accu/batterij spanningsmeter (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.07.2011, 10:25 (4694 dagen geleden) @ Ted Mooren

Ted,

Naar ik begrepen heb gebruikte men bijvoorbeeld 6V-accu's voor lampen met 4V gloeispanning, zodat men via een regelbare weerstand langer de juiste gloeispanning behield

de regelbare weerstanden ("reostaten" ) werden inderdaad gebruikt om de gloeispanning voor de buizen in te stellen. De vroegere 4 volts buizen waren meestal bedoeld voor 3,5 volt. De nominale accuspanning van een 4 volts loodaccu is 4,2 volt, dus er is 0,7 volt "speling". Wanneer de accuspanning is gezakt beneden de 3,5 volt moet deze weer worden opgeladen.

In de Verenigde Staten gebruikte men meestal 6 volts accu's, in combinatie met buizen met een 5 volts gloeidraad. In het Verenigd Koninkrijk werden veelal 2 volts accucellen gebruikt, hoewel andere gloeispanningen ook voorkwamen. De Britse 2 volt buizen zijn bedoeld voor 1,8 volt.

Om de accuspanning te kunnen meten was in de duurdere toestellen soms een voltmeter ingebouwd. Met een voltmeter met twee bereiken kan ook de spanning van de hoogspanningsbatterij worden gemeten. Deze spanning ligt meestal tussen de 80 en de 120 volt.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum