Radio Nederland Wereldomroep RNW (Algemeen)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 24.06.2011, 23:26 (4697 dagen geleden) @ henkk

(En ik mag hier best een beetje kwaad over zijn want nu heb je ook vrijwel niets
meer aan je oude radio's en op vakantie geen gezellige Wereldomroep meer.)

Bekijk het eens NIET vanuit het gezichtspunt van de eigenaar van een verouderde AM-radio, maar als belastingbetaler.

De PHOHI en later de Wereldomroep zijn opgericht om "Nederlanders overzee" te informeren over de gebeurtenissen in het vaderland, of liever het moederland volgens de betekenis die Van Dale eraan geeft. Allengs heeft men zich gericht op andere bestemmingen en zichzelf benoemd als "spreekbuis" voor de objectieve wereldopinie. Objectief is natuurlijk relatief, het hangt er maar vanaf van welke politieke kant je het bekijkt. Dat even terzijde. Hiermee wil ik niets afdoen aan het ongetwijfeld goede werk dat de Wereldomroep heeft gedaan en nog steeds doet. Als propaganda voor Nederland lijkt het mij in elk geval weinig effectief.

Maar . . . in deze tijd is het verspreiden van berichten niet langer gebonden aan stroomvretende kortegolfzenders die voor veel geld in het buitenland worden gehuurd. Vrijwel iedereen beschikt over een internetaansluiting waarmee de informatie over Nederland en daarbuiten met een muisklik beschikbaar is. Ik heb me laten vertellen dat het zelfs mogelijk is om internet op een mobiele telefoon te ontvangen.
Is dan een dure organisatie als de Wereldomroep nog noodzakelijk kan je je afvragen. De tijd dat het dagelijks gebrabbelde weerbericht van Jan Pelleboer over de Europese campings schalde is mijns inziens al heel lang voorbij. De opsporingsberichten van de ANWB zoals die werden doorgegeven zijn met de komst van de mobiele telefoon ook geschiedenis geworden. Dus welk nut heeft de Wereldomroep voor Nederlanders nu nog?

Van de website van de Wereldomroep die ik een paar jaar geleden voor het laatst heb bezocht (dat erken ik zonder schroom) heb ik begrepen dat zij ook veel werk steken in het opleiden van jonge radiomakers in ontwikkelingslanden en nieuwe democratieën. Een loffelijk streven, maar hoort dit nu thuis onder "radio-omroep" of onder "ontwikkelingssamenwerking"? Ik ben geneigd het laatste te veronderstellen. Maar dit is een heel andere discussie die niet op dit forum gevoerd behoort te worden.

Terug naar die belastingbetaler, wij allemaal dus. Als het merendeel van de belastingbetalers van mening is dat de Wereldomroep moet blijven zoals het is omdat het nuttig en noodzakelijk is, heb ik daar vrede mee. Persoonlijk zie ik de Wereldomroep als een mooi instituut, maar wel een dat zichzelf heeft overleefd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum