Di 26 januari, Zaans Radio Cafe: Een SUPER lezing! (Agenda)

door gerard ⌂ @, Zeist, 20.01.2016, 07:17 (3042 dagen geleden)

Op dinsdag 26 januari is het RadioCafe weer geopend van 19.30 tot 22.00.
Locatie: Gebouw "Dirk Prins" in de A.G. Verbeekstraat 35, 1501 RM te Zaandam.
Lezing vanaf 20 uur, met pauze.
De bijdrage in de zaalhuur is € 4,00 per persoon.
Vergeet niet een draagbaar radiotoestel mee te nemen voor de proefjes.

Als je hier misschien bij wilt zijn, onthoud dan dit bericht, want het verschijnt maar eenmaal en is niet sticky!


Een SUPER-lezing door Gerard Tel.

In een tweedelige mini-cursus wordt de Super, oftewel het super-heterodynisch ontvangtoestel behandeld. In een Super-ontvanger wordt het radiofrequente signaal niet direct in laagfrequente signalen omgezet, maar gaat dit via een tussenstap, de middenfrequent.
We gaan bespreken hoe deze omzetting bijdraagt aan belangrijke kwaliteiten van de ontvanger: Gevoeligheid, Selectiviteit, Bediening.
Uiteraard worden diverse toestellen getoond, maar ook de theorie komt aan bod en we doen experimenten met rechtuit, super, dubbelsuper, triple-super en quad-super ontvangst!

Het eerste deel van de lezing, op 26 januari, behandelt de super, het meest voorkomende ontvangtoestel voor radio en TV, en de analoge dubbelsuper.
We doen hiervoor enkele demonstraties en proefjes: wil je daarom een radio meenemen? Uiteraard een werkend exemplaar, het liefst op batterijen (anders dreigt een stopcontactentekort). Een kleine portable is prima.

Het tweede deel van de lezing, op 9 februari, behandelt speciale systemen om de afstemnauwkeurigheid te vergroten waaronder driedubbele conversie (Barlow-Wadley). Ook wordt de digitale PLL-ontvanger besproken en komt er een proef met viervoudige conversie. De lezing eindigt met een korte blik naar de direct conversion ontvanger en ontvangers voor digitale technieken, zoals Software Defined Radio.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum