Afstemschaal (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 31.05.2008, 20:56 (5817 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hallo Paul,

Ik heb in het verleden wel eens een paar schaaltjes gescand, ging eigenlijk best goed.
De methode: leg het schaaltje met de bedrukte kant naar beneden op de glasplaat. Dan hoeft de scanner niet door het glas van het schaaltje heen te scannen, wat reflecties kan veroorzaken. Ook zit de focusafstand van de scanner dan goed. Een paar millimeter van het scanglas af, en het kan onscherp worden.

Dan wat leg je op het schaaltje neer. De klep van de scanner is wit dus onbruikbaar. Een zwart stuk papier dus. Of als je in een donkere kamer kunt scannen kun je soms ook gewoon de klep open laten staan.

Dan heb je het gescande dus in spiegelbeeld, dus met een fotoprogramma de boel weer goed spiegelen.

Wat nog meer helpt, zeker bij het retoucheren van tekst naderhand, is om de schaal goed recht te leggen. Resterende scheefstand in het fotoprogramma draaien totdat het volkomen horizontaal is.

Dan kun je met een kopieer/clone tool de gewenste stukjes/letters/woorden kopieren op de plaats waar je het hebben wilt. Soms moet je dan letter voor letter bepaalde stationsnamen in elkaar zetten, maar wil je het goed doen, dan is dit een van de weinige mogelijkheden (lettertypen zijn vaak afwijkend van wat er op je pc te vinden is).

Eventueel nog kleur/scherpte/helderheid etc bewerken.

Past het schaaltje niet in één keer onder de scanner dan wordt het wat moeilijker en moet je de delen nog aan elkaar plakken. Doe dat voordat je gaat bewerken, anders krijg je zeker kleurverschillen of andere oneffenheden.
Is weer een stapje moeilijker, maar met wat geduld zeker te doen (ik spreek uit ervaring).

Ik scan eigenlijk alle schaaltjes in op hoge resolutie (600 of meer DPI) als ik ze om een of andere reden uit de radio gehaald heb, je weet maar nooit of het later nog eens van pas kan komen.

Voor wat voorbeelden moet je maar even mailen, dan stuur ik wat toe of zet het morgen op het forum.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum