Philips Plano Fm-tuner fouten? (Techniek Radio/TV)

door hyperbo @, kapellen Belgie, 24.08.2008, 18:11 (5747 dagen geleden)

Hoi collega's;

Ik heb een vraagje; vrij regelmatig krijg ik een Philips plano ter herstelling aangeboden en het valt mij op dat heel vaak de Fm-tuner stuk is.
Ik heb al diverse pogingen ondernomen om deze tunertjes te hertellen doch dit lukt mij maar soms; soms komt het voor dat de interne voedingsweerstanden die naar de anodes gaan van de ECC85 stuk gaan ( die van 1K en die van 10 K) dit is dan vermoedelijk het gevolg geweest van een sluiting in de ECC. Doch dit komt maar zelden voor, gewoonlijk kan ik nergens een fout vinden, de keramische condensatoren meten meestal allemaal goed en de spoeltjes meten goed door.
Wat is er aan de hand; ik heb soms het vermoeden dat de buisvoet een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn, deze zien er vaak nogal verkleurd uit en zijn nu éénmaal niet gemaakt van goed materiaal ( niet keramisch).
Kortom wie heeft er nog wat ervaringen met fouten van deze tunertjes; het probleem is natuurlijk ook wel dat de meeste metingen statisch ( met Ohm-meter of capaciteits meter moeten gebeuren daar metingen in bedrijf meestal niet lukken daar bijvoorbeeld de capaciteit van de meetprobes van bijvoorbeeld een scoop al genoeg is om heel de boel te verstemmen . Meestal blijft er voor mij niets anders over dan de tunertjes te vervangen. Wie heeft er ervaringen of tips en trukjes i.v.m. deze tunertjes.:-)
Groetjes....Dirk

Philips Plano Fm-tuner fouten?

door Jampie, 24.08.2008, 18:25 (5747 dagen geleden) @ hyperbo

Toch vaak de keramische condensatoren.
Vooral degene waar een hoge spanning op staat.

Philips Plano Fm-tuner fouten?

door Willem.H.N @, Enschede, 24.08.2008, 18:36 (5747 dagen geleden) @ hyperbo

Ik heb dezelfde ervaring met die fm units maar intussen dusdanig de weerstanden vervangen zonder de schaal touwtjes eraf te moeten halen.
Doe zoveel mogelijk plakband om de snaarwielen dat het draad/touwtje blijft zitten.
Draai de schroefjes los van de unit , beur het iets op zodat het dekseltje er onder weg kan en draai weer 1 schroefje terug om de unit iets op de plaats te houden.
Nu kan ik er aan de onderkant bij en ga de nodige weerstanden vervangen.
Als er een kondensator in de weg zit , een beetje aan de kant drukken en na vervangen van de weerstanden zoveel mogelijk in de oude stand terug.
Is mij altijd nog goed gelukt en geen problemen met afstemming.
Het kan ook zijn dat je er van de onderkant toch niet goed bij kunt dan maak
ik de draadjes los (vooral het massa draadje) die rondom de unit zitten en draai het dusdanig dat ik er goed bij kan want de touwtjes blijven wel zitten als je het goed vastplakt.
Waarom of de weerstanden stuk gaan? vraag ik mij niet af , gewoon vervangen dan want er zijn niet alleen die in de unit maar ook elders in het toestel die gewoon soms geen waarde meer hebben /stuk zijn of sterk verlopen.
Defecte kondensatoren of sterk in waarde verlopen heb ik nog niet gehad in de fm units.
grt. willem.

Philips Plano Fm-tuner fouten?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.08.2008, 18:45 (5747 dagen geleden) @ hyperbo

Bij een FM afstemeenheid kunnen verschillende fouten optreden. Soms werkt de unit in het geheel niet meer, controleer dan of de oscillator het nog doet. Dit kan je controleren met behulp van een 2de ontvanger, hierop moet de oscillatorfrequentie worden ontvangen.

Wanneer de oscillator niet werkt controleer dan de anodespanning, soms is de anodeweerstand defect geraakt. Dit is eigenlijk het meest voorkomende probleem, het wordt veroorzaakt doordat de ECC85 normaal op een vrij hoge stroom wordt ingesteld en de anodeweerstand dus relatief warm wordt tijdens gebruik. Ook komt het voor dat de buis zelf onvoldoende emissie heeft. Deze beide zaken zijn vrij eenvoudig te controleren.

Vooral bij Philips tuners zijn er soms problemen met 1 of meerdere spoeltjes, deze zijn dan zo fragiel uitgevoerd dat ze letterlijk uiteen vallen. Een ander mechanisch probleem dat ik heb meegemaakt is dat een geheel ingedraaide trimmer sluiting veroorzaakte omdat deze een draad raakte. Soms ontbreekt een spoelkerntje, er moet dan een ander worden gemonteerd en het desbetreffende spoeltje moet opnieuw worden afgeregeld.

Een lastig te vinden probleem kan ontstaan wanneer er een keramische condensator defect is geraakt, dit komt gelukkig niet zo vaak voor.

Wanneer de afstemeenheid wel werkt, maar te ongevoelig is, kan je 'm het beste opnieuw afregelen. Kringen die onverhoopt niet goed zijn af te regelen moeten natuurlijk eerst worden gerepareerd.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum