Blaupunkt Nizza (Techniek Radio/TV)

door fledder43, 17.09.2008, 21:13 (5723 dagen geleden)

Hallo mijn blaupunkt Nizza, ingebouwd in een meubel amazonas, heeft een klein probleem waar ik zelf niet uit kom.
Op de FM afgestemd verloopt de zender na enige tijd (paar minuten) en speelt dan onzuiver. Opnieuw afstemmen op de zender en het probleem is weg maar keert na enige minuten weer terug. Kan iemand mij op weg helpen dit op te lossen?

groeten Freddy Verheezen

Blaupunkt Nizza

door Ed van der Weele † @, Zeist, 17.09.2008, 22:00 (5723 dagen geleden) @ fledder43

Op de FM afgestemd verloopt de zender na enige tijd (paar minuten) en speelt dan onzuiver. Opnieuw afstemmen op de zender en het probleem is weg maar keert na enige minuten weer terug.

De oorzaak is het verlopen van de waarde van 1 of meer componenten (weerstanden en/of condensatoren) in het circuit van de FM-oscillator.
Op zich is het geen opvallend of vreemd verschijnsel omdat er in de oude radio's weinig is gedaan om de stabiliteit van deze schakeling - kunstmatig - te verbeteren. In moderne radio's is een automatische frequentie correctie (AFC) aangebracht, die met een correctieschakeling de oscillator (binnen zekere marges) in de pas houdt.

In veel gevallen houdt de frequentiedrift op wanneer de hele radio op werktemperatuur is gekomen. Dat is na circa een half uur.
Pas als de frequentiedrift na dat half uur blijft aanhouden moet je je zorgen gaan maken. Je zal dan op zoek moeten gaan naar de weerstand of condensator die het frequentieverloop veroorzaakt en die is heel lastig te bereiken. De hele FM-afstemeenheid zit in het rechthoekige doosje waar de (meestal) ECC85 in gestoken zit.
Bij het openmaken van het doosje verandert de afstemming van de unit al, en je mag vooral niet weerstanden, condensatoren of draadjes verbuigen omdat daarmee de hele afregeling van de FM-unit naar de gallemiezen gaat.

Ga je de veroorzaker van het frequentieverloop zoeken dan gaat dat het best door beurtelings afkoelen en verwarmen. Afkoelen met kältespray en verwarmen met een föhn of soldeerbout.

Blaupunkt Nizza

door steigertje †, Coevorden, 18.09.2008, 06:01 (5722 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

hoi een nieuwe Eabc80 en een ecc85 doen wonderen en de weerstand willen nog wel eens verlopen zitten op de tunner buiten kant en elkotje zit onder bij de Eabc80 bij de philips radio is hij 10uf 63 steigertje

Blaupunkt Nizza

door fledder43, 18.09.2008, 06:09 (5722 dagen geleden) @ steigertje †

Ik ga die buizen ff omwisselen en kijken wat er gebeurd. Het is idd zo dat als de radio op temperatuur is hij wel op de ferquentie blijft staan. Daarvoor loopt hij als het ware van de zender af en keert ook weer terug na enige tijd. OOk de draaibare ferriet antenne heeft invloed op de zenders. Ook als deze uitgeschakeld staat. In dat FM gedeelte aan de slag gaan is voor mij te moeilijk dus daar blijf ik uit. Mechanisch lijkt alles mij in orde de radio heb ik schoongemaakt en uitgestoft. Ga ook proberen die delen van de afstemming te smeren.

groeten Freddy Verheezen

Blaupunkt Nizza

door Martin Deubel @, 18.09.2008, 07:28 (5722 dagen geleden) @ fledder43

een rotte ECH81 wil dit geintje ook wel eens veroorzaken MAAR als na buizen wisselen de fout nog steeds bestaat zou ik toch de aanwijzingen van Ed opvolgen.


Martin Deubel

--
Past het niet? Pak een hamer!

Blaupunkt Nizza

door Willem.H.N @, Enschede, 18.09.2008, 04:30 (5722 dagen geleden) @ fledder43

Zoals ik het lees lijkt het een mechanisch probleem.
De afstemming/afstemkondensator/touwtjes/wieltjes loopt niet soepel.
Ik denk dus de mechanisch draaiende afstem delen smeren.
grt. willem.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum