Radiobell portable: wie weet meer? (Algemeen)

door Mick @, Rotterdam, 28.01.2018, 13:03 (2272 dagen geleden)
Bewerkt door Mick, 28.01.2018, 13:43

Beste radiovrienden,

[image]

Anderhalf jaar geleden kocht ik in een zaakje met tweedehands wit-en bruingoed in het centrum van Rotterdam een kleine draagbare buizenradio van het merk Radiobell. Op internet is weinig over het toestel te vinden. Radiobell heeft slechts één buizenportable gemaakt, de Portatif uit 1941. In de schematheek van de NVHR staan twee versies. Eén op batterijvoeding met 3 Amerikaanse buisjes (octalvoet 1,4 Volt parallel) en een op net- en batterijvoeding met D-buisjes (gloeidraden in serie).

[image]

Eindelijk heb ik nu tijd gevonden voor de reconstructie van het schema van mijn radio (zie boven). Deze lijkt het meest op de versie met octal-buisjes, maar er zijn andere buizen gebruikt en ook het schema wijkt af. De middenfrequentie bij mijn toestel is 452 kHz (zie stempel op de spoelbussen op foto hieronder) terwijl het schema van de andere twee versies een MF van 478 kHz vermeldt.

[image]
[image]

Er bestaat dus nog een derde versie van een buizenportable van Bell. Maar de beschikbare gegevens hieromtrent zijn summier. Van de beide andere versies is alleen een schema, geen foto van kast of chassis. De kastfoto in de NVHR-schematheek is afkomstig van mijn toestel. Ik neem aan dat mijn radio uit dezelfde periode (1941) is, maar helemaal zeker is dat niet. In het chassis staat helaas geen typeplaatje en ook een productiedatumcode kan ik nergens vinden. Ook de aanduiding "Portatif" is er niet.

[image]

Mocht iemand van jullie aanvullende info hebben dan houd ik mij aanbevolen! Het toestel laat ik in de huidige staat. Door een voorganger zijn enkele papiercondensatoren vervangen, verder lijkt alles mij origineel. En hoewel niet bepaald gevoelig, het toestel speelt nog!

Dank en groeten, Mick

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum