Vervanging van gebroken spoelschotel voor bandrecorder? (Algemeen)

door Jacques Deseyne, 09.01.2008, 20:24 (5971 dagen geleden)

Bij een Carad R73 bandopnemer (geschikt voor grote banden) is de as van één der spoelschotels afgebroken, bij een vroegere eigenaar was die blijkbaar al eens gelijmd. Seconden- en andere lijm brengen weining soelaas, bij het snel spoelen komt door de trillingen het ding weer los en vliegt de spoel door de kamer :-)

Toestel is van ca. 1971-1972, fabrikant verdween eind 1974 en vanzelfsprekend geen reserve-onderdelen te vinden. Op een tweedehandssite werd dezelfde bandopnemer aangeboden voor onderdelen ... zonder spoelschotels :-|

Herkent iemand dit onderdeel (misschien van Philips of Telefunken, de R73 gelijkt nogal op de Telefunken M28) ? Anders eventueel verwijzingen naar onderdelenzaken die dit soort materiaal nog ergens hebben... De maximum diameter is 90mm, maximum diepte (gaat onder de frontplaat) ca. 9.5 mm.

[image]

Elk bruikbaar idee uiterst welkom.

Vervanging van gebroken spoelschotel voor bandrecorder?

door freddy vercruyce @, 09.01.2008, 20:33 (5971 dagen geleden) @ Jacques Deseyne

beste Ik veronderstel dat dit een kunststof onderdeel is niet? Ik zie dat het objekt nog volledig is.Is een moule maken en een nieuw stuk gieten in epoxy of zo geen alternatief?Misschien kan je Wim Jeagers eens benaderen hij is specialist ter zake in repro stukken Groeten Freddy

Vervanging van gebroken spoelschotel voor bandrecorder?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.01.2008, 21:27 (5971 dagen geleden) @ Jacques Deseyne

Van onderaf een schroefje of metalen pennetje inbrengen, eventueel met de soldeerbout, en dan verzegelen met lijm (secondelijm bijvoorbeeld, of een goede kwaliteit dunne epoxy). Of kan dat niet omdat er juist een as onder zit?

Vervanging van gebroken spoelschotel voor bandrecorder?

door Eddy Bellinckx, 11.01.2008, 16:48 (5969 dagen geleden) @ Jacques Deseyne

hallo Jacques,
Ik weet natuurlijk niet of het praktisch haalbaar is, maar mijn eerste idee is de spoelschotel en de as uitboren, schroefdraad in de boring trekken, en een draadstang van bv M4 erindraaien. Als het goed past even terug uit elkaar en locktite voor schroefdraad toevoegen.
Veel succes!
met vriendelijke groeten,
Eddy Bellinckx

Vervanging van gebroken spoelschotel voor bandrecorder?

door Jacques Deseyne, 13.01.2008, 19:27 (5967 dagen geleden) @ Eddy Bellinckx

Het asje heeft binnenin al 4mm metrische schroefdraad, maar er is slechts zo'n 1,5 mm diepte, de metalen top schroeft er in. Dus niet echt veel om het ding vast te houden. Ik had gehoopt dat iemand deze spoelschotel van een ander merk zou herkend hebben, omdat Carad maar een kleine fabrikant was en misschien dit soort onderdelen van ergens anders (Philips? Telefunken?) betrok.

Vooral ook omdat ik nog een exemplaar heb waar de afgebroken toppen niet te vinden zijn. Misschien kan ik de lange "Dreizack" assen van een Revox A77 of B77 hierop schroeven.

[image]

[image]

Vervanging van gebroken spoelschotel voor bandrecorder?

door Ben Dijkman ⌂ @, Hellendoorn, 13.01.2008, 19:41 (5967 dagen geleden) @ Jacques Deseyne

Heb je DE bandrec. specialist Dhr Wielink uit Vriezenveen al eens gevraagd?
Verdere gevens van deze man zijn te vinden in de n.v.h.r. ledenlijst.

Vervanging van gebroken spoelschotel voor bandrecorder?

door Eddy Bellinckx, 14.01.2008, 13:08 (5966 dagen geleden) @ Jacques Deseyne

Hallo Jacques,
kan je de spoelschotel niet verder uitboren en er een metalen huls met schroefdraad in lijmen? Hulzen met schroefdraad om 2 draadstangen aan elkaar te koppelen kan je in principe in alle maten in elke ijzerwinkel vinden, het zal er natuurlijk van afhangen hoe lang de as is waar de spoelschotel over moet schuiven.
Met vriendelijke groeten,
Eddy Bellinckx

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum