testen batterijbuizen (Techniek Radio/TV)

door gnys @, 11.01.2018, 17:08 (2269 dagen geleden)

Allen,

Een batterijbuis wordt op een buizentester getest met een wisselstroom voor de gloeidraadspanning. Kan dit beschadiging van de buis veroorzaken? Kan men deze testgegevens vergelijken met deze bekomen met een gelijkstroomvoeding van de gloeidraad.

groeten, Guido

testen batterijbuizen

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 11.01.2018, 17:50 (2269 dagen geleden) @ gnys

Ja Guido maakt niet uit.

testen batterijbuizen

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 11.01.2018, 19:30 (2269 dagen geleden) @ gnys

Dat hangt af wat voor tester het is, als er alleen emissie wordt gemeten maakt het niets uit, maar als er karakteristieken worden opgemeten voor een batterij buis (met een direct verhitte gloeidraad) wordt het een ander verhaal.
Betreft het een fabriekstester van b.v. AVO of dergelijk dan heeft de fabrikant er al rekening mee gehouden in de instelgegevens.
Verder moet je bij batterijbuizen altijd erg voorzichtig zijn met de gloeidraad, deze kunnen vrij weinig hebben wat overbelasting betreft.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

testen batterijbuizen

door Wolfgang @, 09.02.2018, 11:43 (2240 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Wolfgang, 09.02.2018, 12:04

..... maar als er karakteristieken worden opgemeten voor een batterij buis (met een direct verhitte gloeidraad) wordt het een ander verhaal.
Anton van den Oever

Ik heb over dit vraagstuk experimenten gedaan met buizen zoals de RE084=A415, DC90 en DM160.
Dan heb ik geprobeerd een verklaring te geven wat betreft de verdeling van de electronen.
Er moet namelijk rekening gehouden worden met het spanningsverschil langs de gloeidraad! Dat houdt in dat de roostervoorspanning bij direct verhitte buizen niet overal gelijk is. Dit is goed te zien bij de indicatorbuis DM160 ....

[image]

Schema A is de normale (gelijkspannings) meetopstelling met als referentiepunt voor de Va en Vg aan de negatieve kant van de gloeidraad.

In schema B en C worden de metingen herhaald maar dan met wisselspanning op de gloeidraad, d.w.z. de polariteit wisseld konstant met als piekspanning 5,6V.
De meeste buizentester werken op die manier.

De totale anodestroom bij instelling A en B is nagenoeg gelijk. Anders is het bij schema C. Hier wordt het rooster aan de negatieve kant alle 20ms in het positieve bereik (met roosterstroom bij Vg= 0V) gestuurd wat een verhoogd totale anodestroom (tegenover de gelijkspanningsmeeting A) opleverd.

Mvg, Wolfgang

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum