Nog eens Velora (Algemeen)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 16.07.2011, 21:37 (4684 dagen geleden)

Op dit forum zijn in de afgelopen jaren al een paar keer toestellen van het merk Velora aan de orde gesteld. In de afgelopen maanden ben ik in de geschiedenis van dit na-oorlogse merk gedoken en intussen heel wat wijzer geworden.
Velora-toestellen waren een product uit de periode 1949-1953 van wasmachinefabrikant Velo uit Barendrecht, die in zijn meer dan 100 toenmalige winkels in ons land deze toestellen verkocht. Velo maakte in zijn houtverwerkingsafdeling de kastjes en Philips bouwde er een chassis in. Velo bouwde ook kasten voor enkele grote radiofabrikanten in ons land.

Uit mijn naspeuringen blijkt dat er in elk geval 8 verschillende Velora-types gebouwd zijn. En tot op heden heb ik 10 Velora-toestellen van 4 verschillende types in verzamelingen getraceerd.
Het is mijn bedoeling een artikel over dit onderwerp te schrijven voor het Radio Historisch Tijdschrift van december a.s. In dat verband zou ik graag in contact komen met bezitters van een Velora-toestel. Verzamelaars met wie ik al contact heb gehad hoeven zich echter niet opnieuw te melden, tenzij ze over nieuwe informatie beschikken.
Wellicht realiseren verzamelaars zich niet dat ze een Velora in bezit hebben. Daarom plaats ik hieronder een paar kleine fotootjes van verschillende Velora-toestellen.

[image] [image] [image]

[image] [image]

Reacties graag rechtstreeks per e-mail via het envelopje boven aan deze pagina.

Gidi


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum