DL94 doorgebrand (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.01.2008, 05:20 (5949 dagen geleden)

Ik wil een bericht gaan posten over DL94's en zie dat Leo met hetzelfde bezig is... Toch maar een aparte thread.

Bij het repareren van een Philips LX422AB zijn me twee DL94 buizen gesneuveld. In de servicedoc staat dat je geen buizen mag verwijderen terwijl het toestel onder spanning staat, dus dat heb ik absoluut niet gedaan.

Maar op zoek naar de oorzaak van microfonie wilde ik wat buizen verwisselen en nu zit ik met drie doorgebrande gloeidraden. Hoe kan dat precies gebeuren? De tweede DL94 ging eraan toen ik de schakelaar van LADEN naar NETBEDRIJF omzette, ik denk dat de condensator C1 nog geladen was, kan dat? Ik heb gezien dat de spanning hierover hoog kan oplopen als de voeding onbelast is.

Vanaf nu laat ik alle buizen stevig zitten... maar is het gevaarlijk om het toestel op LADEN te zetten (terwijl er geen batterij in zit)?

Gerard.

DL94 doorgebrand

door hyperbo @, kapellen Belgie, 24.01.2008, 08:59 (5949 dagen geleden) @ gerard

Hoi Gerard;

Ik heb jammer genoeg ook al enkele keren dergelijke ervaring gehad.
Deze 1,2 Volt buisjes zijn zeer gevoelig en zeer snel stuk.
Ik heb het ook al meegemaakt dat ik tijdens het meten even een sluiting maakte met de meetpennen en dat daardoor er zo een buisje sneuvelde.
Een gewaarschuwd man is er twee waard...dus vanaf nu ben ik heel voorzichtig met dergelijke toestellen.

Groetjes..Dirk

DL94 doorgebrand

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.01.2008, 10:25 (5949 dagen geleden) @ gerard

maar is het gevaarlijk om het toestel op LADEN te zetten (terwijl er geen batterij in zit)?

Het probleem ontstaat pas wanneer je terugschakelt naar netbedrijf. De te hoge spanning komt dan op de gloeidraad van de DL94 terecht waardoor kortstondig een piekstroom optreedt.

Normaal gesproken kan de gloeidraad van de DL94 hier tegen. Controleer de lek van C26, wanneer deze te hoog is gaat het mis. Controleer ook de capaciteit van C1, wanneer deze ooit is vervangen door een exemplaar met een te hoge capaciteit gaat het ook mis. Verder zijn intensief gebruikte DL94 buisjes wat kwetsbaarder dan ongebruikte buisjes.

--
http://www.hupse.eu/radio

DL94 doorgebrand

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.01.2008, 06:14 (5948 dagen geleden) @ John Hupse †

Bedankt, dit is allemaal erg duidelijk...

In de servicedoc wordt het verwijderen van de schaal genoemd als een van de eerste stappen in het uitkasten. Maar hoe krijg je die schaal er eigenlijk af? Moet je hem naar beneden of naar boven schuiven of zo? Ik kan totaal niet zien hoe hij vast zit.

DL94 doorgebrand

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.01.2008, 18:23 (5948 dagen geleden) @ gerard

De schaal dient eerst aan de onderkant iets naar voren te worden getrokken. Hij klemt met 4 nokjes in de kast. Twee nokje zitten in de hoeken onderaan, twee kleinere nokjes zitten vlak boven de schaal.

Het gemakkelijkst gaat dit door een kleine schroevendraaier in de twee uitsparingen te steken die aan de onderkant van de schaal zitten. Doe dit heel voorzichtig, anders zullen de nokken afbreken.

Als de schaal los komt kan deze worden uitgenomen. Nooit aan de bovenkant van de schaal trekken, dan breken de 2 nokjes aan de bovenrand.

--
http://www.hupse.eu/radio

DL94 doorgebrand

door Loek @, Exloo, 24.01.2008, 12:16 (5949 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard,

Ik heb ook een dergelijk radio en er gaat niets stuk als ik de schakelaar verzet van laden naar batterij of uit (ook alle andere combinaties). Er zitten geen batterijen in de radio. Wat wel opvalt dat het een korte tijd duurt voordat de radio speelt als ik schakel van "uit" naar "aan" of van "laden/batterij" naar "aan".

Dit lijkt mij niet de opwarmtijd van de buizen (direct verhit) maar meer oplaadtijd van condensatoren.

Met vriendelijke groet,

Loek

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum