buizentester,Vraag (Algemeen)

door Frans Hamer @, Den Helder, 19.09.2011, 20:42 (4613 dagen geleden)

Hallo allemaal.
Naar aanleiding van een artikel geschreven door Ton Sleegers in de electuur
kwam ik op het idee om een iets veelzijdiger tester te maken dan dit ontwerp.
Het orginele ontwerp test oktal en noval buizen en kan deze ook paren.
Mijn opzet is dat ik alle gangbare buizen wil testen en ook alle spanningen
en stromen in een buis kan meten,de hiervoor benodigde buishouders heb ik.
Dit betekend:
Anodespanning regelbaar,0 tot 500 Volt dit is al klaar.
G2 spanning regelbaar lager dan anodespanning al klaar.
G1 spanning regelbaar van 0 tot -65 Volt is ook klaar.
Voor U en P buizen is een stroombron gemaakt van resp. 100 en 300 mA.
Er is een gescheiden gloeistroomvoeding gemaakt voor 4-5-6.3 en 12.6 Volt.
Al deze waarden worden gemeten door paneelmetertjes.
Er is een punt waar ik niet uitkom, ik wil namelijk in deze tester ook
gelijkrichtbuizen testen.
De voeding van gloei en hoogspanning is al aanwezig maar hoe belast je de buis?
Zelf heb ik al gedacht aan een schakelbare weerstand van 3 tot 10 kOhm.
Deze moet echter wel het vermogen van de te testen buis kunnen verwerken.
Graag goede raad,de tester is nog in bouwvorm tzt plaats ik foto's en schema's.
Met vriendelijke groet,Frans Hamer.

buizentester,Vraag

door jan van eijck, 20.09.2011, 09:12 (4613 dagen geleden) @ Frans Hamer

Hallo Frans

Gelijkrichters moet je inderdaad belasten om ze te testen, ik gebruik hiervoor in mijn tester een weerstand van 2500 ohm 100 watt en dat werkt prima.

buizentester,Vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.09.2011, 13:34 (4613 dagen geleden) @ Frans Hamer

Frans,

Mijn opzet is dat ik alle gangbare buizen wil testen en ook alle spanningen en stromen in een buis kan meten. De voeding van gloei en hoogspanning is al aanwezig maar hoe belast je de buis?

Je hoeft bij de opzet die je hebt gekozen alleen de (anode)stroom in te stellen die door de buizen loopt. Dat gaat het beste met een instelbare stroombron. Voor het paren van detectiediodes stel je deze in op 1 mA, voor radiogelijkrichters (AZ1 etc.) op 30 of 100 mA en voor zware gelijkrichters op 300 mA. De maximale spanning waar je bij het ontwerpen van de stroombron rekening mee moet houden is 50 volt, de spanningsval over een gelijkrichtbuis is zelden hoger. De stroombron moet dus maximaal 50 volt kunnen leveren bij maximaal 300 mA.

Je hebt al een stroombron gemaakt voor 100 of 300 mA, de stroombron(nen) voor de gelijkrichters kan je precies zo maken.

Met een aantal schakelbare weerstanden kom je ook een heel eind, maar het instellen hiervan is lastiger dan het instellen van een stroombron.

Voor het simultaan doormeten van twee gelijkrichtdiodes (dat is de opzet van deze buizentester, dacht ik) heb je twee stroombronnen nodig, voor elke diode 1. Je stelt de gewenste anodestroom in en meet vervolgens de gelijkspanning tussen de beide anodes. De buizen zijn gelijk wanneer deze spanning precies 0 volt is.

Wanneer je alleen wilt weten in hoeverre een gelijkrichter versleten is, en ze niet wilt "paren", heb je voldoende aan een standaard emissietest.

--
http://www.hupse.eu/radio

buizentester,Vraag

door Paul Brouwer @, Haarlem, 20.09.2011, 21:45 (4612 dagen geleden) @ Frans Hamer

Hallo Frans,

Voor U en P buizen is een stroombron gemaakt van resp. 100 en 300 mA.
Er is een gescheiden gloeistroomvoeding gemaakt voor 4-5-6.3 en 12.6 Volt.

Voor U-buizen zal je in dit geval toch wat meer gloeispanning nodig kunnen hebben. Veel eindbuizen (ULx of UBLx) en gelijkrichters (UYx) hebben een gloeispanning van 50V.

Groeten,
Paul

--
[image]

buizentester,Vraag

door Frans Hamer @, Den Helder, 21.09.2011, 14:25 (4612 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hallo Paul,bedankt voor de tip maar de
stroombronnen voed ik met 65 Volt dc.
Met vriendelijke groet,Frans Hamer.

buizentester,Vraag

door jan van eijck, 21.09.2011, 18:07 (4611 dagen geleden) @ Frans Hamer

Hallo Frans

Test een buis op z,n eigenschappen zoals de fabrikant die opgeeft, voor een AZ1 b.v. 300 volt anodespanning moet 100 mA stroom per helft opleveren. Als je als belasting 2500 Ohm gebruikt zul je zien dat dit exact klopt. Het verschil tussen de beide helften is zowel bij nieuwe als gebruikte buizen zelden groter dan enkele mA,s

buizentester,Vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.09.2011, 19:28 (4611 dagen geleden) @ jan van eijck

Test een buis op z,n eigenschappen zoals de fabrikant die opgeeft, voor een AZ1 b.v. 300 volt anodespanning moet 100 mA stroom per helft opleveren.

Je er moet er hierbij wel rekening mee houden dat de 300 volt de maximaal toelaatbare wisselspanning is per buishelft, bij een totale uitgangsstroom van 100 mA gelijkstroom. Deze maximale uitgangsstroom loopt door beide buishelften, en is dus 50 mA per buishelft, geen 100 mA. Een stroom van 100 mA per buishelft is voor een AZ1 ontoelaatbaar, de buis wordt daarmee sterk overbelast.

In vrijwel alle gevallen gebruikt men in een buizentester zoals die wordt voorgesteld door Elektuur echter geen wisselspanning om een gelijkrichtbuis te testen, maar gelijkspanning. De reden hiervoor is simpel, je kan dan gebruikmaken van dezelfde anodevoeding die je ook al gebruikt voor de radio- en versterkerbuizen.

De fabrikant vermeldt de doorlaatkarakteristiek van een gelijkrichtbuis in de datasheet. Zoals je ziet geldt voor 1 buishelft van een ongebruikte AZ1 dat de anodespanning 26 volt DC is bij een anodestroom van 50 mA DC. Dit kan je, zoals eerder gezegd, het beste meten m.b.v. een instelbare stroombron. Deze stel je in op 50 mA, en je meet dan de anodespanning die 26 volt moet zijn. Eenvoudiger en beter kan haast niet en je hebt hiervoor geen gevaarlijke wisselspanningen (in dit geval 2x 300 volt) en geen extra meetweerstanden nodig.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

buizentester,Vraag

door Paul Brouwer @, Haarlem, 21.09.2011, 21:18 (4611 dagen geleden) @ John Hupse †

Hoi John,

In zo'n geval testen, kan de buis (in dit geval een AZ1) in het meest ideale geval ook maar 26V= aan 50mA uitgang aan de kathode geven.
Blijft dat toch de vraag wat deze buis zal doen bij een anodespanning van 2x 300V~ aan 50mA.

Groeten,
Paul

--
[image]

buizentester,Vraag

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 22.09.2011, 06:44 (4611 dagen geleden) @ Paul Brouwer

In zo'n geval testen, kan de buis (in dit geval een AZ1) in het meest ideale geval ook maar 26V= aan 50mA uitgang aan de kathode geven.
Blijft dat toch de vraag wat deze buis zal doen bij een anodespanning van 2x 300V~ aan 50mA.

Het gaat in deze test om de spanningval over de buis(helften) bij de opgegeven stroom, de hoogte van de gebruikte testspanning doet er dus niet toe, als het maar tenminste gelijk is dan de maximaal te verwachte spanningval.
De buis kan op deze manier zeer betrouwbaar getest worden, een eventuele isolatie/electrodensluiting test dient wel met een hogere spanning te worden uitgevoerd.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

buizentester,Vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2011, 07:58 (4611 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Paul,

Blijft dat toch de vraag wat deze buis zal doen bij een anodespanning van 2x 300V~ aan 50mA.

Interessante vraag. De buis "doet" dan hetzelfde. Als het goed is heb je, voordat je de AZ1 blootstelt aan een belastingtest, al een lektest gedaan.

Bij de lektest kijk je of de buis een lek of zelfs een kortsluiting vertoont tussen de elektrodes. Bij sommige testers kan je dit zowel meten met een koude als met een "warme" kathode.

Het is belangrijk om altijd een lektest vóór de belastingtest te doen. Veel testers, ook de duurste, kunnen (soms zeer ernstig) worden beschadigd wanneer je deze volgorde niet in acht neemt. Alleen emissietesters zijn beveiligd op dit punt.

Overigens is een AZ1 gespecificeerd tot 2x 500 volt wisselspanning bij een maximale stroomafname van 60 mA. Dit betekent dat je een spanning van circa 1,4 Kilovolt nodig hebt om de isolatie tussen de beide anodes correct te kunnen testen. Dergelijke spanningen worden, voor zover mij bekend, nooit toegepast in een servicetester. Wanneer je een AZ1 op dit punt wilt testen heb je dus een Megger isolatietester nodig, of iets dergelijks.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

buizentester,Vraag

door jan van eijck, 22.09.2011, 09:28 (4611 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John

Kan het mis hebben, maar heb altijd gedacht dat bij een gelijkrichtbuis de ene helft spert terwijl de andere helft geleidt, als de ene helft positief is is de andere negatief, doet dan dus niet mee aan stroomlevering. Als die ene helft dan niet in staat is om 100mA te leveren hoe kom ik dan aan een totaalstroom van 100mA? Test die gelijkrichters altijd met gelijkspanning en bij 300 Volt levert een helft netjes 100mA aan een belasting van 2500 Ohm, schakel ik de tweede helft parallel bij heeft dit op de totaalstroom een zeer geringe invloed, deze neemt slechts enkele mA,s toe.

buizentester,Vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2011, 11:23 (4611 dagen geleden) @ jan van eijck

maar heb altijd gedacht dat bij een gelijkrichtbuis de ene helft spert terwijl de andere helft geleidt, als de ene helft positief is is de andere negatief, doet dan dus niet mee aan stroomlevering.

Dat is correct, tenminste wanneer je de buis voedt met wisselspanning. Elke buishelft geleidt dan gedurende de helft van de tijd. De gemiddelde stroom door een buishelft is maximaal 50 mA, bij gebruik van beide helften loopt er dus maximaal 100 mA door de buis

Test die gelijkrichters altijd met gelijkspanning en bij 300 Volt levert een helft netjes 100mA aan een belasting van 2500 Ohm, schakel ik de tweede helft parallel bij heeft dit op de totaalstroom een zeer geringe invloed, deze neemt slechts enkele mA,s toe.

Met gelijkspanning is er geen sprake van dat de ene helft spert en op hetzelfde moment de andere helft geleidt. Beide helften geleiden in dat geval gedurende 100% van de tijd.

Wanneer de stroom door 1 helft van de buis continue 100 mA is betekent dat een overbelasting van die helft met 100%. Een AZ1 is een taaie rakker, en houdt dat eventjes wel vol. Maar op den duur gaat dat mis.

De stroom die door de buis vloeit wordt bij deze meting voornamelijk bepaald door de spanning (300 volt) en de weerstand (2500 ohm). De spanning over de buishelft is ongeveer 42 volt, zie de Philips grafiek. De stroom die je in dat geval meet is (300 - 42) : 2500 = 103 mA.

Wanneer je nu de tweede buishelft bijschakelt zakt de spanning over de AZ1 tot 26 volt. De stroom die je dan meet is (300 - 26) : 2500 = 109 mA.

Je ziet dus dat deze manier van meten twee nadelen heeft:

1. de buis wordt ernstig overbelast
2. de meting heeft maar weinig te maken met de toestand van de AZ1, je meet voornamelijk de stroom die door de weerstand loopt wanneer je daar 300 volt op zet.

Overigens meten wel meer testers op deze manier, eigenlijk doen alle stroomtesters dit zo. Maar dat betekent nog niet dat je daar veel aan hebt. Je zal bij ernstige slijtage aan de gelijkrichtbuis wel een vermindering kunnen waarnemen van de stroom.

Veel beter is om de spanningsval over de buis te meten bij een bekende anodestroom.

--
http://www.hupse.eu/radio

buizentester,Vraag

door jan van eijck, 22.09.2011, 15:07 (4611 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door jan van eijck, 22.09.2011, 15:13

Hallo John

Zo kan ik die gelijkrichtbuizen uiteraard ook testen, zet de belasting op 0 Ohm, kortgesloten dus en voer dan de voedingsspanning op tot er 50 mA stroom loopt, en dan zie je daarvoor bij vrijwel alle buizen een voedingsspanning tussen 26 en 28 volt, geldt dan voor elk van de twee buishelften. Waarom deze meetmethode beter is dan met een belastingsweerstand en hogere spanningen is me niet helemaal duidelijk.

buizentester,Vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2011, 15:28 (4610 dagen geleden) @ jan van eijck

Waarom deze meetmethode beter is dan met een belastingsweerstand en hogere spanningen is me niet helemaal duidelijk.

dat is beter om twee redenen:

1. je vermijdt overbelasting van de AZ1 door te meten bij 50 mA i.p.v. 100 mA

2. wanneer je meet met 300 volt en een weerstand van 2500 ohm dan ligt de stroom eigenlijk altijd tussen de 100 en 110 mA, ongeacht de toestand van de buis. Dat is toch niet wat je wilt? Ik neem aan dat je graag wilt weten in hoeverre de buis is versleten, en niet hoeveel stroom er loopt wanneer je een spanning van ruim 250 volt over een weerstand van 2500 ohm zet.

Alleen wanneer een buis vrijwel emissieloos is zal je bij de meetmethode die je nu gebruikt hiervan iets merken.

--
http://www.hupse.eu/radio

buizentester,Vraag

door Frans Hamer @, Den Helder, 22.09.2011, 15:47 (4610 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo allemaal,mag ik hier uit opmaken dat voor
het testen van gelijkrichters
mijn emissiemeter zal voldoen?
Deze buizen paar ik toch niet.
Met vriendelijke groet,Frans Hamer.

buizentester,Vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2011, 19:59 (4610 dagen geleden) @ Frans Hamer
Bewerkt door John Hupse †, 22.09.2011, 20:06

een emissietester voldoet wanneer je de emissie wilt meten (om slijtage van de kathode te bepalen).

Wanneer je de steilheid van een buis wilt meten heb je een tester nodig die de steilheid meet (Hickock etc.). Gelijkrichters bezitten geen steilheid, dus daarvoor heb je zoiets niet nodig.

Wanneer je complete curves wilt meten heb je een curve-tracer nodig, b.v. een AVO. Of de unieke zelfgebouwde tester van Jan van Eijk. Dergelijke testers zijn wel wat lastiger te bedienen.

Met de z.g. stroomtesters heb ik geen al te beste ervaringen, het is meestal onduidelijk wat je eigenlijk aan het meten bent. Je kan er geen emissie mee meten, en ook geen steilheid. Ze zijn vaak wel eenvoudig te bedienen, door middel van een ponskaart of iets dergelijks. Ideaal voor buizenverkoop op Ebay, naar het schijnt.

Vrijwel alle testers kunnen sluitingen en lek meten.

Afstemogen kan je vrijwel nooit doormeten met een emissietester. Dit gaat redelijk met sommige steilheidstesters en lukt altijd met een curve-tracer. Ook met een stroomtester kan je vaak prima afstemogen doormeten.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum