500 ohm. Z = 1 : (2 x pi x 1 x 10^6 x 30 x 10^-12)

beste John, In het licht van de meting van Eduard (5000 ohm)en de berekening die je hierboven maakt is het te nemen besluit dat dan wel antennespanning over de ingangscapaciteit staat en daar heeft de ontvanger ook niets aan :-)
Mijn vermoeden is dat je heel oude ontvangers bedoelt, waar je via de kleine c rechstreeks op de eerste trillingskring terecht komt. Daar werd de ingangs C zo klein mogelijk genomen om de kring niet te dempen Het Ctje word door de kring gezien als stroombron.


50 ohm aansluitingen hebben een te hoge capaciteit? eeuh als je de wetten van de natuurkunde respecteert en beide zijden met 50 ohm afsluit gedraagt de lijn zich louter resistief. Waarschijnlijk gaat het voorbeeld hier over het rechtstreeks aansluiten van enerzijds een draadantenne en anderzijds een radio op een 50 ohmkabel. door de totale misaanpassing gedraagt de lijn zich dan als een "afgeschermde draad" met vele pf per meter tot gevolg. Is dit de juiste interpretatie?

groeten

Kris

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum