soniclair (Algemeen)

door martin nagels, 17.01.2008, 18:47 (5963 dagen geleden)

Dag iedereen
Onlangs had ik een aantal vragen geplaatst over mijn laatste aanwinst nl. deze soniclair S86A hierop heb ikenkele zeer goede reacties gehad die mij veel hebben geholpen bij het weer speelbaar maken ervan :-) . Zit enkel nog met de vraag of iemand dit type luidspreker kent. Waarom de zwarte regelknop dient heb ik al ontdekt,dit is eigenlijk gewoon een geluidsknop voor harder of stiller waarom weet ik niet.het blinkende stuk metaal binnenin is een grote magneet in de vorm van een hoefijzer(waarom)het kegelvormige geluidsoppervlak is gemaakt uit zeer dun karton en vanaf de regelknop naar de punt van de kegel zorgt een heel fijne metaaldraad voor de overbrenging van het toch wel prachtige geluid die deze radio voortbrengt:MUS:

[image]

[image]

[image]

Alvast bedankt iedereen

soniclair

door Laurens @, Zaandam, 17.01.2008, 19:16 (5963 dagen geleden) @ martin nagels

de stelknop is voor het instellen van de positie van de triltong in dit type luidspreker. Als de anodestroom er doorheen loopt, krijgt de triltong al een uitslag, als hierbij nog het audiosignaal komt kan de tong tegen de magneet gaan rammelen. Door de knop zo in te stellen dat de tong mét anodestroom in de rustpositie (het midden dus) is is het toevoerbare vermogen het grootst zonder dat hij gaat klepperen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

soniclair

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.01.2008, 19:24 (5963 dagen geleden) @ martin nagels

Tja, het is een z.g. Freischwinger. Deze werden eind jaren '20 veel gebruikt. Later ook nog wel in zeer eenvoudige toestellen.

Zo'n luidspreker is hoogohmig uitgevoerd, je hebt dus geen uitgangstrafo nodig. Je moet wel zorgen dat de gelijkstroom van de eindbuis niet rechtstreeks door het spoeltje van de luidspreker loopt, dit is niet berekend op de relatief hoge stroom van een "42" eindbuis. Voor deze buis is 40 mA een normale waarde, er wordt dan 2,5 Watt in warmte omgezet en het spoeltje kan het dan snel begeven.

Met de draaiknop breng je het anker precies tegenover de magneetspleet, het geluid is dan optimaal. Dit is dus niet de volumeknop, deze zit aan de voorkant van het toestel.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum