elgrafoon (Gezocht)

door Sietze Osinga @, Koekange, 06.10.2011, 12:09 (4609 dagen geleden)

Hallo mensen.Ik heb op de afgelopen radiobeurs een incomplete elgrafoon gekocht.(niet de uitvoering van NSF,maar van Max Levy te Berlijn). Ik zoek hiervoor nog het draaiplateau (Diam.22 cm) en de toonarm.Wie O wie heeft nog iets liggen en wi lhet overdoen aan mij.Prijs worden we altijd eens.
Met vriendelijke groeten,
Sietze Osinga.

elgrafoon

door freddy vercruyce @, 06.10.2011, 16:30 (4609 dagen geleden) @ Sietze Osinga
Bewerkt door freddy vercruyce, 06.10.2011, 16:46

[image][image][image]Hoi Dat is wel een speciaal draaiplateau hoor?Daar is namelijk een inkeping op de kopse kant van het plateau om de aandrijfsnaar in te leggen die dan over een konisch asje gaat op het motor gedeelte om het geheel aan te drijven.Met een instelvijs kan je de snaar ietje hoger of lager op het conische asje positioneren om zo de snelheid van het plateau te regelen.De arm is ook een speciaal geval.Is kantelbaar in het mdden.Zal moeilijk zijn maar wie niet waagt niet wint[image][image]
Mocht je nog wat plaatjes willen om een idee te hebben wat je nog allemaal tekort hebt geef je maar een seintje ik heb nl foto's zat van de restauratie van mijn elgrafoon.

elgrafoon

door Elgrafoon @, Beverwijk, 07.10.2011, 09:14 (4608 dagen geleden) @ freddy vercruyce

Hallo Freddy,

Allereerst een mooie Elgrafoon.

Nu heb ik zo'n zelfde apparaat maar zoek daar een juiste snaar voor.
En zag dat jij een perfecte snaar er voor hebt.
Mijn vraag is natuurlijk is deze snaar ergens te koop?
Weet jij wie deze kan leveren?

Ik had op die van mij even een huis tuin en keuken snaar gemonteerd en werkte prima maar draaid iets te snel.
Maar kon er wel heerlijk van genieten.
Heb natuurlijk ook het element gerestaureerd.

Tja blijft een van mijn lievelings apparaaten.

Hey geniet van dit mooie apparaat.
En mijn dank.

Groet Karel.

elgrafoon

door Willem.H.N @, Enschede, 07.10.2011, 10:38 (4608 dagen geleden) @ Elgrafoon

De snaar doet me denken aan de Polycord 3 / zelf op maat te maken en de uiteinden aan elkaar smelten en de opstaande rand dan glad met de snaar weg halen.

elgrafoon

door Sietze Osinga @, Koekange, 07.10.2011, 10:42 (4608 dagen geleden) @ freddy vercruyce

Hallo,Freddy.Allereerst bedankt voor je reactie en de mooie foto,s.Mijn kompliment voor de goede restauratie van jouw elgrafoon.Die van mij heeft toch een iets andere opbouw,waardoor de opneemarm er op een andere manier geplaatst moet worden.
Hier moet ik nog achterkomen.Ik zal er ter vergelijking een paar foto,s bijdoen,zodat je kunt zien wat ik gekocht heb en nog nodig heb.Je kunt zien dat deze een originele Max Levy is.

Vr.Gr,
Sietze Osinga.[image][image][image][image][image]

elgrafoon

door Sietze Osinga @, Koekange, 07.10.2011, 10:47 (4608 dagen geleden) @ Elgrafoon

Hallo,Karel.Er zijn o-ringen in diverse maten verkrijgbaar bij o.a machinefabrieken/gereedschapgroothandels.Die kun je hiervoor heel goed gebruiken.Zelf op maat knippen en met 2-sec.lijm verlijmen.
Succes!
Vr.Gr,
Sietze.

elgrafoon

door freddy vercruyce @, 07.10.2011, 15:49 (4608 dagen geleden) @ Sietze Osinga

.Die van mij heeft toch een iets andere opbouw,waardoor de opneemarm er op een andere manier geplaatst moet worden.
Daar maak je een vergissing.Je hebt ook nog een bovendeksel te kort.Dit kan je goed zien aan het tandwiel op de as die ver naar boven uitsteekt.Het mechanisme voor de automatische afslag mankeerd het draaiplateau,de toonarm en het element.In feite heb je juist de moter.Dat bovendeksel vinden afzonderlijk lijkt mij onbegonnen werk.In dat bovendeksel is een opening waar de toonarm in past.Ik heb die elgrafoon ook in mijn handen gehad maar terug gezet omdat ik er geen doen aan zag om die terug kompleet te krijgen.Aansluitingen zijn bij jouw ook omschakelbaar van 110 naar 220 volt.Het snarrtje heb ik gemaakt van een rubber die ze gebruiken in de belgische post om automatische briefsortering te verwezenlijken.Op maat snijden en aan elkaar lassen door te verwarmen.De verdikkingen die ontstaan wegschuren anders krijg je telkens als die verdikking voorbij het asje komt een vervelende knik te horen. Succes verder Freddy

elgrafoon EXTRA PLAATJE

door freddy vercruyce @, 07.10.2011, 15:58 (4608 dagen geleden) @ Sietze Osinga

[image]

Hier kan je duidelijk zien hoe de bovenplaat bevestigd word met schroeven langs de zijkant Groeten Freddy

elgrafoon

door freddy vercruyce @, 07.10.2011, 16:07 (4608 dagen geleden) @ Sietze Osinga

[image]
Rode pijltjes geven aan waar het bovendeksel hoort te zitten.Daarop word ook het afslagmechanisme gemonteerd en de toonarm Groeten Freddy

elgrafoon EXTRA PLAATJE

door Sietze Osinga @, Koekange, 07.10.2011, 16:07 (4608 dagen geleden) @ freddy vercruyce

Inderdaad Freddy.Nu zie ik ook,dat er meer ontbreekt dan ik dacht.Dit wordt een restauratieproject voor de lange termijn vrees ik.Maar,ik ben niet zo gauw uit het veld geslagen en tijd heb ik nog volop(bij welzijn).Dit wordt een spannende zoektocht.Mocht jij in de tijd nog wat zien wat ik kan gebruiken,mail me dan maar.
Met Vr.Gr,
Sietze.

elgrafoon

door freddy vercruyce @, 07.10.2011, 16:12 (4608 dagen geleden) @ Elgrafoon

Karel zoals reeds in de andere bijdrage geschreven heb ik de aandrijfriem op maat gesneden en aan elkaar gelast.Er bestaan daar speciale apparaten voor maar ik heb die verwarmd aan beide uiteinden met een soldeerbout en aan elkander gedrukt.Onstaane bultje weggewreven met schuurpapier Groeten Freddy

elgrafoon

door Hans Op den Camp @, Leusden, 07.10.2011, 17:09 (4608 dagen geleden) @ freddy vercruyce

Mocht je nog wat plaatjes willen om een idee te hebben wat je nog allemaal tekort hebt geef je maar een seintje ik heb nl foto's zat van de restauratie van mijn elgrafoon.

Dag Freddy,

Wat zou het dan een mooi onderwerp zijn om er een forumverslag over te schrijven. De restauratieverslagen van oude apparatuur vind ik altijd erg interessant om te lezen.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

elgrafoon

door freddy vercruyce @, 07.10.2011, 18:48 (4608 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

klopt wel hans maar heeft niets met buizen te maken dus heb ik hier geen posting durven van maken Groet Freddy

elgrafoon

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 07.10.2011, 19:06 (4608 dagen geleden) @ freddy vercruyce

Voor acoustische platenspelers (zit hier geen md-element op dan?) wordt hier sinds jaar en dag een uitzondering gemaakt; dat zou ook ergens in de regels moeten staan of anders in diverse discussies op het metaforum.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum