Uitleg werking Lijntrafo Z/w Buizen TV (Techniek Radio/TV)

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 07.07.2011, 17:09 (4889 dagen geleden)

Geregeld komt op forum voorbij de problemen rond de lijntrafo.

Wordt wat gerommeld en vaak geroepen Booster-condensator.

Nu heb ik daar een perfect stukje uitleg van hoe die Booster het voor de kiezen krijgt.
Philips Televisie Service Maandblad 1 dec 1957 aan de hand van een 17TX144A.

Televisie Service Maandblad /17TX144A/Lijntrafo

Na het lezen begrijp je de complexiteit rond deze condensator.

de term `Parasitaire capaciteit` betekend de capaciteit die wordt veroorzaakt door componenten en bedrading.

Condensator bestaat uit een plaat met een isolator er tussen.
Bedenk dan dat 2 stroomvoerende draden met daar tussen lucht dus ook een capaciteit vormen. Zo ook in een buis de constructie op zich zelf ook capaciteit ontstaat.

Allemaal zeer kleine capaciteiten, orde pF , maar in kritische pulserende netwerken als rond om de lijntrafo werkt dat allemaal mee en dient men rekening mee te houden.


Ook het plaatsen van een afwijkende Booster condensator , samengestelde, niet 100% op originele waarde , dat allemaal hele grote invloed kan hebben op de totale werking TV.

Veel lees en leer plezier

Uitleg werking Lijntrafo Z/w Buizen TV

door Eduard @, 08.07.2011, 17:36 (4888 dagen geleden) @ Maurice

dag Maurice,

Uit lang voorbije schooltijd herinner ik me dat tijdens de beeldlijn de stroom doorheen de primair van de lijntransfo lineair oploopt tot een waarde I. Als de spot de rechterkant van het scherm bereikt zit een energie van 0.5*L*I^2 opgeslagen in de spoel. Tijdens de terugslag wordt de lijneindbuis afgeknepen en is die niet geleidend. De parsitaire capaciteit van de spoel moet klein zijn om een snelle terugval van de stroom mogelijk te maken. De energie die opgeslagen zit in de spoel moet worden verbruikt tijdens de lijnterugslag. Dat kan met een parallelweerstand aan de spoel. Die methode is onpraktisch omdat ook tijdens de heenslag vermogen wordt ontwikkeld in die weerstand. Rekenwerk toonde aan dat een tv met zulke weerstand een soort kacheltje wordt. Met een boosterdiode (PY81 of iets degelijks) wordt de overtollige energie tijdens de terugslag opgeslagen in een boostercondensator. Die energie werd in het toestel weer nuttig verbruikt voor het voeden van andere stroomslikkers zoals de geluidseindbuis en de rastereindbuis. Dat is ongeveer alles wat ik nog van die tv toestanden weet.

Vriendelijke groeten,

Eduard

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum