sper-kring? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.06.2008, 08:35 (5815 dagen geleden) @ Pie7er
Bewerkt door John Hupse †, 03.06.2008, 09:07

l/c serie kringetje op aan de ingang van de antenne

Dergelijke sperfilters (ook wel zuigkring genoemd) werden in de jaren '30 en later veel gebruikt. Meestal zijn ze afstembaar, b.v. via een variabele condensator of door de spoelkern te verdraaien.

In Duitsland zie je veel sperfilters die naderhand werden aangebracht. In de meeste gevallen gaat het daarbij om rechtuitontvangers. Het sperfilter dient dan om een zwakke zender ongestoord te kunnen ontvangen, waarbij het filter is afgestemd op een naburige sterke zender.

Bij superhet ontvangers heeft het sperfilter een ander doel. Een dergelijke ontvanger heeft meestal een (veel) betere selectiviteit, en een extra sperfilter bij het ontvangen van zwakke zenders is in het algemeen gesproken niet nodig.

Een van de zwakke punten van een superheterodyne is de gevoeligheid voor signalen die exact op de middenfrequentie liggen. Maar ook voor signalen met een frequentie waarvan een veelvoud gelijk is aan de middenfrequentie. Er was in de jaren '30 geen standaardisatie op dit gebied, men paste de middenfrequentie van radiotoestellen aan op de aanwezigheid van zenders in het gebied waar het toestel werd verkocht. Allerlei middenfrequenties komen dus voor. Soms bleek het noodzakelijk om bovendien nog een extra sperfilter aan te brengen dat werd afgestemd op de middenfrequentie zelf. Dit verzwakt het storende signaal.

De LC seriekring op de antenne-entree van een superheterodyne ontvanger is dus afgestemd op de middenfrequentie van het toestel, en dient voor het onderdrukken van stoorsignalen op deze frequentie.

Het zal duidelijk zijn dat het afregelen van de m.f. vaak gedaan werd door de lokale leverancier van het toestel. Deze monteerde zo nodig ook een sperfilter.

Hier zijn twee schema's van dergelijke filters die in dit geval al in de fabriek zijn ingebouwd in Telefunken toestellen:

[image]

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum