Lijnsyncronisatie 14 TX 100a (Algemeen)

door Marc Van De Voorde ⌂ @, Lievegem België, 19.01.2008, 19:55 (5944 dagen geleden)

De restauratie van deze TV loopt op zijn einde.
Enkel nog een probleem met de lijnsyncronisatie.
[img][/img][image]

De stuurspanningen voor Pin 2 van buis B9, B10 en B11 liggen tijdens de werking gemeten met de scoop veel te hoog.
Als ik op pin 2 van B10 de scoop + de frequentieteller aansluit komt de syncronisatie in de pas. Op de scoop krijg ik dan ongeveer 17 à 18 mV af te lezen.
Dit komt uiteraard omdat de frequentieteller het teveel aan spanning opneemt, en de teller meet daar maar 31,9 Mc.??????(er zit geen probe tussen).
Als ik nu enkel het meetsnoer zonder teller op deze wijze aansluit, werkt de lijnsyncronisatie eveneens. Als ik nu in plaats van het meetsnoer een Ctje van 50 pF parallel over S 50 plaatst werkt de syncro eveneens.
Uiteraard is dit de juiste werkwijze niet om dit probleem op te lossen.
Heb een poging gedaan om de kern van S 50 te verstellen maar de gleuf voor in/uit te schroeven is afgebroken, waardoor deze niet meer regelbaar is.
De vraag is nu "wat is de functie van S 48" zie foto.

[image]

Deze wikkeling is rond S 49 en S 50 parallel met een regelbaar Ctje (draadtrimmer) van 12 pF aangebracht.
Mogelijks kan ik hier een paar windingen bijleggen en de capaciteit wat verhogen, en of enkel een nieuwe verstelbare trimcondensator aanbrengen?
Vermoedelijk dient hier gans het Vidio MF herafgeregeld te worden? Maar dit zie
ik niet goed zitten, geen meetzender die tot 40 mC gaat, kernen moeilijk bereikbaar en er is al eentje bij waarvan de schroefgleuf is afgebroken.
De AVC is eveneens volledig nagezien, uiteraard heb ik daar weinig ervaring mee met eventueel slechte werking. Hoe dien ik de goede werking hiervan te controleren ?
Hopelijk kan iemand een beetje raad geven.:-)
Gr.
Marc

Lijnsyncronisatie 14 TX 100a

door Mick @, Rotterdam, 19.01.2008, 20:26 (5944 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde

Hallo Marc,
Verloopt bij jou de lijn- of de rastersync?
Bij mijn toestel (zelfde type) verliep de rastersync telkens wanneer de fijnregelaar van de kanaalkiezer (de draaiknop) op maximaal ontvangst van de zender werd gedraaid. De AVR-regelspanning op C36-R21 liep dan op tot meer dan -4,5 Volt.
Ik heb het probleem kunnen verhelpen door de teercondensator (C56) en de elco (C115) in het AVR-circuit te vervangen. Controleer ook weerstand R21 (1M) en probeer of draaien aan de potmeter R105 helpt.
Ik denk niet dat het probleem in de video-middenfrequent (B8 - B11) zit, dus zeker niet gaan draaien aan allerlei potkernen als je niet precies weet wat je daarmee doet! De werking van de AVR is te zien als je de antennestekker uit het toestel trekt: er moet dan ruis hoorbaar en sneeuw zichtbaar worden.
Succes en groeten, Mick

Lijnsyncronisatie 14 TX 100a

door Jan Bus @, Amersfoort, 19.01.2008, 23:01 (5944 dagen geleden) @ Mick

Dit type toestel heeft voor het beeld- en geluidssignaal twee gescheiden MF-trappen. Daarom is er maar één juiste stand van de kanaalkiezer-fijnregeling nl. de stand waarin beeld en geluid tegelijk doorkomen. Dan is de synchronisatie bij voldoend sterk antenne-signaal ook goed. Dat is bij deze toestellen een duidelijk begrensd punt (ook bij FM-ontvangst). Bij deze instelling kun je je metingen verrichten. De toestellen met FM geluidsontvangst volgens het intercarrier draaggolf-systeem (verreweg de meeste toestellen)hebben een veel bredere afstemming en zijn minder kritisch.

Groet, Jan

Lijnsyncronisatie 14 TX 100a

door Marc Van De Voorde ⌂ @, Lievegem België, 20.01.2008, 08:58 (5944 dagen geleden) @ Jan Bus

Hallo Jan,
Zal even de metingen uitvoeren tijdens het istellen van de fijnregeling kanaalkiezer.
groeten,
Marc

Lijnsyncronisatie 14 TX 100a

door Francesco, 19.01.2008, 22:34 (5944 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde

Hallo Marc,

controleer de lekweerstand van het rooster van B9 (10 K), als deze verlopen is of onderbroken werkt de zaakt niet meer.
Ik zie aan de foto dat je de spoel eruit hebt gehaald.
Tenzij je ervaring hebt met trimmen en afregelen, en de nodige apparatuur, is dit echter af te raden.
Elke ingreep heeft invloed op de parasitaire capaciteiten en inductanties in de kring, en na elke ingreep is terug afregelen nodig.

Een fout in de lijnsynchronisatie zou ik eerder in de lijntrap gaan zoeken, dan in het M.F. gedeelte.

Groeten,

Francesco

Lijnsyncronisatie 14 TX 100a

door Marc Van De Voorde ⌂ @, Lievegem België, 20.01.2008, 08:51 (5944 dagen geleden) @ Francesco

Dag Francesco,

De spoel heb ik er niet uitgehaald, ik bezit nog een identisch tweede chassis.
Vandaar de foto.
Buiten het beschadigen van regelkern S49/S50, (gleufje voor trimschroevendraaier een stukje afgebroken) is er nog niks aan gewijzigd.
Maar de vraag is nog steeds, wat is het doel van de derde wikkeling (S48) welke over S49 en S50 heen staat op 40,4 Mc? Dit is een spoel met weinig dikke windingen en heeft geen zuiver op de oppervlak meer. Is de Q factor van deze spoel nog OK, of is dit van geen belang ? ==> zie foto vorige posting.

Groeten,
Marc

Lijnsyncronisatie 14 TX 100a

door Jan Bus @, Amersfoort, 20.01.2008, 09:16 (5944 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde

De 40,4mHz sperkring dient om het geluidkanaal (storing) van een eventueel naastgelegen TV-station te onderdrukken. Dat was indertijd nuttig in bv. ZO-Nederland waar kanaal 8, 9 + 10 in gebruik waren door de zenders van Brussel (2x) en Langenberg. Tevens werd deze sperkring gebruikt om de beeld-MF trap de juiste doorlaarkromme te geven, Ook kom je een kring van 31,9mHz tegen; deze heeft als functie het beeldkanaal van een naastgelegen zender te onderdrukken. In streekontvangers zoals de Philips 17TX123U kom je deze sperkringen niet tegen omdat daar vaak maar één zeer sterk station werd ontvangen.

Groet, Jan.

Lijnsyncronisatie 14 TX 100a

door ruud, 20.01.2008, 14:48 (5944 dagen geleden) @ Francesco

Een fout in de lijn sync zoek je in principe in het lijn-gedeelte.

Maar als er een AGC fout is en de ontvanger overstuurd wordt gaan de syncpulsen eraan (neg modulatie, syncpuls is sterkste signaal en gaat er dus als eerste af)
In dat geval moet toch ook de raster sync een probleem hebben.

En simpel proefje is de antenneplug loshalen op 1 pootje of vlak voor de aansluiting houden. Het beeld geeft ruis maar als het dan beter synct weet je waar het probleem is.

Het draaien aan spoelen en trimmen van C's helpt bijna nooit.

Dooir het aansluiten vd scoop verander je de insteling van een buis, waardoor het goed kan dat de versterking minder wordt en het probleem tijdelijk opgelost is. Maar je weet dan wel waar je het moet zoeken, een roosterweerstand bijvoorbeeld verlopen?? Fout in AVR/AGC circuit?
ruud

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum