philips radiomeubel 913A (Techniek Radio/TV)

door Boudewijn @, 05.03.2018, 00:02 (2245 dagen geleden)

Via mp een 913A gekocht.het toestel werkt weer goed ,alleen de toonregeling werkt nauwelijks in de middenstand speelt hij met goed geluid,op beide eindstanden genereert hij.teercondensatoren alle vervangen en weerstanden nagemeten.op de em 4 was er een defect.het is een heel mooi gaaf toestel met weinig uren alle buizen zijn orgineel en mooi rood als nieuw de em geeft ook nog goed licht.toestel heeft zeker 50 jaar op zolder gestaan.De kast is erg beschadigd en ook nat geweest.ik heb wel een service manual van electrotanya gehaald maar kan dit niet vergroten

philips radiomeubel 913A

door soundman2 @, Wouw, 05.03.2018, 09:50 (2244 dagen geleden) @ Boudewijn

De 913 a staat ook bij de NVHR. Normale pdf, kun je gewoon zoomen.
De doc bij ET is ook afkomstig van de NVHR, de stempels staan er gewoon nog op.
Om te zoomen, moet je ze wel downloaden.

philips radiomeubel 913A

door Boudewijn @, 05.03.2018, 20:56 (2244 dagen geleden) @ soundman2

ja deze is mooi groot en duidelijk ben nog met de toonregelaar bezig,maar hij doet niets als alleen gillen.ik ben hem nu aan het vergelijken met een 900X die is ongeveer hetzelfde.de man waar ik deze radio van kocht zei dat zijn opa hem in 1939 gekocht had.de 900x en de 913a hebben allebei geel rubberbedrading die erg slecht is.als je het aanraakt verbrokkelt het meteen.ik heb ook nog een 681x van 1947 die heeft plastic bedrading.van de 913Aheb ik alle teerc,tjes vervangen door van die gele philips condensatoren,van die rechthoekige,dus geen mosterdc.

philips radiomeubel 913A

door soundman2 @, Wouw, 06.03.2018, 11:36 (2243 dagen geleden) @ Boudewijn

De rubber bedrading kun je eenvoudig herstellen. Maak telkens één van de draden los aan één (de gemakkelijkst bereikbare) zijde. Verwijder de rubberisolatie. Schuif daarna over de draad een isolatiekous en knip deze op lengte af. Soldeer de draad weer vast op zijn plaats. Dat is de beste kans om fouten te voorkomen en je hoeft geen oude bedrading of nieuwe bedrading door allerlei moeilijke plekken te halen, omdat de nieuwe kous gewoon de binnenkern volgt.
Oude soldeerplaatsen solderen gemakkelijker los, als je nieuw soldeer toevoegt, omdat dan weer nieuw vloeimiddel er bij komt.
Werkt ook voor kabelbundels. Als alle aders voorzien zijn van nieuwe isolatie, kun je de bundels weer mooi in het gelid brengen, alle draden hebben nog de oorspronkelijke lengte.
Soldeerlassen losmaken gaat goed met desoldeerlitze en/of een (hand-)soldeerpompje. Het meeste soldeer is dan weg en ingehaakte draden kun je dan verwarmen, met een pincet rechtbuigen en uit het soldeeroogje halen.

philips radiomeubel 913A

door gert.van.wee @, Achterveld, 05.03.2018, 22:30 (2244 dagen geleden) @ Boudewijn

hallo boudewijn,

heb je de bedrading van naar de luidspreker en/of luidsprekertrafo los gehad?
heb een keer een omgedraaide terugkoppeling van de secundaire wikkeling naar de klankregeling gehad. toestel stond toen te genereren.

een andere mogelijkheid is dat de afscherming (rode/goudkleurige)van een van de buizen niet goed aan aarde zit. dat heeft ook genereren tot gevolg.

is het genereren aanwezig met de volumeregeling dicht?

groet,
Gert

philips radiomeubel 913A

door Boudewijn @, 06.03.2018, 01:27 (2244 dagen geleden) @ gert.van.wee

nee,de bedrading is door mij niet losgeweest.de ef9 daar heb ik een stropje omheen gelegd,ook andere ef buizen erin gehad maar blijft hetzelfde ook de el al een andere op gehad.er zit een ef6 in maar op het buizenschema staat ef 9,heb ik er ook ingehad een philips en een tungsram,genereerden ook.de potmeter is 5 meg en regelt goed.de kathodeelco,s zijn ook allemaal goed.ik zal morgen de draden van de uitgang weleens omdraaien,dit gedeelte is vroeger wel aan gewerkt.de dubbele voedingselco is goed,maar de enkele was defect .ik heb hem met de bovenkant in de draaibank voorzichtig ingespannen en met een mesje in de beitelhouder de bovenkant een centimeter afgesneden,ging heel mooi,drupje olie erbij en mooi glad doorgesneden.een andere elco erin en het afgesneden topje iets groter geklopt op een stukje messing rond 20.dan kan het topje er zo weer opgedrukt worden ook vergeleken met de 900x alle spanningen zijn hetzelfde.de ef 6 doet het in de 900x goed

philips radiomeubel 913A

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 06.03.2018, 11:05 (2243 dagen geleden) @ Boudewijn

Genereerde het toestel al voordat je de condensatoren verving?

de potmeter is 5 meg en regelt goed.

Er hoort een potmeter van 500 Kohm in te zitten, maar dat verklaart alleen een eventueel slecht regelbereik. Het genereren komt ongetwijfeld door een bedradingsfout, de verkeerde potmeter kan een afleesfout zijn van je ohmmeter.

--
http://www.hupse.eu/radio

philips radiomeubel 913A

door Boudewijn @, 06.03.2018, 22:49 (2243 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik heb de radio niet aangehad.ik ben begonnen met de elco,s eruit halen en voor nood andere elco,s geplaatst.de ratelcondensator was gebarsten,die los geknipt.dan spanning op de trafo zonder de az1 buizen en lampjes branden en in de voet van az1 2x 270 volt.dan de meter op de elco achter de az1 en deze buis erin.de radio speelde meteen en genereerde ook.maar ik heb vanmiddag de draden op de uitgang los gesoldeerd en weer vast en toen was het genereren over,hij speelt nu heel goed,wat een geluid heeft dat ding.kan nu niet precies zeggen wat het was,misschien slechte soldeerverbinding of toch de gedeeltelijk kale draden.voor de bedrading heb ik heel mooi rubberdraad 3 mm dik en een gat van 1,5 dit draad wordt in de tuin gebruikt om planten bij elkaar te binden te koop bij gamma en landbouwwinkel.de kast ziet er slecht uit ,die moet overgespoten worden.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum