78 toeren (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 25.05.2008, 17:16 (5821 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door soundman2, 25.05.2008, 17:26

Alle mij bekende afslagmechanismen werken gewoon op afstand.
Of wel zodra de arm op de plaats van afslag komt slaat de plaat af.

YeB, probleempje als je plaat verder loopt(er meer muziek opstaat) dan de standaard.
Slaat de plaat dus eerder af.

De meeste afslagsystemen maakt het niet uitwaar de plaat eindigt, ze slaan af als de eindgroef bereikt wordt.

Niet alle systemen werken volgens de beschrijving die nu volgt.
Aan de pu arm zit aan de binnenzijde van de platenspeler een schuif of een subarm, die tegen en excentrisch punt van de draaitafel aanloopt. Zolang de schuif of de subarm zeer weinig vooruit gaat, doordat de arm de normale spoed van de groef volgt, wordt deze telkens teruggeduwd. Bereikt de arm de uitloopgroef, dan is de verplaatsing binnen één omwenteling zo groot, dat het mechanisme niet meer teruggeduwd wordt, maar achter een pal of soortgelijk haakt. Door de massa van het plateau is de kracht groot genoeg om daarmee een schakelaar om te zetten, of een wisselmechanisme in werking te stellen. Nogmaals , niet alle picups waren voorzien van een dergelijk mechanisme zeker niet in het begin en ook niet bij bijv alle Philips. De plaat slaat dus niet af door een slingerbeweging van de arm, maar door een snelle verplaatsing van de arm door de grote spoed van de eindgroef. Het maakt dus ook niet uit of een plaat helemaal vol staat of juist niet, zolang er maar een uitloopgroef is met een grote spoed.

Om alle plaatjes te kunnen spelen begint het mechanisme pas actief te worden binnen de diameter van de kleinst te draaien plaat.

Ook de later door sommige merken gebruikte elektronische afslag werkte op dezelfde manier. Een sub arm zat tussen een lichtsluisje, dat capacitief gekoppeld was met electronica. Zolang de lichtintensiteit langzaam verandert, zal de capaciteit te weinig opgeladen worden om een afslagsignaal te geven. Bereikt de arm de eindgroef, dan is de verplaatsing groot en wordt er wel een signaal doorgegeven, omdat de condensator in dat geval niet snel genoeg kan ontladen.

(overigens heeft een plaat aan iedere zijde maar een groef!)


Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum