Erres KY504- het vervolg (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 19.11.2008, 20:44 (5647 dagen geleden)

Na wat meten bleek dat het chassis en de massa nogsteeds geen enkele verbinding met elkaar hadden. Zelfs geen 120 ohm van de NRS weerstanden. Er moest toch íets verkeerd zitten... De hoogspanning op de elco's was ook veel te hoog met 400v. Gelukkig heb ik 450v types gebruikt.

Ik had een foutje gemaakt bij het vervangen van de elco's:
Wat bleek: het lipje aan de afvlakcondensator zit aan 2 kanten (van boven en van onder) ergens aanvast. Een draadje kwam van onderen, door een gaatje naar dat lipje. Dat draadje heb ik over het hoofd gezien. Ik heb nu met een krokedilleklemmetje tijdelijk de juiste verbinding gemaakt. Nu ziet alles er al ietsje hoopvoller uit, maar nogsteeds gebeurt er niet zoveel. De + aansluitingen van de originele elco zitten los.

Het verbruik is behoorlijk veel te hoog. Na enige tijd (1 a 2 minuten zit die tegen de 60w en stijgt die nogsteeds langzaam. Dat is dus teveel, het toestelletje zou zo'n 45w mogen verbruiken. Ik zet 'm dan ook niet te lang achter elkaar aan om te meten.
De hoogspanning komt nu wel terecht op de anode van de eindbuis en die is ook hoog zat, dus misschien doet die het ook. Dat ga ik nog nakijken. De grammofoonaansluiting doet nogsteeds niks en er is ook geen ontvangst. Ik hoor slechts wat gekraak en gerommel uit de speaker, niet de gebruikelijke computerstoring die ik hier (naast mijn computer) altijd heb. Draaien aan de knoppen heeft geen effect.

Net toen ik de anodespanning aan het meten was, zag ik (denk ik) bij een weerstandje een flitsje en een klein pluimpje rook. Ik kon niet precies zien waar of wat, ik zat met m'n ogen bij de meetpennen... Het lijkt mij niet dat ik iets kort heb gesloten met mijn meetpinnen. Uit ervaring weet ik dat het kortsluiten van de anodespanning een behoorlijke flits en een knal oplevert, dit was slechts een klein flitsje en een zeer klein beetje rook.
De voedingselco ontladen door een weerstandje zal ook wat meer spektakel opleveren.

Ik vermoed dat een van de teerknollen heel erg lek is of misschien wel kortgesloten is. Is het slim om na dit voorval nog te gaan meten (onder spanning) of moet ik eerst gaan kijken of er wat anders mis is?
Wie vertelt mij wat de volgende stap is? :-)

Groeten, Laurens.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Erres KY504- het vervolg

door Willem.H.N @, Enschede, 19.11.2008, 21:00 (5647 dagen geleden) @ Laurens

Wat is je voorkeur, spelen of origineel houden.
Als je zegt het moet weer spelen , dan radikaal de teerknollen eruit.
Moet het origineel blijven dan wordt het teerknollen doormeten op lekkage of sluitingen.:CAP:

Erres KY504- het vervolg

door Ed van der Weele † @, Zeist, 19.11.2008, 23:13 (5647 dagen geleden) @ Laurens

[image]

Hallo Laurens,

Als je systematisch te werk gaat is er altijd uit te komen. Het grote voordeel bij dit schema is dat alle stromen erin zijn aangegeven, zodat je een referentie hebt.

Omdat er ergens kortsluiting is, of is ontstaan, begin je met alle buizen eruit te trekken. Wel even goed opletten welke buis waar heeft gezeten!

Om de spanningen niet te hoog te laten oplopen sluit je de radio via de variac aan of, als je niet hebt, via een gloeilamp van 25 Watt.
Als je de radio nu aanzet kan je uiteraard alleen de wisselspanningen van de secundaire van de trafo meten. Van boven naar beneden zijn die ±280V, ±280V, 4V, 6,3V.
Met een wisselstroommeter kan je nog controleren of de radio stroom trekt door de zekering los te nemen en over de contacten de AC-stroommeter te zetten. Meer dan 10 à 20 mA zal het niet zijn.

De volgende stap is het onderbreken van de verbinding tussen de kathode van de gelijkrichter en de eerste afvlakelco. (Bij het rode kruisje). Steek de gelijkrichter er nu weer in. Tussen de kathode van de glijkrichter en de minpool van de afvlakelco moet je een gelijkspanning van circa 300 Volt meten.

Nog steeds blijven de overige buizen eruit.
Zet nu een DC-stroommeter over de onderbreking die je hebt gemaakt. Na het opladen van de elco's mag er geen gelijkstroom meer door de radio lopen.
Loopt er wel een stroom, dan zijn de ontkoppelcondensatoren C41, C24, C36, C35 verdacht.

Is alles in orde dan kunnen 1 voor 1 de buizen er weer in, te beginnen met B1. Meet de anodestromen van de heptode en de triode. Je zal daarvoor de draden moeten onderbreken.

Geen afwijkingen? Dan buis B2 erin en hetzelfde proces herhalen. Alleen kan je nu ook de schermroosterstroom controleren van B1 en B2 met de in het schema aangegeven waarde.

Vervolgens B3 en weer de zelfde meting uitvoeren.

Voordat je de eindbuis erin steekt controleer je eerst of op het stuurrooster aansluitpunt geen positieve gelijkspanning staat. Is dat het geval dat is de koppelcondensator C34 lek.
Meet ook de gelijkspanning aan de anode aansluiting van de eindbuis. Die is uiteraard net zo hoog als de spanning op elco C40 want er loopt nog geen anodestroom.

Dan kan de eindbuis erin en ga hiervan de stromen meten.

Op deze manier moet je eruit kunnen komen.

Succes.

Groet, Ed

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum