Loewe Opta Venus 812 w kraak storing (Techniek Radio/TV)

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 24.04.2018, 23:19 (2192 dagen geleden)

Hallo.ik ben met deze radio bezig.. probleem was de schaaldraad welke stuk was.deze vernieuwd .ook waren de spanningen te laag in de radio.welke veroorzaakt werd door de gelijkrichter .. deze vervangen door een moderne met serieweerstand zorgde ervoor dat de spanningen weer zijn zoals ze horen te zijn.. de radio is vrij gevoelig alleen komt er na enkele minuten een hard gekraak door de luidspreker.. op alle banden en ook de FM..de pertinax buisvoet van de EL84 vervangen door een ceramische.deze zag er niet te best meer uit maar dit loste de fout niet op.. voor de zekerheid Ontkoppelelco C 91 100 uf even vervangen door een nieuwe.om deze uit te sluiten.wat niet de oorzaak was..ik kan ook geen slechte verbindingen ontdekken en de contacten lijken ook goed te zijn (deze had ik al gereinigd ).. de EL 84. Uiteraard even vervangen door een nieuwe maar deze lijkt ook goed te zijn.. oja ik heb ratelc c 73 verwijderd omdat het een Papiercondensator was .

De voedingselcos C 90 2x50 uf zijn ook in orde.. wie wil even meedenken?
Hierbij het schema van de voeding en de eindtrap [image]

Loewe Opta Venus 812 w kraak storing

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 25.04.2018, 08:03 (2192 dagen geleden) @ Erwin goossens

Hallo Erwin,

Blijft het gekraak aanwezig als je C74 (koppel condensator)tijdelijk onderbreekt? Zo ja, dan zit het probleem in de eindtrap. Zo nee dan is het ervoor mis. Wat ik ooit heb meegemaakt is overslag in de eindtrafo, dit leverde ook een gekraak op. Maar dat hoeft niet te betekenen dat dit ook bij jou het probleem is.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Loewe Opta Venus 812 w kraak storing

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 25.04.2018, 12:10 (2192 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Hey leo.dat zal ik vanavond eens uitproberen..laat ons hopen dat de trafo niet stuk is.de koppelc is een ceramische in deze radio..er staat maar een paar milivolt op G1 dus slecht zal hij ook niet zijn

Loewe Opta Venus 812 w kraak storing

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 25.04.2018, 15:39 (2192 dagen geleden) @ Erwin goossens

koppelc is een ceramische in deze radio..

Dat het een keramische condensator is betekent niet dat hij nooit defect kan geraken. Ik heb al diverse keramische condensatoren gehad die lek waren.....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Loewe Opta Venus 812 w kraak storing

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 25.04.2018, 21:58 (2192 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Evengoed stuurde je me net een apje met de melding dat het gekraak blijft als je de koppel condensator hebt los genomen. Dit betekent in elk geval dat het gekraak in de eindversterker wordt opgewekt.

De buisvoet heb je vervangen door een keramisch exemplaar, de buis heb je gewisseld met een buis die zeker wel goed is, dan blijven er niet veel onderdelen meer over. Er zitten in het circuit nog enkele condensatoren en natuurlijk de uitgangstrafo zelf. Die laatste kun je testen met een neonlampje. Verwijder de EL84 en sluit een voltmeter (liefst een analoge) aan tussen massa en de anodeaansluiting van de EL84. De aanwijzing moet constant zijn en mag niet fluctueren. De spanning die de meter aangeeft is van minder belang, die is gewoon te hoog omdat de EL84 is verwijderd. Indien de wijzer niet fluctueert is de trafo in orde, fluctueert de aanwijzing wel dan is de kans groot dat er doorslag plaatsvindt in de trafo.

Succes!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Loewe Opta Venus 812 w kraak storing

door humfred ⌂ @, Dubai, 25.04.2018, 13:03 (2192 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Kraakt ie ook op de stand pick-up? Dan is het inderdaad de EABC80 en EL84 eindtrap.
Dan zou ik de EABC 80 eruit trekken en als ie dan nog kraakt is het inderdaad de eindtrap of de voeding.
Controleer de hoogspanning met een oscilloscoop om te zien of het de voedingsspanning is.
Verder tegen de buizen kloppen kan ook een goede indruk geven of een buis af en toe interne sluiting heeft en naar het buizen-walhalla is.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum