``Spiraalantenne`` (Gezocht)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 01.06.2011, 21:24 (4973 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door Ed van der Weele †, 01.06.2011, 21:42

Of, zoals in dit geval, een gespiraliseerde draad met een doorsnee van 10 mm in het bereik 150 tot 1600 kHz zich als een helical gedraagt waag ik te betwijfelen.

Naast die piepkleine helix antennes voor VHF en UHF kan je er best grote maken voor MG en LG. Dat kan gemakkelijk op basis van dikke PVC buizen. Op die manier kan je met "bescheiden" afmetingen een LG of MG antenne bouwen. Een zendamateur uit de buurt heeft er eentje voor de 500 KHz. ON7YD geeft op internet de uitleg over de werking van zulke antennes, hier gebruikt op 136 KHz.

Hier een voorbeeld van zo'n helical antenne voor het UHF-bereik.
[image]
Andere voorbeelden zijn onder andere te vinden bij Wikipedia.

Helical antennes worden dus voornamelijk toegepast bij zeer hoge frequenties. Daarbij is het ook niet zo moeilijk om een stabiele constructie te maken, waarbij de spoed van de windingen nauwkeurig is bepaald EN altijd dezelfde blijft.
Je meldt dat een zendamateur erin is geslaagd een helicalantenne te maken voor 136 kHz. Dat is natuurlijk niet opzienbarend, omdat zendamateurs bij uitstek degenen zijn die zich aan experimenten wagen. Eveneens gaf je aan dat er een basis moet zijn van een dikke PVC-buis.
Dit alles ontbreekt bij de jaren-50 uitvoering van de kamer-spiraalantenne zoals Maurice die laat zien.
[image]

Als een spiraalantenne voor het bereik 150 kHz tot laten we zeggen 3 MHz werkelijk effectief zou zijn, dan zou deze op veel meer plaatsen zijn toegepast. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan schepen, waar de ruimte tussen de masten een beperkende factor voor de antennelengte is. Toch ben ik daar nooit anders dan (gestrekte) draadantennes tegengekomen.

Zo'n spiraalantenne is een 'gadget' waaraan een fabrikant destijds een paar centen heeft verdiend. Maar effectieve signaalwinst levert zo'n ding niet op.

Om over de effectiviteit van een antenne absolute zekerheid te krijgen is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om eraan te meten. Een vergelijking in opgewekte HF-spanning van één en dezelfde frequentie tussen een gestrekte draad tussen de punten A en B en vervolgens een spiraalantenne tussen dezelfde punten A en B moet hierover uitsluitsel geven.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum