B40 onderhoud+pluggen en kabels (Techniek Radio/TV)

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 15.06.2011, 18:16 (4706 dagen geleden)

Zoals jullie weten is mijn specialisme kortegolfontvangers B40 en VLF ontvangers B41 van Murphy.

Voor diegene onder ons die zo'n apparaat hebben staan hetvolgende. Bij het foutzoeken in de ontvanger zal op een gegeven moment gekozen worden om de audio+voeding die samen zijn opgenomen in een soort inschuifla, uit het chassis te trekken. Hiertoe zijn eerst enkele schroeven knop en pluggen los te halen.

Probleem wat dan ontstaat is hetvolgende: doordat de interne pluggen en kabels te kort zijn kan de voeding+audio inschuifla onmogelijk meer worden aangesloten zolang deze zich buiten het chassis bevindt.

Hiertoe heb ik twee kabels gefabriceerd die het mogelijk maken om de beide delen audio+voeding inschuifla met de rest van de ontvanger te kunnen aansluiten.

Vreemd genoeg ben ik zoiets nog nooit tegen gekomen en vraag ik mij af zoiets ooit heeft bestaan bij de engels admiralty en/of nederlandse marine electronica onderhoudsdiensten. Ik vind het immers nergens in de documentatie van de B40-ers terug.

In feite bestaan de kabels uit:

1x 8 way Jones/Painton mannetje + vrouwtje in kabelmontage uitvoering 7 draden
1x 12 way Jones/Painton mannetje +vrouwtje in kabelmontage uitvoering 12 draden

Ik heb in totaal 38 solderingen moeten maken en vooral moeten letten op de juiste nummering/positie en kleurencombinatie en de volgorde van het maken van de soldering. De kleurencombinatie heb ik overgenomen uit de bedrading van de B40. Vervolgens tijdens en na de montage doorpiepen of alle draden op de juiste positie zaten. De pluggen en bedrading inclusief kabelbinder/spiraal heb ik conform mijn opgave in Engeland besteld bij een zeer hulpvaardig vakkundig persoon tegen een zeer schappelijke prijs.

Voor vragen stel ze gerust.

Voor het resultaat zie hier de 3 fotos.

[image]

[image]

[image]

--
groet Sander
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum