Opdruk lampen (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 23.05.2008, 07:36 (5824 dagen geleden) @ ivan

beste,

Ik zal je een truckje leren
Wordt toegepast bij de politie (sporenzoek afdeling)

Een druppeltje MELK uitwrijven op het glas van de buis
Laten opdrogen,
als alles bijna is opgedroogd een lucifer aansteken en bewegen onder de lamp
Zwarte damp van de lucifer en warmte zullen door het verbranden van de melk
de oorspronkelijke stempeling weergeven

Goed hé, 't komt uit Belgie !!!:-) :-) :-)


Ivan

Dat heeft de politie dan weer afgekeken van de verkennerij (scouting). Vroeger werd bij speurtochten gebruik gemaakt van berichten geschreven in melkschrift. Op het briefje was dus niets te lezen, totdat je het verwarmde met een lucifer.
Heb ik nog een vraag voor over de kermis vroeger.
In een vrij hoog rond tentje zat een waarzegger, helemaal in oosters gewaad. Zijn helper verkocht briefjes aan omstanders. De briefjes gingen daarna in een soot houten pot, een beetje voor de mystiek. Een ritueel handgebaar om de pot om tijd te rekken. Daarna stond op de briefjes een leesbaar verhaal. In de pot zat een of andere stof, die inwerkte op de vooraf geschreven briefjes. Rond het tentje hing een geur van naar ik me herinner zwaveldamp. Wie weet hier meer over en hoe werkte dat? Waar waren de briefjes mee geschreven en welk gas werkte daarop in? De briefjes kwamen droog uit de pot, er was dus geen vloeistof en geen vuur.
De briefjes werden ook niet omgewisseld door een helper in de voet van het tentje. De klanten mochten zelf een paraaf op de briefjes zetten.
Het is helemaal off-topic, maar wel een leuk onderwerp van vroeger. Reacties eventueel via email. Op het www, heb ik het nooit teruggevonden.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum