Krimpend en donker beeld op 17TX333 (Algemeen)

door ruudtx @, 07.07.2011, 14:16 (4691 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ho stop, de HS trafo levert niet allen de EHS voor de beeldbuis, maar er staan ook andere spanningen opp, met name de boosterspanning, bijvoorbeeld op de top aansluitingen van de HS buizen PL 519-PY500 staat een echt levensgevaarlijke spanning met behoorlijke energie. Dus daar ver van daan blijven als de TV aanstaat. Geldt ook voor ZW op de topjes PL en PY.
Staat de TV uit, dan blijft er niet veel meer over, als er maar licht zat in de Beeldbuis wordt deze bij uitzetten met de lichtstip onderdrukking goed ontladen. Natuurlijk nooit met je vingers aan de hoogspanningsaansluiting.
Echt gevaarlijk zijn beeldbuizen die donker blijven en NIET OPLICHTEN bij uitzetten. Als er wel hoogspanning is blijft die in volle omvang op de BB staan. Dit probleem doet zich onder meer voor als de beeldbuis niet gloeit, dan is het oppassen geblazen.

Maar een DYtje vervangen kan geen probleem zijn.
Ik durf dat zo, meteen na uitzetten toestel. Want op de top aansluiting KAN geen spanning staan, dat is de 16 kHz wisselspanning hoogspanning die na uitschakelen helemaal weg is.
Bij het uittrekken van de buis vooral NOOIT met de vingers in de buisvoet, beter is de buisvoet zelf ook niet aan te raken, dus aleen het glas en de top beetpakken. Als de buis er uit is staat er geen ewnkele restspanning meer op.
(In de buisvoet staat de dezelfde restspanning als op de BB zelf)

Bij TV reparatie is het belangrijk te weten waar de gevaarlijke spanningen zijn. Als je daar konsekwent vandaan blijft kan er weinig gebeuren.
Kortom, kennis van de werking van een TV is veiligheid.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum