Philips 640A vervolg (Algemeen)

door Leo van Vreeswijk ⌂ @, utrecht, 11.07.2008, 19:01 (5775 dagen geleden)

Hallo.

Een tijdje geleden ben ik met het project "640A" begonnen. Helemaal af is hij nog niet maar daar wordt aan gewerkt. Het stofhoesje (zeg maar stofzak ivb met die enorme speaker) is bij moeders in de maak. De luidspreker is via het forum gevonden en een replica achterwand is binnen. Ook de orginele luidsprekerschakelaar is min of meer onderweg. Het enige wat nog ontbreekt is het orginele doek (maar laten we het daar niet over hebben) en dat lastige indicatiemetertje. Nou ja, wie weet....

D'r is gepoetst en geschilderd en gewreven en wat al niet meer... er is nog wat lichte roest maar dat vind ik geen punt. Het ding heeft nu eenmaal flink geleden en dat mag je best nog terugvinden. Ik ben tevreden met het resultaat.
Spelen doet ie prima al zijn er onder de 250 mtr. MG. wel wat fluittoontjes bij het afstemmen. Ik heb al eerder gehoord en nu ook gemerkt dat het toestel
het vrij snel op een gillen kan zetten en het benaderen van de 2 E462 buizen met de hand heeft al een behoorlijke invloed op de ontvangst.

Zo zie je maar weer dat met wat (flinke) inspanning een oud lijk weer een 2e leven kan krijgen. Dat is nu net waar ik in de hobby de meeste lol aan beleef :-)

groeten Leo van Vreeswijk

[image][[image][image][image]

--
[image]

Philips 640A vervolg

door Jan Kootstra ⌂ @, Ede, 11.07.2008, 19:35 (5775 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

Mooi resultaat.
Wat je beschrijft over het gillen en piepen komt bij mijn 640A ook voor.
Ik weet niet of dit normaal gedrag is maar het kan behoorlijk luid en irritant zijn. Mogelijk weet iemand een nette oplossing voor dit gilgedrag.

Jan

Philips 640A vervolg

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.07.2008, 19:42 (5775 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

het benaderen van de 2 E462 buizen met de hand heeft al een behoorlijke invloed op de ontvangst.

Deze buizen zijn normaal afgeschermd met een metaalcoating op de ballon. Je moet even controleren (m.b.v. een ohmmeter) of deze coating wel goed met de middelste aansluitpen is doorverbonden.

--
http://www.hupse.eu/radio

Philips 640A vervolg

door Leo van Vreeswijk ⌂ @, utrecht, 12.07.2008, 10:50 (5774 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Ik had het door jou voorgestelde al gedaan en helaas geen verbeteringen bemerkt. Toch, in het kader baat het niet.... heb ik de ruimte tussen voet en ballon met Graphit 33 voorzichtig gevuld en laten drogen. Vanochtend de buizen teruggeplaatst en hoor: al het gegil en gepiep onder de 250 mtr was compleet verdwenen :-D

Voor diegenen die dit ook willen doen: Plak de ballon en voet goed af want dat spul uit de spuitbus is vloeibaar en ook nog erg vlekkerig wat achteraf moeilijk te verwijderen is. (Ik had dat lesje al lang geleden geleerd ;-) )

groeten Leo van Vreeswijk

--
[image]

Philips 640A vervolg

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 13.07.2008, 08:13 (5773 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

Je moet een lage weerstand meten tussen de middelste pen en de metaalcoating, ook moet de ballon goed vast zitten op de huls. Anders werkt de afscherming niet waardoor het toestel gaat genereren. Wanneer de verbinding is verbroken kan je deze repareren met een geleidende grafietverf zoals je hebt gedaan. Een andere mogelijkheid is om hier geleidende zilverlijm voor te gebruiken, dat werkt wat schoner. Eerst de rode of gouden deklaag plaatselijk verwijderen met aceton, dan de huls goed vastzetten, dan de zilverlijm opbrengen (2 laagjes).

Op de foto zie je hoe het verbindingsdraadje (hier van een EF5) via de zilverlijm weer kontakt maakt met de metaalcoating. Om de grip van de lijm op het draadje te verbeteren gebruik ik hier blank litzedraad voor. Daarna werk je de kale plek bij met mat-rode verf zodat de buis er weer als vanouds uitziet.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

Philips 640A vervolg

door Hans Op den Camp @, Leusden, 12.07.2008, 09:26 (5774 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

Hallo Leo, allereerst gefeliciteerd met met mooie resultaat. Goed dat je het oude toestel nog een tweede leven hebt gegund. En wat je zegt klopt helemaal: dit vind ik eigenlijk ook het leukste van de radiohobby. Mijn eigen 640A gilt of oscilleert absoluut niet meer na vervanging van de ontkoppel-elco C11. Ik kan het niet goed verklaren. Hetzelfde euvel had ik met een U-toestel; daar zijn die ontkoppel-elco's ook heel vaak defect.
Maar die metaalverf op de buizen moet natuurlijk wel verbinding hebben met de betreffende pen. . M.vr.gr. Hans

Philips 640A vervolg

door Nico den Haak, 12.07.2008, 18:10 (5774 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

Hoi Leo,

De juiste insteek. Zoveel mogelijk lol beleven aan je hobby beleven, daar gaat het om. In elk geval is het weer een waardige 640A geworden, de moeite om straks opnieuw ten toon te stellen. Na het restaureren is de meeste lol ook weer wat voorbij, hoewel met een leuk stukje muziek uit de speaker kan je mijmerend terugdenken aan alle moeilijkheden die overwonnen moesten worden.

In elk geval heb je nu een definitieve band met deze 640A, vanwege alle zweetdruppeltjes ;-)

Het genereren aan de hoge kant komt vermoedelijk doordat de rotor van de afstemc niet voldoende aarde meer maakt. Bij latere 640A's, zaten drukveren tegen de afstemcondensatoras. Zo moest het dan toch een beetje massa maken. Een bekende kwaal, Albert Zwaagstra heeft het ooit opgelost met een halve wasknijper tussen de afstemc en het chassis. Zo tordeerde de boel net weer genoeg om goed massa te maken.

Veel plezier met je radio,

Groet,

Nico den Haak.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum