Philips BX453A niet stil te krijgen op FM (Techniek Radio/TV)

door Roland L ⌂ @, Born, 18.11.2018, 18:05 (1980 dagen geleden)

... behalve uitzetten dan ...

Beste forumleden,

Ik heb een Philips BX453a die prima speelt op FM, korte- en middengolf (vreemd genoeg niet op lange golf). Als het toestel is ingeschakeld op FM en de volumeknop staat helemaal naar links (zacht dus) dan klinkt er nog steeds geluid uit de luidspreker op een niveau dat je er prima naar kunt luisteren. Op korte- en middengolf treedt dit verschijnsel niet op, en ook niet als ik hem op PU stand zet en dan een schroevendraaier aan de ingang houd.

Ik kan eigenlijk geen theoretische verklaring hiervoor verzinnen aangezien de volumeregeling in de LF eindtrap plaats vindt en die is voor alle golfbereiken hetzelfde.

Per toeval (ik verwisselde in het toestel SK4 en SKF3) was ik aan het meten in het circuit tussen B2 en B3, zie afbeelding.

[image]

Als ik de meetpen op een van de rode stippen houd dan zakt het volume iets in (alle golfbereiken) en die daling is voldoende om de FM ook het zwijgen op te leggen als de volumeknop helemaal naar links staat. Ik heb de "direct betrokken" weerstanden zoals R43, R14, R5 en R18 gecontroleerd en die hebben een waarde die binnen 10% tolerantie valt. Wel is de anodespanning van B2 (pin 6) met 198V flink lager dan de aangegeven 245V. Voor de rest kloppen de spanningen in het schema op alle punten wel aardig.

Waar zou ik de oorzaak van dit probleem kunnen vinden? Heeft iemand enig idee?

Verder achtergrondinfo:
- de vorige eigenaar van dit toestel heeft alle teercondensatoren vervangen
- de koppelcondensator tussen B5 (EABC80) en B6 (EL84) is vervangen
- De elco aan de kathode van van B6 is vervangen

Met vriendelijke groet,
Roland

Philips BX453A niet stil te krijgen op FM

door kris @, Gent België, 18.11.2018, 21:02 (1980 dagen geleden) @ Roland L

B5 (EABC80) versterkt het audiosignaal ook achter de volumepot. Bij FM kan er makkelijk overspraak optreden van de ratiodectordiodes (zitten ook in de EABC80) naar de triode, via aansluitdraden de buisvoet of intern. Ik denk dat je het dus in die omgeving moet zoeken.

BX453A niet stil te krijgen op FM + pieptoon op alle banden

door Roland L ⌂ @, Born, 23.12.2018, 10:35 (1945 dagen geleden) @ kris

Nog even terugkomend op dit bericht, het probleem is vreemd genoeg vanzelf verdwenen.

Ik heb daarna wel nog een pieptoon gehad op alle banden en pu ingang; die werd veroorzaakt door een verlopen weerstand van 1M in de eindversterker. Na het vervangen van die weerstand speelt de radio weer prima. Dit even ter "archivering" :-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum