MBLE stereo versterke elco tjes (Techniek Radio/TV)

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 01.07.2018, 09:20 (2124 dagen geleden)

Hallo allemaal.deze versterker ben ik eens aan het nakijken met de klacht.te weinig vermogen ..te zacht geluid.. en krakende potmeters
Bij het testen met de PEAK ESR70 meter van de laagspanningselcootjes meer ik bij de meeste typen (uitgezonderd 2 10 uf exemplaren welke recentelijk zijn vervangen blijkbaar wel de juiste capaciteit in de schakeling. Ik weet wel dat deze elcootjes vaak verdroogd zijn maar hoe betrouwbaar is deze test op deze manier in de schakeling?[image]
Op de afbeelding betreft het een 64 uf 10 volt elco.

MBLE stereo versterke elco tjes

door huub.jak @, 01.07.2018, 09:39 (2124 dagen geleden) @ Erwin goossens

Te laag vermogen
Ik denk aan opgesoepeerde buizen eerst
test deze eerst maar eens ?
vooral de gelijk richter .
Huub

MBLE stereo versterke elco tjes

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 01.07.2018, 10:39 (2124 dagen geleden) @ Erwin goossens

Bij het testen met de PEAK ESR70 meter van de laagspanningselcootjes meer ik bij de meeste typen (uitgezonderd 2 10 uf exemplaren welke recentelijk zijn vervangen blijkbaar wel de juiste capaciteit in de schakeling.

Mijn ervaring met deze Philips elco's vanaf 47u en hoger is dat ze eigenlijk altijd goed zijn. Alles onder de 47u is de moeite van het controleren waard, onder de 10u zijn ze vaak erg slecht.

Ik zou het probleem in de versterker elders zoeken, zoals Huub al aangaf in de voedingsspanningen. En dat is ook het gemakkelijkst te controleren en veel minder werk dan een zinloze elco vervanging.

Succes!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

MBLE stereo versterke elco tjes

door kris @, Gent België, 01.07.2018, 10:58 (2124 dagen geleden) @ Erwin goossens

Erwin,


in circuit meten en zeker met die eenvoudige capaciteitsmeter die sowieso al teveel gaat aanduiden als er lekken zijn is niet betrouwbaar. (is enkele topics geleden nog op gewezen)
Wat wel steeds goed gaat is een ESR meting. (Tenzij de elco kortgesloten wordt door een trafo bvb) Met een ESR van 0,3 is deze elco nog als goed te beschouwen. enige wat onzeker blijft is de lek. maar dat kan je meten "in bedrijf" . (door spanningsval over de elco te meten)
waarschijnlijk zijn je metingen in circuit het gevolg van het feit dat dit geen eenvoudige versterker om even snel een elcootje los te solderen/te wisselen ?(door de sandwichstructuur)

groeten

Kris

MBLE stereo versterke elco tjes

door soundman2 @, Wouw, 01.07.2018, 12:07 (2124 dagen geleden) @ kris

Bij rimpelmetingen in de voeding is het gebruikelijk dat men een scope aansluit om te meten over de voedingselco's. Dat spreekt boekdelen. Bij de andere elco's wordt deze methode ineens niet meer gebruikt, een beetje vreemd. Ontkoppel en bijv kathode elco's kun je prima onderzoeken met de scope. Alleen gebruik je dan geen muzieksignaal, maar een toongenerator. Je ziet dan meteen of de elco zijn werk goed doet. Esr metingen zijn nuttig, maar een lage esr is beslist niet altijd funest. De elco in het voorbeeld heeft een esr van 0,3 Ohm. Dat is in een snel schakelcircuit met grote stromen wellicht een probleem, maar als kathode elco waar hooguit een paar mA loopt, is het absoluut geen probleem. Die elco staat in serie met een buis, waarvan de weerstand zoveel hoger is, dat de esr waarde van de elco verwaarloosbaar is. Bovendien is dat ook nog eens frequentieafhankelijk. De elco zal het er zeker niet warm van krijgen en daardoor (versneld) uitdrogen. Het is maar net wat voor schakeling achter de elco zit, of ESR
belangrijk is of niet.
Capaciteit is ook belangrijk voor de schakeling die erachter volgt. Hij komt in serie met de impedantie van die schakeling en de gewenste laagste frequentie bepaalt uiteindelijk welke capaciteit een elco moet hebben.
Omdat elco's in een vrij kleine E-reeks vervaardigd worden kiest een ontwerper meestal voor de eerstvolgende grotere waarde. Met het gegeven dat een elco bij produktie al een grote tolerantie kan hebben is een elco die zelfs tientallen procenten verlopen is, nog niet altijd een probleem.
Bij metingen aan versterkers etc is een toongenerator weer een prima middel om te meten of het vermogen gehaald wordt en of de volledige weer te geven bandbreedte gehaald wordt. Uitgedroogde en daardoor capaciteitsloze elco's vallen daarbij altijd door de mand. Zonder alles na te meten en te slopen , meet je met een scope de versleten condensatoren er zo uit.

MBLE stereo versterke elco tjes

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 01.07.2018, 13:38 (2124 dagen geleden) @ kris

Hey kris zn de rest.de voedingsspanningen zijn in orde en daarmee de gelijkrichter ook:)dit ws uiteraard eerst gecontroleerd.inderdaad ik meette de elco’s in de schakeling omdat ik een indicatie wou vaarwege het inderdaad niet zomaar even lossolderen is door de sandwich bouw van de printen

MBLE stereo versterke elco tjes

door francois129 @, Aartselaar - België, 01.07.2018, 11:15 (2124 dagen geleden) @ Erwin goossens

Erwin,

Ik vermoed dat dit de stereo MBLE versterker. Enkele maanden geleden heb ik ook zo een toestel in orde gebracht.
Omdat dit toestel nogal compact in elkaar zit heb ik toen na advies hier en op het buurforum ingewonnen te hebben alle kleine elco’s vervangen.
De voedingselco’s heb ik ook vervangen omdat de rubbere pakking helemaal slecht was (verduurd of verstorven, ...). Mijn versterker was afkomstig uit een oude vochtige schuur en ik had geen idee wat het vocht op deze elco’s gedaan had.

Voor de rest ben ik zéér tevreden van deze versterker. Zeker de moeite waard om te herstellen . Bij mij was er ook nog een anodeweerstand en de gelijkrichter defect.

François

MBLE stereo versterke elco tjes

door huub.jak @, 01.07.2018, 12:37 (2124 dagen geleden) @ francois129
Bewerkt door huub.jak, 01.07.2018, 12:49

Ik heb eens een PH HF 10 versterker gehad
Die ook NIET veel presteerde met een klein brommetje
En ik prik er een nieuwe EZ 80 er op en verversterker
was gelijk weer 100% in orde er waren ook PH mosterd C,s op
ook de eind buizen takelen af kortom allen buizen testen eerst
je kan ook hier zien dat de buizen oud zijn behoorlijk smirig
dagen lijk met tuner radio gebruik de gehelen dag aangestaan ?
huub succes verders

MBLE stereo versterke elco tjes

door humfred ⌂ @, Dubai, 01.07.2018, 13:09 (2124 dagen geleden) @ Erwin goossens

Meten is weten.
Lukraak elco´s vervangen is onzinnig.
Waarom niet eerst eens wat meten? Anodespanning(en), negatieve roosterspanning, anodestroom.
Sluit een signaal generator aan en ga trap voor trap kijken waar het signaal clipt, de verzadiging ingaat en reken het vermogen uit wat deze versterker levert. Sluit een 4 of 8 ohm dummie aan en ga dan een diagnose stellen waar het probleem te zoeken is.
En niet op goed geluk, versterker-poker spelen.

MBLE stereo versterke elco tjes

door huub.jak @, 01.07.2018, 14:37 (2124 dagen geleden) @ humfred

als er gemeten zal worden
Dan zal men ook van nieuwe buizen uitgaan
met de stromen van het schema .
met versleten buizen staat er zo wie zo meer stroom
huub

MBLE stereo versterke elco tjes

door humfred ⌂ @, Dubai, 01.07.2018, 14:45 (2124 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door humfred, 01.07.2018, 15:03

Sorry, maar hier kan ik je echt niet volgen.
Een versleten (EZ80/EZ81) zal in de regel geen emissie meer hebben. Dan zal de stroom die deze buis moet leveren terug lopen. Dus minder worden.
Het zelfde geldt voor de buizen in de eind en voortrappen..

met versleten buizen staat er zo wie zo meer stroom

Staat..?? er stroom..? :CAP: :-(

MBLE stereo versterke elco tjes

door huub.jak @, 01.07.2018, 18:55 (2124 dagen geleden) @ humfred

Ik bedoel daar ook mee de eind buizen
opgenuts dan loopt de anode op
huub

MBLE stereo versterke elco tjes

door kris @, Gent België, 01.07.2018, 17:48 (2124 dagen geleden) @ humfred

Meten is weten.
Lukraak elco´s vervangen is onzinnig.
Waarom niet eerst eens wat meten? Anodespanning(en), negatieve roosterspanning, anodestroom.


Ik begrijp je antwoord niet, de vraag gaat dan ook over meten, en niet over lukraak elco's vervangen.

Deze versterker is niet de meest eenvoudige toegangkelijke.. als hij dan toch open moet, dan pak je best in een keer mee wat verdacht is, anders blijf je bezig. vandaar de voorbereidende metingen. dat Erwin eerst de voeding moet controleren zal hij na al die jaren op dit forum intussen wel weten.

MBLE stereo versterke elco tjes

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 01.07.2018, 22:56 (2124 dagen geleden) @ kris

Klopt Kris.de gelijkrichtcel is nog prima in orde.ik twijfel aan de test omdat recentelijk 2vervangen 10 uf elcootjes nog mooi 10 uf aangeven ..sommige anderen zoals op de foto veel maal hoger aangeven en toch een goede ESR heeft..of kan het zijn dat bij deze tester de elco los genomen moet worden..in dat geval wil ik ze ineens allemaal vervangen (de laagspanningselcootjes) omdat het geen servicevriendelijk ding blijkt te zijn:-D

MBLE stereo versterke elco tjes

door kris @, Gent België, 01.07.2018, 23:25 (2124 dagen geleden) @ Erwin goossens

.ik twijfel aan de test omdat recentelijk 2vervangen 10 uf elcootjes nog mooi 10 uf aangeven ..sommige anderen zoals op de foto veel maal hoger aangeven en toch een goede ESR heeft..of kan het zijn dat bij deze tester de elco los genomen moet worden..in dat geval wil ik ze ineens allemaal vervangen (de laagspanningselcootjes) omdat het geen servicevriendelijk ding blijkt te zijn:-D


hoogst waarschijnlijk gaat de C-meting de mist in omdat weerstanden parallel staan met de elco's via het circuit. Hierdoor meet je meter teveel. Maar de ESR is goed, en dat is het belangrijkste(althans voor de wat grotere elco's ). ESR meting op zich kan niet fout gaan, tenzij de elco kortgesloten zit of overbrugd is door zeer laagohmige weerstanden. Kan je nog even met de ohmmeter checken.

groeten

Kris

MBLE stereo versterke elco tjes

door Bert Knoop @, Elst Gelderland, 01.07.2018, 17:57 (2124 dagen geleden) @ humfred

Lukraak elco´s vervangen is onzinnig.

Op zich ben ik het daarmee eens.
Maar, als de versterker om een of meerdere defecte componenten te vervangen dan toch geheel gedemonteerd moet worden kies ik ervoor ze mee te nemen.
Leuke en goede versterker maar totaal niet service vriendelijk.:-(

--
Mvg.
Bert.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum