Ferrietantenne in oudere radio inbouwen. (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.02.2011, 19:16 (5018 dagen geleden) @ Eduard

Eduard,

de ingangsimpedantie van een omroepontvanger is zeer hoog en capacitief wanneer de ontvanger is voorzien van een capacitieve antennekoppeling.
Veel oudere omroepontvangers hebben direct na de antennebus een condenstor van circa 30 pF, de ingangsimpedantie bij 1 MHz is dan ongeveer 5.500 ohm. Z = 1 : (2 x pi x 1 x 10^6 x 30 x 10^-12)

Latere omroepontvangers hebben meestal een inductieve koppeling, vaak via een koppelspoeltje. De ingangsimpedantie is dan wat lager en ohms, bij een losse koppeling zelfs inductief.

De antenne ingang is meestal geoptimaliseerd voor aansluiting van een korte draadantenne. Zoals bekend hebben korte draadantennes nu eenmaal een zeer hoge impedantie op het LG en MG bereik, dit heeft te maken met de natuurwetten en dit geldt dus ook voor de huidige korte draadantennes. Je kan hier dus geen standaard 50 ohm aansluitmateriaal voor gebruiken omdat dit veel te veel capaciteit heeft. Er bestaat hiervoor wel speciaal hoogohmig aansluitmateriaal dat met name wordt gebruikt voor autoradio's.

De spoelspanning gaat omhoog met het aantal windingen

Ja dat klopt. Maar zoals je zelf aangeeft zit daar een grens aan, wanneer de capaciteit te hoog wordt zakt de spanning weer. Bij de hoogst mogelijke spanning resoneert de antenne, en dat wil je waarschijnlijk juist niet.

Een afgestemde ferrietantenne voor de MG heeft 40 to 50 windingen, en een opslingering (Q) van 100 of meer. Wanneer het je bedoeling is om een a-periodische antenne met een ferrietstaaf te bouwen heb je, voor dezelfde uitgangsspanning, dus minstens 4000 windingen nodig. De zelfinductie is dan ongeveer 18 mH, en dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden in verband met de parasitaire capaciteit.

Er zijn overigens vrij veel middengolf a-periodische raamantennes gebruikt, vooral in Amerikaanse omroepontvangers. Deze zijn laagohmig uitgevoerd, en worden eenvoudig in serie gezet met de hoogohmige (afgestemde) antennespoel. Je hebt dan geen aanpassingsproblemen. Zo'n spoel bestaat uit ongeveer 30 windingen draad, gewikkeld rond de achterwand van de toestelkast.
Philips deed hetzelfde in sommige draagbare ontvangers, dit is de a-periodische raamantenne van de Philips LX444AB:

[image]

[image]

S4-C8 is de afgestemde antennekring, S21 is de a-periodische raamantenne.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum