Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af (Algemeen)

door rgb @, 03.11.2018, 11:53 (168 dagen geleden)

Beste Forumleden,

Van een donor pick-up heb ik de arm over gezet naar mijn AG4456. Voor mechanische instellingen heb ik een 2e AG4456 er naast staan als voorbeeld. De gerepareerde AAG4456 speelt goed, het aanzetten van de draaitafel (arm naar rechts bewegen) en het handmatig afslaan (arm richting spindel bewegen) werkt goed en de mechanische instellingen zijn vrijwel identiek aan de voorbeeld AG4456.

Echter het automatisch afslaan werkt niet goed, dwz het werkt wel maar te laat. Als de arm in de eindgroef is aangekomen en je tilt de arm op en beweegt hem ca. 5-10mm richting de spindel dan slaat de draaitafel wel af. Ik heb geen idee welk onderdeel instelbaar is om het automatisch afslaan te regelen / te vervroegen.

De NVHR documentatie heb ik gedownload. Eén opmerking is te vinden over het niet / te vroeg afslaan en die heb ik toegepast maar dit heeft niet geholpen. Zie fig. 3.
Zie ook de foto van de AG445 die ik heb gekopieerd van de NGG site.

Wie heeft er een (kopie) van de complete set documentatie met mechanische instellingen? Wie heeft een idee hoe het probleem is op te lossen.

Alvast bedankt, René

[image]
[image]

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door soundman2 @, Wouw, 03.11.2018, 12:53 (168 dagen geleden) @ rgb
Bewerkt door soundman2, 03.11.2018, 12:58

In een andere bijdrage over ook een Philips pu schreef ik:

Bij de meeste spelers van Philips na 1950 loopt er een blinde arm mee onder het plateau. Halverwege de plaat bereikt die een nokje of een veer op het plateau. Zolang de verplaatsing klein is, wordt de blinde arm steeds terug geduwd en volgt er geen reactie.
Als de naald in de uitloopgroef komt, dan verplaatst de blinde arm in één omwenteling van het plateau zich veel verder, zover dat deze meegenomen wordt door de nok van het plateau. De arm bedient een schakelaar en de pu slaat af. Als de arm op de steun wordt gelegd, gaat de blinde arm weer naar de beginpositie.. Met de hand moet de pu dus al halverwege een singletje afslaan.

Vrijwel alle pick-up werken zo ongeveer.
Als ik de tekening zo bekijk, komt de blinde arm niet op de juiste plaats terug als de arm op de steun ligt.
Maak eens een foto van de pu met het plateau verwijderd en maak er ook een van de onderzijde van het plateau, mn de centrale as. Wellicht kan ik dan wat meer vertellen.

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door Willem @, Eemnes, 03.11.2018, 13:24 (168 dagen geleden) @ soundman2

[image]


Ik heb er één gemaakt.

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 03.11.2018, 13:52 (168 dagen geleden) @ Willem

Willem, welk onderdeel heb jezelf gemaakt en waar zit het?

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 03.11.2018, 14:56 (168 dagen geleden) @ rgb

[image]

Dit is een afbeelding van de bovenzijde van de arm, aan de as zit, aan de onderzijde, een stukje mechaniek wat het stop mechanisme bedient. Waarschijnlijk staat dat net iets te ver naar buiten. Stel schoef losmaken en een heel klein beetje verplaatsen, daarna weer vastzetten. Deze afstelling komt erg nauw......

Ik kan zo snel geen afbeelding van de onderzijde vinden......

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 03.11.2018, 17:35 (168 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Hallo Leo,

Dank je voor de tip. Aan deze schroef heb ik nog niet gedraaid.
Onder het dek, vastzittend met een boutje op dezelfde as, zit een blokje met 2 nokken waarmee je het handmatig in- en uitschakelen instelt. Deze komt los bij het verwisselen van de arm. Dit blokje heb ik zo nauwkeurig mogelijk ingesteld adhv de voorbeeld pu. Ik was terughoudend om de schroef in jouw schets re verdraaien omdat ik niet goed de functie wist. Maar nu denk ik dat deze fijn-afstelling goed van pas komt bij het instellen van automatisch afslaan. René

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 03.11.2018, 18:34 (168 dagen geleden) @ rgb

Hallo Leo,

Dank je voor de tip. Aan deze schroef heb ik nog niet gedraaid.

Ook niet doen Rene! Ik bedoel niet de schroef op de tekening, maar ik heb geen tekening van de onderzijde. Aan de bovenkant kun je niets verstellen, de as heeft een afgeplatte kant en past maar op 1 manier. Aan de onderzijde heb je wel de mogelijkheid iets te verstellen. Daar moet je zijn (maar nogmaals: helaas geen tekening...)

Succes!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door soundman2 @, Wouw, 03.11.2018, 14:53 (168 dagen geleden) @ Willem
Bewerkt door soundman2, 03.11.2018, 15:06

[image]


Ik heb er één gemaakt.


Als de plaat speelt, zal de plastic nok op de beugel zich langzaam naar de plateau as begeven. De nok op de plateau as is wat afgeschuind. Als de plastic nok die as wil raken, wordt hij teruggeduwd, Dat kan door de slip met de veer tegen de messing beugel. Dat mag niet te stroef, maar ook weer niet te licht lopen..
Als de naald in de uitloopgroef komt, dan is de verplaatsing van de plastic nok zo groot, dat deze niet meer door het afgeschuinde gedeelte van de nok wordt teruggeduwd,maar de verplaatsing is in een omwenteling zo groot, dat de nok meegenomen wordt door de plateau as. De beugel wordt dan richting de schakelaar geduwd en de pu slaat af. Als het goed is komt de plastic nok al bijna halverwege een singletje tegen de plateau as.
Bij jouw klacht, zou de beugel met plastic nok bijv, te ,moeilijk kunnen draaien, waardoor hij onvoldoende wordt meegenomen door de messing stift. Die beweging kun je volgen als je de pu arm beweegt met afgenomen plateau. De messing staaf moet de arm met plastic nok vlot mee naar het midden trekken.


[image]

Overigens kijk je loodrecht op de as van het plateau. Als daar een putje in zit, moet je dat met een zoetvijltje wegvijlen.
Dat putje komt er alleen in als in het plateau een stalen kogeltje zit. Later zijn de plateau's voorzien van een kunststof kogeltje en dan is er geen slijtage. Door de inwerking van een stalen kogeltje op de as gaat de pick-up langzamer draaien. Als je het niet weet krijg je de pu niet op het juiste toerental!

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door huub.jak @, 03.11.2018, 16:10 (168 dagen geleden) @ soundman2

Dat koperen opschuif stangetje mag ook niet vet zijn
reinige met alohol je kan ook zien of het arm
de stuik hevel meeneemt onder de platou met het arm
naar de platou pen begeeft ?
huub

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 03.11.2018, 17:20 (168 dagen geleden) @ huub.jak

Hallo Huub,

Dank je voor de tip. Het stangetje was inderdaad vet. Ik heb dat ontvet. Maar dit heeft niet de oplossing gebracht. rené

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 03.11.2018, 17:19 (168 dagen geleden) @ soundman2

Hallo Soundman

Je schreef "Als de naald in de uitloopgroef komt, dan verplaatst de blinde arm in één omwenteling van het plateau zich veel verder, zover dat deze meegenomen wordt door de nok van het plateau. De arm bedient een schakelaar en de pu slaat af. Als de arm op de steun wordt gelegd, gaat de blinde arm weer naar de beginpositie.. Met de hand moet de pu dus al halverwege een singletje afslaan".

Met deze info begrijp ik nu hoe het werkt. Ik heb een plaatje afgespeeld en in de ingroef heb ik de pu elektrisch uitgezet, het plaatje eraf gehaald, de arm iets omhoog getild (maar niet zijdelings bewogen) en de draaiplateau er af gehaald. Het bleek dat de blinde arm onvoldoende naar de spindel was bewogen waardoor de nok op het draaiplateau niet tot uitschakelen kwam.

Daarna heb ik (zie fig. 3) de veerspanning van de frictieveer sterk verhoogd. Nu verplaatst de pu de blinde arm zodanig dat bij de eindgroef de pu afslaat. Het blijkt dus dat de frictieveer onvoldoende frictie uitoefent. Het probleem is hiermee dus vastgesteld. Maar een permanente oplossing heb ik (nog) niet. De veerspanning mag ook weer niet te hoog zijn omdat je anders per omwenteling een tikje hoort hetgeen nu het geval is. de oplossing kan ook in het stangetje zitten dat door de frictie veer wordt meegenomen. Nav de opmerking van Huub heb ik het stangetje, dat inderdaad vet was, ontvet. Maar dat heeft verder niet geholpen. Hoe kan ik dit anders oplossen? rené

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door soundman2 @, Wouw, 03.11.2018, 17:55 (168 dagen geleden) @ rgb
Bewerkt door soundman2, 03.11.2018, 18:28

Het systeem is helemaal niet kritisch. Met het plateau eraf kun je precies de beweging van de arm met de plastic nok zien. Begin met het opspannen van de arm naar links (alsof je de pick-up start). Beweeg dan de arm naar binnen, het armpje met de plastic nok, moet nu gewoon de toonarm volgen en naar het midden gaan. Als het draaipunt van de schakelarm met de plastic nok niet goed draait, zal de messing stift hem niet goed mee kunnen nemen. Die arm moet dus gewoon soepel kunnen bewegen. Omdat de plastic nok niet door het plateau terug geduwd wordt, kun je dat met de hand ook testen. Hoe hard de messing stift trekt ligt aan het veertje met de drie standen.
Staat dat veertje erg strak, dan moet de nok stevig duwen on de arm terug te krijgen. Dat terugduwen kun je horen als je goed luistert. Je kunt je misschien voorstellen dat, in geval de messing stift vast verbonden zou zijn met de arm met plastic nok, de toonarm uit de groef gedrukt wordt. Nogmaals als het werkt en je begrijpt de werking, dan zul je zien dat het absoluut geen kritisch systeem is.
Het messing staafje mag geen beschadigingen hebben, het moet dus glad zijn. Heel licht inoliën kan geen kwaad, maar droog zou het ook gewoon goed moeten werken.
Draait het armpje met de plastic nok soepel en volgt het goed de beweging van de arm?

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 03.11.2018, 22:13 (167 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door rgb, 03.11.2018, 22:20

Hallo Soundman,

Je opmerking het systeem is helemaal niet kritisch heeft me verder aan het zoeken gebracht. Het verhogen van de frictiekracht lijkt een oplossing maar is het niet, Er moet dus een andere oorzaak zijn. De plastic nok van de haakse arm ligt ruim 1,5 mm lager dan de arm in de voorbeeld pu. De haakse arm heeft op het scharnierpunt een axiale speling van 0,5 - 1mm. Bij de voorbeeld pu is er geen speling. Handmatig draait de arm ogenschijnlijk soepel mee met]de beweging van de pu-arm. Afhankelijk van de hoogtepositie van de haakse arm is er meer / minder wrijving. Ik vermoed dat deze extra wrijving van de haakse arm de oorzaak is dat de plastic nok soms wel en soms niet voldoende dicht bij de spindel geraakt.

Ik kan niet ontdekken hoe die axiale speling is ontstaan of wat de oorzaak is. Beneden bij he scharnierpunt mist geen ringetje. Bovenaan zit ook alles er op en eraan maar het lijkt wel of het kunststof ringetje uitgelubberd is.

Dit type borgring ken ik niet en weet ook niet of je deze kunt verwijderen. Heb jij daar een idee over? René

[image]

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door soundman2 @, Wouw, 03.11.2018, 22:41 (167 dagen geleden) @ rgb
Bewerkt door soundman2, 03.11.2018, 22:56

Zoals ik al schreef kun je de zaak bekijken zonder plateau. De arm met plastic nok, moet dan gemakkelijk bij de centrale (dunne) drager-as komen, zonder dat deze verschuift op de messing strip , dus verder dan met plateau,omdat de meenemer aan het plateau dikker is.
Zit de arm met plastic nok wel op de goede hoogte, zodat deze niet onder de meenemer-nok van het plateau doorschiet?
De as op de laatste foto met het cirkeltje, zit op het frame geklonken, (ik denk niet dat aan het einde een draadeindje zit) maar staat deze nog wel stabiel op het frame? Als de boel een keer goed vastgelopen is of door een ondeskundige geforceerd of verwrongen is, dan zou die pen zomaar los kunnen zitten. Opnieuw vastklinken is dan de remedie. Let wel, dat is een secuur karweitje. Het frame mag niet vervormen, het as-einde mag niet uitgeslagen worden en moet loodrecht op het frame staan etc. Dat betekent complete demontage, goede ondersteuning van het materiaal etc.
Het plastic ringetje valt in een groef van het asje, Als dat niet op zijn plaats zit, kan de arm in het groefje schieten en dan heb je ook speling, Je kunt in plaats van een plastic ringetje ook zo'n borgveertje gebruiken, die dingen die altijd wegspringen als je ze loswipt:-D
Als je een gaatjestang hebt, kun je ook zelf een ringetje fabriceren. Het hoeft slechts een plaatje te zijn met een gaatje erin wat een diameter heeft die iets kleiner is als van de as (het moet in de groef vallen)

[image]

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door huub.jak @, 03.11.2018, 22:49 (167 dagen geleden) @ soundman2

Het pickup draad kan het ook veroorzaken
als dat niet vrij loopt en zie of de hevel mee gaat met het arm
zicht baar zonder platou dan kan je ook zien of de hevel ver genoeg gaat
ik meen ook dat er aanstuik pennen gebogen zijn voor de afstand
maar je moet eerst zien of alles wel werkt met het arm over haal
huub

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 04.11.2018, 10:06 (167 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door rgb, 04.11.2018, 10:14

Hallo Soundman,

Het asje (van het scharnierpunt) staat niet stabiel op de haakse arm. Daarnaast is er ook nog de axiale speling. Dit alles beïnvloedt het automatisch afslaan. Ik ga vandaag een poging doen om het borgveertje te verwijderen en dan kan ik misschien een ringetje plaatsen.

Deze pick-up heb ik jaren geleden op een beurs gekocht. Uit de pu-arm was aan de achterzijde een stuk gebroken en hing er los bij. De schroeven om de onderkast vast te zetten ontbraken. Ik weet niet of er eerder in is gesleuteld.

Tot zover, René

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door huub.jak @, 04.11.2018, 10:51 (167 dagen geleden) @ rgb

Meest al zit er wat meer ruimte op asjes
en meer heveltjes er is toch niks verandert
aan het sissteem alleen een gebroken arm
je moet eerst de werking kennen en dat moet
goed lopen het mot met een paar goede zinnen weer goed
Werken .. zie of allen werkt bvb de meenemer .
huub

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 04.11.2018, 17:21 (167 dagen geleden) @ soundman2

Vanmiddag het mechaniek, zoals te zien is op de foto, van de donor pu in de reparatie pu overgezet. Dit mechaniek werkte aanvankelijk ook niet goed omdat de haakse arm zeer stroef draaide. Na dit te hebben opgelost kon de messing arm de haakse arm per omwenteling voldoende naar de spindel brengen voor een tijdige afslag. PU speelt weer als vanouds.

Uit het losgenomen mechaniek is het uiteindelijk gelukt het borgveertje te verwijderen - niet weggesprongen!! Moet nu een nieuw ringetje zien te vinden (of maken). Het bleek dat het asje van het scharnierpunt niet instabiel was en nog goed bast zat. Dit maakt het zinvol om het mechaniek weer in elkaar te zetten en als geheel terug te plaatsen in de pu.

Wordt vervolgd.

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 05.11.2018, 10:53 (166 dagen geleden) @ rgb

Borgringetje.

[image]

--
F.K.Bakker

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 05.11.2018, 12:06 (166 dagen geleden) @ Fredo

Bedankt voor je foto. Het borgringetje zelf was niet weggesprongen, gelukkig. Maar het ringetje onder het borgringetje is gebroken en daar moet ik een vervanger voor zoeken.

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 05.11.2018, 21:23 (165 dagen geleden) @ rgb

Uit het losgenomen mechaniek is het borgveertje terug gezet. Het scharnierpunt is stabiel en de haakse arm draait heel erg soepel om het scharnier punt.

Het mechaniek weer gemonteerd in de pu: het probleem is niet opgelost. Zeker is dat de haakse arm met de kunststof nok dicht genoeg bij de spindel komt. Als een plaatje wordt gedraaid en de arm loopt naar de eindgroef dan is een zachte tik te horen als of de nok van het draaiplateau wel raakt maar niet terugduwt. Dit is reproduceerbaar en was mij niet eerder opgevallen.

Daarom heb ik de kunststof nok van de haakse arm bekeken en daar viel mij dat een "holte" was geslepen op de plaats waar de nok van het draaiplateau aangrijpt op de kunststof nok. Dit zou verklaren waarom een zachte tik is te horen op het moment van moeten afslaan. Ik ben nog niet overtuigd dat dit de reden is maar op dit moment valt mij niets anders in. Zie de foto's. De holte is lastig te zien op de foto.

Het mechaniek uit de donor pu heb ik weer gemonteerd in de reparatie pu die met het nieuwe mechaniek prima speelt en op tijd afslaat.

Jammer genoeg heb ik niet een 100% oorzaak van het defect in het mechaniek kunnen vaststellen. Maar de pu is gerepareerd en daar ging het om.

Ik wil iedereen bedanken voor de geleverde bijdragen. Met name dank aan Soundman die heeft uitgelegd hoe de pu werkt en tips heeft gegeven waar op te letten.
[image]
[image]

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 05.11.2018, 22:22 (165 dagen geleden) @ rgb

Dat denk ik niet direct is nogal minimaal.

In schema van de AG2056-Werkelijke Pu mechaniek, staat precies de diverse
krachten en afstellingen die nodig zijn, cq afgesteld moeten worden om
mechaniek naar behoren te laten werken.

Heb je geen precieze veerunsters om dit te meten blijft het bij wat proberen.

Ook dergelijk simpel lijkend pickupje is toch ook een precies stukje instrument.

Maar goed, het werkt weer zo te lezen met een ander mechaniek.

Wel voor een volgende keer leerzaam te bedenken dat het afstellen een precies werkje
kan zijn.

Ik heb zo ook eens flink hoofdbrekens gehad waarom een pu niet naar behoren wilde wisselen.
Dat kwam ook aan op
1 soepel werken van mechaniek
2 niet te zwaar smeren, cq verkeerde smeermiddelen gebruiken
3 nauwkeurig afstellen volgens de manual.

Daarom heb ik heden veerunster om dat te meten.

Uiteraard indien je een bakje met veertjes hebt kun je er zelf 1 maken.
Wat boutjes en moertjes op een weegschaal leggen, bv 50gram
Licht veertje pakken
Zaakje aan veer hangen en de uitrek op meten,
weet je hoeveel cm veertje uitrekt.

En zo kun je bv druk tussen wiel meten die tussen de 35 en 50gr moet zijn.
enz.

Pick-up AG4456 slaat niet automatisch af

door rgb @, 05.11.2018, 23:02 (165 dagen geleden) @ Maurice

Hoi Maurice,

Al hoewel ik begrijp hoe de pu werkt, heb ik het gevoel dat ik 1 of 2 dingen als mogelijke oorzaak over het hoofd zie die er wel toedoen. Zoals ik reeds zei vermoed ik dat de "uitgeleten" holte ook niet de oorzaak is. Maar op dit moment weet ik niets anders te vinden of te bedenken.

In het defecte mechaniek viel mij zojuist op dat de beginstand de plastic nok als de pu arm op de steun ligt, zeker 2 mm verder weg staat van de spindel in vergelijk met de voorbeeld pu. De nok staat in de beginstand tegen een steun en deze steun is behoorlijk naar achteren verbogen. De plastic nok moet dus een veel langere weg afleggen om bij de spindel te komen als de nok in de voorbeeld pu.

Ik heb geen (uitgebreide) service doc voorhanden. Maar met jouw tip naar de AG2056 krijg ik wel meer info over veerdruk, afstanden e.d.

Het houdt mij bezig tot ik de zekere oorzaak heb gevonden. Vr. gr. René

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum