Funke w19 artikel (Algemeen)

door Achim @, Stadskanaal, 13.01.2008, 09:23 (5967 dagen geleden)

Zoals beloofd het artikel over regenereren van ecc801s en ecc802s de ecc803s wil ook maar met kleine aanpassing

kan em ook rechtstreeks via mail sturen

Groet/Achim

[image]

Funke w19 artikel

door Achim @, Stadskanaal, 13.01.2008, 09:48 (5967 dagen geleden) @ Achim

En voor de ECC803S geld dus stekker 69 verplaatsen naar stekker 68
van 5 naar 10 dus

Succes:-D :-D

Achim

Funke w19 artikel

door henkk @, 13.01.2008, 11:28 (5967 dagen geleden) @ Achim

Ik heb zelf ook al heel wat buizen geregenereerd maar het resultaat blijft toch
zeer twijfelachtig,volgens mij geld voor buizen hetzelfde als voor gloeilampen,
op=op!

Henk

Funke w19 artikel

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 13.01.2008, 11:50 (5967 dagen geleden) @ Achim

In sommige gevallen kan je buizen met een slechte emissie weer oppeppen door ze enige tijd bloot te stellen aan een verhoogde gloeistroom. Voor buizen met een oxide coating (dit geldt voor vrijwel alle na-oorlogse buizen) helpt het om tegelijkertijd een flinke kathodestroom te laten lopen.

De oxidecoating kan hierdoor te heet worden en beschadigen (afbladderen) of zelfs verbranden, en dat is een risico dat je hiermee neemt. Maar als het alternatief weggooien is dan is dit risico natuurlijk heel heel aanvaardbaar.

In de recente discussie over het EY51 gelijkrichtbuisje van Francesco werd ditzelfde advies ook gegeven, en het hielp inderdaad heb ik begrepen. Je hebt hier natuurlijk niet persé een Funke tester voor nodig, met een voedingstrafo en een paar potmeters lukt het ook.

Het gaat vaak om buizen die enige 10-tallen jaren niet zijn gebruikt, en waarvan de kathode kennelijk is gebaat bij een stevige verhitting. Bij dubbeltriodes gaat het meestal om slechts 1 helft. De achtergrond is dat zo'n buis zelden of nooit bij een normale anodestroom is gebruikt. De kathode wordt dan "lui" en raakt verontreinigd. Door de (over)verhitting kan je dit weer corrigeren. Bij versleten eindbuizen helpt dit dus niet, wel b.v. bij buizen die heel lang 'standby' hebben gestaan. Een bekend voorbeeld zijn de 10,7 MHz m.f. buizen bij een Philips BX700A, deze buizen hebben meestal vele uren staan gloeien zonder dat er stroom loopt en zijn heel vaak gebaat bij een dergelijke behandeling.

Over het regenereren van buizen is al veel geschreven, je moet er heel veel ervaring mee hebben wil je voorspellingen kunnen doen over het eindresultaat.

--
http://www.hupse.eu/radio

Funke w19 artikel

door heino, 13.01.2008, 13:06 (5967 dagen geleden) @ Achim

het z.g. regeneren is van korte duur, denk maar aan de beeldbuizenjukkers ach
ze gingen weer een tijdje mee maar op = op

groeten
Hein

Funke w19 artikel

door Achim @, Stadskanaal, 13.01.2008, 14:27 (5966 dagen geleden) @ heino

Als een buis echt niet meer te redden valt kan hij altijd nog in de kliko
maar het is zeker de moeite waard:MUS: in Azié zijn zelfs speciale apparaten gebouwd om die oude trioden weer op te peppen :OK:

Ook lukt het soms een EM34/EM4 weer een tijdje te laten werken die voorheen dood was gezien de huidige prijzen een prima optie:-D :-D

De nieuwe levensduur valt me reuze mee moet ik zeggen
pak vooral de exemplaren die als nieuw lijken maar niet meer presteren
die gewoon wat lui zijn dus..

Achim

Funke w19 artikel

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 16.01.2008, 22:40 (5963 dagen geleden) @ heino

Ik ga binnenkort een Philips EWS beeldbuis (uit het transistortijdperk) aanpakken door hem warm te stoken. Ik heb al succes gehad met dergelijke buizen die na regeneratie uit het zicht zijn verdwenen, maar ga in februari een duurtest doen met een dergelijk toestel. Omdat deze buizen in televisies zijn toegepast die nog steeds een aardige handelswaarde hebben, is het wel handig om te weten of de behandeling stand houdt (de ultieme test bestaat natuurlijk uit klanten die al dan niet terugkomen om te klagen).

Wat ik altijd begrepen heb, is dat je de levensduur goed kan inschatten door na afloop van de regeneratie het verschil in kathodestroom te meten bij verschillende gloeispanningen. Hoe kleiner dit verschil is, des te beter de conditie van de kathode.

Verder heb ik buitengewoon slechte ervaringen met Sony beeldbuizen. Die zijn gewoon volledig op als er 1 of meer kleuren een slechte emissie vertonen. Heet stoken helpt dan hooguit een paar uur.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum