Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer (Techniek Radio/TV)

door Onno van der Veer, 20.11.2008, 18:35 (5647 dagen geleden)

Hallo Matthias,

Vanavond conform mailinstructies met de gloeilamp methode aan de slag gegaan. 25Watt lamp brandt voluit bij alles aan de secundaire kant aangesloten, idem als de elko is losgemaakt,lamp brandt zwak als gelijkrichter is losgemaakt geen rokende trafo maar metende aan blauwe draad trafo slechts een spanning van 5/6 volt zelfde meting voor de beige/bruinedraad die naar de EL 84 voert. Alle metingen met buizen verwijderd.

Met vriendelijke groet,

Onno

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 20.11.2008, 18:55 (5647 dagen geleden) @ Onno van der Veer

Hallo Onno,

Kijk, dan zijn we al een stuk verder. Anderen mogen ook meedoen hoor ;-)

Met dus alleen de gelijkrichter en geen buizen aangesloten gaat de lamp voluit branden. Kan maar één ding betekenen: gelijkrichter is in ieder geval naar de maan (selenium, waar had die naam nou weer mee van doen :EVL: :EVL: )

Daar moet dus een andere voor gemonteerd worden. Mooiste oplossing is om weer zo'n oude platte te monteren. Die zijn nog wel nieuw (old stock) te koop, maar ik durf niet precies te zeggen hoe betrouwbaar die dan weer zijn. Heb ik zelf weinig ervaring mee met die seleencellen.

Vervangen door een moderne Si-brugcel is ook een optie, maar dan wel met een serieweerstand. Misschien dat iemand die wat meer bekend is met dit soort spul daar een beter antwoord op kan geven.

Gloeispanning zul je tussen de dikke blauwe en gele draad (of tussen pinnetje 4 en 5 van de buisvoeten) moeten meten. Is uiteraard wisselspanning, dus daar even op letten. Zal onbelast eerder richting de 6,5 tot 7V gaan als de ingangsspanning op de trafo 220V is (en er ook 220V uit het stopcontact komt).

Hoogspanning voor de zekerheid ook nog maar even meten hoe hoog die is direct uit de trafo.

Lijkt er dan toch op dat de trafo flink heet geworden is door de kapotte gelijkrichtcel.

Wat is dan de oorzaak voor die defecte gelijkrichter. Kunnen diverse zaken zijn, defecte voedingselco is er één. Een eindbuis (de EL84) die teveel stroom trekt door bijvoorbeeld een defecte koppel condensator (van 10nF aan pin 9 van de EABC80) is een andere mogelijkheid.

Ik zou in ieder geval de voedingselco en de koppel condensator dan maar eens (eventueel tijdelijk) vervangen, en dan verder meten.

Groeten,

Matthias

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Jan vd Reijden, 20.11.2008, 19:14 (5647 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Bewerkt door Jan vd Reijden, 20.11.2008, 19:31

Vervangen door een moderne Si-brugcel is ook een optie, maar dan wel met een serieweerstand. Misschien dat iemand die wat meer bekend is met dit soort spul daar een beter antwoord op kan geven.

Heb toevallig gisteravond zo'n ding gemonteerd. Oude platte Siemens cel open geschoven. Inhoud weggegooid. In het zwarte plastic ding paste precies een brugcel. Aansluitingen naar buiten uitgevoerd en weer inelkaar geschoven. Het geheel zit klem en krijgt door bevestiging aan het chassis voldoende koeling. Weerstand van 200 Ohm in serie. Klaar.

Brugcelletje uit oude PC voeding (400 V, 4 A). Moet toch gaan dacht ik zo. Het gaat.

Jan.

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 20.11.2008, 20:11 (5647 dagen geleden) @ Jan vd Reijden

Hallo Jan,
Een 400 V brugcel is wel een beetje mager voor een gelijkrichter in een radio (of ander buizenapparaat).
Stel dat de transformatorspanning 250 V bedraagt, na gelijkrichting laad de afvlakcondensator zich op tot de topwaarde hiervan, is dus ca. 350 V. (onbelast)
Op het moment dat de spanning aan de anode negatief gaat staat er over de diode dus zo’n 600 V!
Nu kunnen de meeste diode wel een wat hogere spanning verdragen maar het is toch vaak een krachtproef met vrij veel kans op uitval.
Beter is dan ook om dioden te gebruiken welke zo’n 1000 V mogen hebben b.v. BY228 of 1N4007, ze kosten ca. een kwartje het stuk.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.11.2008, 20:44 (5647 dagen geleden) @ Anton van den Oever

De op de bruggelijkrichter aangegeven spanning is de wisselspanning die maximaal op de ingang mag staan. In dit geval dus 400 volt AC.

--
http://www.hupse.eu/radio

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 20.11.2008, 20:48 (5647 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John.
Zo zie je maar weer, nooit te oud om wat te leren.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 20.11.2008, 22:41 (5647 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Overigens hoeft een enkele diode in een brugschakeling ook maar 1 maal Vtt aan te kunnen, inplaats van de 2 maal Vtt die bij enkelzijdige gelijkrichting nodig is.

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door ruud, 21.11.2008, 12:46 (5646 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Defecte seleen gelijkrichter kan al komen door dat de startstroom van een toestel dat lang uit heeft gestaan erg hoog is, vanwege de afvlakelcoos die lange tijd geen spanning hebben gezien.
Anders gezegd, de elcoos trekken veel stroom, die de seleen gelijkrichter niet aan kan. Die gaat vrijwel altijd in kortsluiting!!
Daarom moet je radioos met seleengelijkrichter ALTIJD starten met varia/lamp in serie.
Kan dus best zijn dat er, als de elcoos lanzaam weer op spanning worden gebracht, verder helemaal niets aan de hand is.
De trafo kan een tik hebben gehad, maar zou best eens kunnen blijven werken.

Eigenlijk is dit een standaard fout die in 5 minuten opgelost kan zijn.
(En niet opgelost hoeft te worden bij correct starten radio)

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Onno van der Veer, 21.11.2008, 21:39 (5646 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Matthias,

Heb vanavond old stock Grundig B250C100 gemonteerd en meet over de brugcel nu een gelijkspanning van ongeveer 250 volt, vervolgens lamp in serie geschakeld en oude elko aangesloten, blijkt ook defect te zijn want lamp ging stuk feller branden toen deze met brugcel werd verbonden (elko was losgekoppeld van de radiolectronica), heden nieuwe besteld. Trafo weer aangesloten op gloeispanningscircuit en een voor een buizen ingestoken, gloeien allemaal zonder dat de lamp veel feller gaat branden, trafo wordt niet meer dan handwarm, schaalverlichting en verlichting klankpresets werken ook. Wil morgen wat condensatoren gaan vervangen, heb alvast de condensator van 2,2 NF (EL-84) vervangen door een orangedrop. Heb jij, behalve de 10 Nf condensator naar EABC80 nog verdere suggesties voor wat betreft kritische condensatoren die (preventief) beter vervangen kunnen worden? (radio is nu toch uitgekast)en ik heb nog wat geschikte condensatoren op voorraad.

Met vriendelijke groet,

Onno van der Veer.

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 22.11.2008, 00:20 (5646 dagen geleden) @ Onno van der Veer

Hallo Onno,

Lijkt mij dat je goed vordert zo.

Wat betreft andere condensatoren gaan vervangen: ik ben daar zelf altijd redelijk terughoudend mee en vervang eigenlijk alleen op plaatsen waar het echt kwaad kan en bij bewezen slecht zijn. Een beetje lek kan voor veel condensatoren op diverse plaatsen niet echt kwaad.

Eventueel een foto van de onderkant van het chassis zou misschien kunnen helpen sommige verdachte exemplaren te identificeren.
De bruine Wima condensatoren (chocoladekleur) en beige in papier gerolde Ero condensatoren staan er om bekend vaak slecht te zijn. Naar mijn mening zijn ze vaker stuk dan de Philips teercondensatoren. De in doorzichtig plastic ingegoten Ero's zijn meestal gewoon prima in orde. Staat ook nog wel het e.e.a. in de tips en truuks hierover, met plaatjes.

Daarnaast zijn met name de kleinere elco's nogal eens uitgedroogd. Ook op dit punt is mijn ervaring weer bij de Duitse toestellen slechter dan de Philipsen.
Heb je bijvoorbeeld toch nog een vervormd geluid, ondanks het vervangen van de koppel condensator naar de eindbuis, dan is vaak zo'n elco nog de boosdoener (o.a. de kathode ontkoppel elco van 50uF aan de EL84 kan slecht zijn, of het 4uF elcootje aan pin 2 van de EABC80).

Maar ik zou eerst na vervangen van de voedings elco's de radio voorzichtig opstarten met de lamp in serie. Dan eens luisteren, en wellicht de spanningen zoals die in het schema staan nog even nameten. Zijn sommige spanningen beduidend lager of hoger, dan kan dat een aanwijzing zijn voor een probleem daar in de buurt.

Succes maar weer.

Groeten,

Matthias

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Onno van der Veer, 23.11.2008, 21:22 (5644 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Geachte heren,

In afwachting van de ontvangst van de voedingselco dit weekend niet verder kunnen werken aan het elektrisch gedeelte.

Vanavond aan het stoeien geweest met de metalen snaar die over het kunstof wiel hoort te lopen van de afstemcondensator voor de AM, tot nu toe weinig succesvol, iemand tips om dit zonder uitbouwen van de afstemcondensator voor elkaar te krijgen. Metalensnaar moet middels lus om een nokje aan de binnenkant van het kunstofwiel terechtkomen en zich dan door de op te bouwen snaarspanning vast trekken.

Vriendelijke groet,

Onno

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Ben Dijkman ⌂ @, Hellendoorn, 23.11.2008, 21:36 (5644 dagen geleden) @ Onno van der Veer

Mijn ervaringen met oud metalen schaalsnoer zijn, dat het snoer zo stug is geworden dat het bijna onmogelijk is om het nog fatsoenlijk, opnieuw te kunnen gebruiken.
Er zit gewoonweg veel te veel spanning in dat draad zodat bij 1 verkeerde beweging het draad zoveel spanning opbouwd dat het dus gewoon weer van de wieltjes afloopt. Zelfs al zou het lukken, is de kans erg groot dat e.e.a gewoonweg niet meer wil "meewerken" op de manier die het zou moeten:
De krullen zitten a.h.w "vast" in het draad.
Met een nieuw metalen snoer is het klusje zo gepiept en meteen blijvend goed werkend.
wellicht is er op de beurs nog ergens nieuw metalen schaalsnoer te vinden.
Ik kan je er helaas niet meer aan helpen .
Desnoods gebruik je gewoon een goede kwaliteit normaal schaalsnoer.

Succes ,
Ben

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Jan vd Reijden, 23.11.2008, 21:52 (5644 dagen geleden) @ Onno van der Veer

Ik zweer bij Imal (kruipolie). Kwast inspuiten met Imal en snaar instrijken. Bij mij loopt het gesmeerd. Desnoods daarna een beetje naaimachineolie o.id. Als de lagers e.d. goed geolied zijn slipt er niets. Loopt als nieuw.
Heel ander idee: eerst in de cola leggen en dan een beetje olie. Heb het nooit geprobeerd maar zou ook moeten werken.

Jan.

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Bert V. @, Amstelveen, 24.11.2008, 18:25 (5643 dagen geleden) @ Onno van der Veer

Beste Onno,

Mocht je nog niet geslaagd zijn, dan kan ik je wellicht nog helpen aan gevlochten metaalsnaar van circa 0,35mm als dit tenminste de vereiste dikte is; mail me even over gewenste lengte en adres van je, dan stuur ik je dat op.(adres onder profielen)

Bert

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Onno van der Veer, 24.11.2008, 21:44 (5643 dagen geleden) @ Bert V.

Beste Bert,

Bedankt voor het aanbod wellicht komt het van pas bij eenvolgend project. Vanavond de oude snaar weer na het nodige gepiel perfect werkend gekregen.

Met vriendelijke groet,

Onno van der Veer

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 22.11.2008, 09:32 (5645 dagen geleden) @ Onno van der Veer

voor wat betreft kritische condensatoren die (preventief) beter vervangen kunnen worden? (radio is nu toch uitgekast)en ik heb nog wat geschikte condensatoren op voorraad.

Onno,
Ik heb in het schema aangegeven welke je zeker goed moet controleren op lek.
Het zijn voornamelijk de koppelcondensatoren en die welke aan hoogspanning hangen.

Immers bij 235V en een als, hoewel hoge, weerstand werkende condensator, kan de instelling van een buis om zeep helpen.

[image]

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 22.11.2008, 10:34 (5645 dagen geleden) @ Maurice

Nog een kleine aanvulling: er zit nog een elcootje van 2uF via een weerstand van 10k aan de hoogspanning. In het schema ongeveer recht boven de voedinstrafo. Neem die dan ook in de controle mee.

Groeten,

Matthias

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Onno van der Veer, 22.11.2008, 10:46 (5645 dagen geleden) @ Maurice

Beste Maurice,

Zeer verhelderend, ga ik mee aan de slag.

Dank voor de hulp,

Onno

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Onno van der Veer, 29.11.2008, 18:25 (5638 dagen geleden) @ Maurice

Beste Maurice,

Dank voor het schema met aanwijzingen. Radio speelt na vervangen koppelcondensatoren, gelijkrichter en voedingselko. Vraag me alleen nog af hoe warm de secundaire kant van de trafo mag aanvoelen, wordt meer dan handwarm hetgeen ook geld voor het blikpakket,rare luchtjes en rookontwikkeling blijven tot nu toe uit (radio 15 minuten laten spelen). Misschien toch maar de elko van 2Mf (hangt rechtstreeks aan de hoogspanning in schema net boven de trafo getekend) vervangen? Hoe is dit in de schakeling te testen of deze elko naar behoren werkt?

Met vriendelijke groet,

Onno van der Veer.

Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer

door Onno van der Veer, 29.11.2008, 11:42 (5638 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Beste Matthias,

Vandaag voedingselko ontvangen en zojuist gemonteerd, ook wat koppecondensatoren preventief vervangern, geen rook uit trafo maar naar opstarten met lamp rechtstreek op net aangesloten en radio speelt! Secundaire kant van de trafo wordt iets meer dan handwarm, hier word ik erg blij van. Ga nu de kast opnieuw lakken en dan op naar het volgende projekt want heb nu de smaak te pakken. Dank voor de bruikbare adviezen.

Met vriendelijke groet,

Onno van der Veer.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum