Volumeprobleem Nordmende Carmen 55 (Techniek Radio/TV)

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.11.2018, 09:05 (177 dagen geleden)
Bewerkt door Robbedoes, 29.11.2018, 09:14

Beste mede radioliefhebbers,

Onlangs kocht ik via een bekende Duitse verkoopsite een Nordmende Carmen 55.
De radio kwam goed en onbeschadigd aan. Van de verkoper wist ik al dat er eerder onderhoud was gedaan(veel condensatoren zijn vervangen). Nu speelt de radio verder prima, alleen is er iets bijzonders met de volume regeling.
Vanaf ‘stil’ geeft de radio bij opdraaien van de volumeknop vrij snel zeer sterk geluid. Na nog iets verder opdraaien valt het volume echter terug (geluid wordt flink zachter) en vanaf daar kun je dan wel weer 'gewoon' verder regelen. Het lijkt er op dat de radio in het eerste harde gedeelte wat scheller speelt, en als het geluid na de piek terugvalt lijkt het doffer/‘bassiger’. Dit is zowel bij radio ontvangst als via de TA (pickup) ingang. Bij een eerste check ziet alles er wel goed uit. De spanningen rondom de EL84 meten goed. De vervangen condensatoren hebben de juiste waarden, en ook alle weerstanden in het volume en ‘hoog en bass’ regelgedeelte meten goed..De volume potmeter zit links en is gecombineerd met de hoge tonen regelaar.

Is er iemand met een tip in welke hoek ik dit probleempje kan zoeken ? Alvast veel dank.
hieronder nog een paar foto’s. met vr grt, Rob

[image]
[image]
[image]
[image]

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door reneradio ⌂ @, Oosterhout NB, 29.11.2018, 10:35 (177 dagen geleden) @ Robbedoes

Hallo Rob,

Als ik dit zo lees dan lijkt het er op dat de loper van de volumepotmeter soms geen contact maakt met de koolbaan.
Doordat alles zeer hoog ohmig is hoor je dan voornamelijk de hoge tonen.

Ik heb dit wel eens opgelost door de potmeter uit elkaar halen en de "veer" wat te verbuigen zodat de loper wel contact maakt met de koolbaan.

Groeten,
René

--
A real radio glows in the dark
73 René .--. . .---- -.. .--. ..-. PE1DPF

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.11.2018, 11:06 (177 dagen geleden) @ reneradio

Dankjewel Rene, ik had m'n pijlen nog niet gericht op de potmeter zelf..Die zag er vrij complex uit vanwege de dubbele as (en ook aarde en soldeer steuntjes die er op zitten). Wel had ik 'm ohms gemeten. De vol potmeter is 1,3 Mohm. En bij het meten tussen de loper en buitenpen, regelde de waarde van ruwweg 590 Kohm tot 0 ohm.(en precies andersom tussen loper en ander buitenkant) Het vreemde was dat de meting start op 590K en ergens tijdens het opdraaien oploopt tot iets boven 600 Kohm en dan daarna weer terugzakt naar 590K en dan vervolgens naar nul regelt. Ik ga eerst naar de potmeter kijken nu. Vr. grt, Rob

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door kris @, Gent België, 29.11.2018, 11:38 (177 dagen geleden) @ Robbedoes

Het vreemde was dat de meting start op 590K en ergens tijdens het opdraaien oploopt tot iets boven 600 Kohm en dan daarna weer terugzakt naar 590K en dan vervolgens naar nul regelt. Ik ga eerst naar de potmeter kijken nu. Vr. grt, Rob

Dat lijkt me sterk. Ik bedoel, je meting is wel zoals ze is, maar ik vermoed eerder een bedradingsfout dan een defecte potmeter. Uitgaande van je regelklacht lijkt wel of de bovenste koolbaanaansluiting omgewisseld is met de aftakking. zeker ben ik niet, maar de pot ontkoppeld meten van alle bedrading kan veel verhelderen.

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 30.11.2018, 01:15 (176 dagen geleden) @ Robbedoes
Bewerkt door Maurice, 30.11.2018, 01:25

DE reden dat ik potmeters meet met een analoge -wijzer- instrument.

Indien er wat "kraakt" is dat véél beter af te lezen.

Rustig draaien en je ziet zo of ding niet helemaal zuiver is.

Dus Sinterklaas kado, 1e de beste analoge meter.
Simpel ding is al voldoende.

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door reneradio ⌂ @, Oosterhout NB, 30.11.2018, 09:26 (176 dagen geleden) @ Maurice

Ik gebruik hiervoor mijn oscilloscoop.
Paar volt over de koolbaan en met de probe meten tussen min en de loper.
Scoop op DC instellen.
Als je nu aan de potmeter draait moet de lijn mooi gelijkmatig van 0 naar de aangelegde spanning te regelen zijn.
Kraakt de potmeter ergens dan zie je dat onmiddelijk op de scoop, kun je niet missen.

Groeten,
René

--
A real radio glows in the dark
73 René .--. . .---- -.. .--. ..-. PE1DPF

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.11.2018, 12:17 (177 dagen geleden) @ Robbedoes

Bedankt, ook Kris en Willem. Ik ga de komende dagen aan de slag met deze tips. Eerst alle bedrading los, dan de potmeter goed los meten, en als nodig daarna opereren. vr grt, Rob

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 29.11.2018, 15:04 (176 dagen geleden) @ Robbedoes

Zo te zien is het een potmeter van het merk Preh. Mijn ervaring is, dat er zelden iets mis is met dit merk potmeters. Het enige, waar ik wel eens last van heb gehad is het stroef lopen of helemaal vast zitten van de as door verharst vet (voor dat probleem hebben anderen al goede oplossingen aangedragen op dit forum). Ga daarom vooral eerst meten aan de componenten rond de potmeter en let goed op koude lassen en laat die nog even goed doorvloeien voor je die potmeter gaat uitbouwen. Op de foto is al te zien, dat niet alle soldeerpunten er even netjes uit zien.

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door henkk @, 29.11.2018, 15:27 (176 dagen geleden) @ castafiore2010

Het zou ook kunnen dat het massacontact van de potmeter door het knutselen er om heen een beetje losgeraakt is een afhankelijk van de stand van de loper wel of niet contact maakt.
Heb ik meerdere keren meegemaakt,potmeters zijn toch vrij kwetsbaar.
Zet het volume eens de lage stand waar het geluid te hard is en druk dan eens voorzichtig tegen de massa aansluiting.

Henk

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door Robbedoes @, Dordrecht, 30.11.2018, 10:04 (176 dagen geleden) @ Robbedoes

Alvast bedankt iedereen voor de tips, ik ga er dit weekend flink mee aan de slag. En ik haal sowieso vandaag een multimeter met naaldwijzer bij m'n vader op. Dat is een analoge man, die zoiets nog gewoon heeft liggen. :-). Ook de andere tips over massacontact, solderingen, bedrading enz neem ik mee!Vr grt, Rob

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door Robbedoes @, Dordrecht, 01.12.2018, 14:41 (175 dagen geleden) @ Robbedoes

Beste ervaren meedenkers, hier het vervolg van m'n metingen aan het volume van de Nordmende Carmen. Eerst heb ik het massacontact en solderingen nagelopen en doorgesoldeerd. Het had weinig effect. Toen de potmeter zonder bekabeling en componenten gaan meten. De buitenste pennen meten t.o.v de loper (midden) dan netjes en stabiel nul tot 1,3 mohm. En andersom uiteraard. Eigenlijk had ik de aftakking eerst totaal over het hoofd gezien, stom. Die zit aan de achterkant van de potmeter (ik neem aan dat dit de aansluiting is die aan de 60K weerstand (R37) vastzit ?).
Die aftakking meet t.o.v. de overige pennen zeer onstabiel en grillig. Veel rare waarden en geheel niet regelmatig. Als ik deze aftakking lossoldeer, dan is het volume wel stabiel en regelmatig regelbaar. Maar dus wel met direct flink hard geluid vanaf stil, en veel middentonen. De inzinking van het geluid (wat ik eerst had) bij doordraaien is dan ook helemaal weg. Nu lijkt het me dat dit wijst op een koolbaan probleem van de aftakking ? Wat ik niet weet is welke invloed deze aftakking op het geluid en volume heeft. Op zich regelt het geluid zonder de aftakking wel regelmatig..Ik zou nu de potmeter best willen uitbouwen om e.e.a. binnenin schoon te maken, of beter contact te laten maken. Maar dat ziet er vrij complex uit, de achterkant van de potmeter lijkt te worden gebruikt voor wat spanningsaansluitingen..EN ook het draaisysteem van de ferrietantenne loopt mee op deze potmeter (veren, strak gespannen touw enz). Ik vraag me af of dat te doen is, zonder dingen erger te maken. Optie is het zo te laten, maar dat is ook wel jammer omdat ik vermoed dat het geluid beter moet kunnen dan nu. Zou iemand iets kunnen zeggen van deze bevindingen ? Hieronder ook nog foto's van dit deel van het schema en positie vd potmeter.
Alvast dank weer. Vr grt, Rob
[image]
[image]

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door kris @, Gent België, 01.12.2018, 16:16 (174 dagen geleden) @ Robbedoes
Bewerkt door kris, 01.12.2018, 16:48

het filter aan de aftakking verzorgt de "fysiologische toonregeling" (wat een woord). In dit geval meer lage tonen bij laag volume. De radio kan even goed zonder, maar het geluid zal wat minder vol klinken bij laag volume. (kan je compenseren door wat meer laag te geven)

edit : is er wel de juiste weerstand gekozen voor die weerstand aan het middencontact? 60K lijkt me weinig, gezien de positie van de aftakking. Misschien een drukfout en moest bvb 600k (nu 560k) zijn.

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door Robbedoes @, Dordrecht, 01.12.2018, 17:55 (174 dagen geleden) @ kris

Kris, dank voor je heldere uitleg over de functie. Meer laag geven bij laag volume probeerde ik, maar het mid lijkt flink te overrulen, dus dat heeft helaas weinig invloed. De 60K weerstand lijkt wel te kloppen. Die waarde zit ook op die positie bij soortgelijke Nordmendes uit die periode. Vr.grt.

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 01.12.2018, 17:01 (174 dagen geleden) @ Robbedoes

Die aftakking meet t.o.v. de overige pennen zeer onstabiel en grillig.

Dat is in ieder geval niet goed.
De aftakking is een vast aftakking aan de koolbaan.
Meestal uitgevoerd met een holniet in het pertinax plaatje waar de koolbaan op is aangebracht, net zoals bij de uiteinden.

Als de holniet los zit kun je die weer aandrukken zodat er een constante aansluiting ontstaat.
Lukt dat helemaal niet meer of zit er een barst in de koolbaan naar de aftakking dan is een drupje elektrisch geleidende lijm een laatste oplossing.
Hij moet voor deze reparatie wel uit elkaar en dat is even wat werk in deze radio.

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door kris @, Gent België, 01.12.2018, 17:43 (174 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Die aftakking meet t.o.v. de overige pennen zeer onstabiel en grillig.


Als de holniet los zit kun je die weer aandrukken zodat er een constante aansluiting ontstaat.
Lukt dat helemaal niet meer of zit er een barst in de koolbaan naar de aftakking dan is een drupje elektrisch geleidende lijm een laatste oplossing.
Hij moet voor deze reparatie wel uit elkaar en dat is even wat werk in deze radio.

dacht dit eerst ook, maar dat strookt niet met de klacht uit het openingsbericht, dus ik ga er vanuit dat het contact vooral kraakt tijdens de meting, maar niet in bedrijf.

Volumeprobleem Nordmende Carmen 55

door Robbedoes @, Dordrecht, 03.12.2018, 13:02 (173 dagen geleden) @ Robbedoes

Iedereen nog bedankt voor de tips en richting aangeven. Inmiddels is het gelukt ! Afgelopen weekend heb ik de potmeter uitgebouwd (best een klusje bij deze radio ja), met als doel de potmeter van binnen te gaan bekijken. Toen ik eenmaal de potmeter in m’n handen had, zag het er alsnog niet zo simpel uit deze uit elkaar te halen.
Dus daarmee even gewacht. Wel zag ik een klodder tin onderaan de soldeer aansluiting van de aftakking hangen. Dat zit uit het zicht als de potmeter ingebouwd zit. De klodder leunde tegen de metalen behuizingen van de potmeter aan. Heb de klodder verwijderd, en omdat de potmeter er vrij stoffig en smerig uitzag ook gelijk uitwendig schoongemaakt, en daarna met schone perslucht via de openingen naar binnen gespoten.
Ik heb toen de potmeter, voor hem te openen, provisorisch toch maar even terug gezet..Je weet het nooit. Daarmee ook alle solderingen opnieuw gedaan.
En inderdaad. Het volume regelt nu weer stabiel over het gehele bereik, zonder dip in het regelbereik EN met ‘vol/bassiger’ zachter geluid vanaf nul..Het zijn van die ‘reparaties’ waar je nooit zeker zal zijn waar het ‘m nou in zat. Maar het einddoel is gelukkig bereikt. Iedereen bedankt voor de bijdragen !

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum