Buizentester perrikelen (Techniek Radio/TV)
Hallo radio liefhebbers,
Sinds een tijdje doe ik aan het verzamelen van oude radio's en dan bij voorkeur vooroorlogse toestellen. Ik wil mijn verzameling vanwege financiën en ruimte zeer beperkt houden maar ik vrees het ergste. Ik vind dergelijk oude toestellen ontzettend mooi.
Inmiddels in het bezit van een paar oude toestellen en een paar oude pennen buizen. Vanzelfsprekend ga ik er vanuit dat toestellen van bijna 80 jaar niet meer functioneren. In enkele van mijn radio's zitten geen originele buizen meer . Besloten er een leuk restauratie project voor komende winter van te maken en de onderdelen alvast te verzamelen. Dan is het wel erg belangrijk te weten of en welke van mijn buizen nog werken. Zonder buizentester doe je dan niet zoveel.
Maar ja... de testers welke ik had gezien hadden wel erg veel knopjes en waren best prijzig.
Onder andere zocht ik een 1823 gelijkrichterbuis. Eveneens een verzamelaar/liefhebber kon mij zo'n buis leveren. Uit nieuwsgierigheid heb ik gevraagd de werking van deze buis eens te laten zien op een tester, omdat ik dit nog nooit had gezien. Dit gebeurde op een mij onbekende tester van het merk Funke. Ik was zeer onder indruk van de eenvoudige bediening van het apparaat. Niks geen draaiknopjes maar een soort (predefined) prikkaart. Pennetjes in de juiste gaatjes zetten, de meter uitlezen en klaar!!! Kenners vertelden mij dat voor het testen van oude pennenbuizen ik goed uit de voeten kon met een Funke W 10 of een oude Neuberger. Ik dacht; als het zo eenvoudig kan zoek ik ook een Funke of Neuberger. Helaas.......... Een Funke blijkt toch best wel zeldzaam en prijzig en de Neubergers welke ik heb gezien werken niet met het "prikkaart"systeem
Toch ben ik zowaar inmiddels de trotse eigenaar van een Neuberger We 234 geworden. Een prachtig apparaat wat goed past bij de leeftijd van de radio's welke ik verzamel.
Vol enthousiasme ben ik begonnen al mijn oude lampen te te testen. Zo ook de exemplaren welke ik als goed werkend (80% of meer) heb gekocht. Met het apparaat ingesteld volgens de waardes aangegeven op het originele datablad leken deze buizen redelijk in orde. Maar als ik in de online buizen datasheets van Meneer Huspe kijk zie ik heel andere waardes.
Goed, zoals gezegd, een apparaat van 1934 kan defect zijn dus eerst eens de tester eens openschroefen. Wat ik zag kan ik maar in twee woorden samenvoegen; Deustsche grundlichkeit. Het ziet er uit als nieuw !
Alleen de weerstand welke in het diode testcircuit zit is ooit wat heet geweest en half afgebladerd.
Benieuwd naar de oorzaak van voorgenoemde verschillen beslotende de diverse instellingen zoals rooster voorspanning, schermrooster en anodespanning van de tester eens te meten. Resultaat; helemaal niets! Multimeter omschakelen naar wisselspanning en jawel...ongeveer de waardes zoals ingesteld! Bij mijn weten worden buizen ( op de gloeidraad na) toch getest met gelijkspannig gelijksspanning. Voor de zekerheid heb ik het met een scope nog eens nagemeten maar overal zie ik wisselspanning. Ook vind ik enkele met name hf tetrodes opmerkelijk goed meten ( 130%!) Volgens de WE234 databladen werken deze veelal met een lage rooster voorspanning. Ik ben deze spanning eens gaan meten en deze blijken nogal wat lager te zijn als de schaal bij het knopje doet vermoeden
Bijvoorbeeld wanneer ik de knop op 2 zet meet ik 0.6 volt, stand 5 is 1.6 volt en tien is 8.6 volt.Wanneer vik de knop 15 zet met ik ook 15 volt. Dit is wel heel opmerkelijk. Met een lage rooster voorspanning meten buizen denk ik veel beter.
Nu ben ik benieuwd of er op dit forum iemand is die ook een WE234 bezit. Ik ben namelijk benieuwd of de door mij gemeten rooster voorspanningen normaal zijn. Is deze tester nog wel geschikt voor het testen van buizen vraag ik mij af. Ik lees wel eens iets over buizen met gelijkstroom gloeidraad. Ook dezen kunnen denk ik niet getest worden op deze tester. Of maakt dit niet uit?
Tot slot; Wat is een binode?
Groet aan iedereen,
Samuel