Trafo BX480A defect? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 02.12.2018, 20:09 (16 dagen geleden)

Laatst heb ik een Philips BX480A op de beurs gekocht, heel leuk toestel met zes banden en bakelieten kast, dat ik graag weer werkend wil maken. De kast ziet er nog best mooi uit, paar krasjes, en de schaal is helemaal gaaf.

Maar ik ben bang dat de voedingstrafo defect is. Bij opstart via een gloeilamp gaat namelijk meteen de lamp fel branden, ook met alle buizen uit het toestel verwijderd. Weerstandsmeting over primaire (spanningskeuze op 245V) is 50 Ohm. Daarom vermoed ik een sluiting in het secundaire deel.
Ik heb de weerstand gemeten over de B+-spoel, de S2 met middenaftak. De ene tak meet tot de middentap (meetpunt: minaansluiting van voedingselco) 160 Ohm en de andere 75 Ohm. Als ik spanning erop zet (dit doe ik maar heel kort) meet ik 31V op de ene helft en 15 op de andere helft. Daardoor lijkt me nog meer dat die ene helft sluiting heeft. Op de 6,3V wikkeling komt maar 0,7V te staan, wat mij ook in lijn lijkt met een interne sluiting.
Een andere bevestiging hiervan is dat de smeltzekering op de trafo verdwenen was en een draadlusje over de haakjes was gedraaid. (Daarom doe ik er alleen metingen mee via een gloeilamp van 40W.)

Behalve sluiting verdenk ik de trafo ook nog van lekken. Tussen het primaire chassis en massa meet ik namelijk zo'n 80 MOhm weerstand (met universeelmeter), dat hoort natuurlijk oneindig te zijn.

Lijkt mij eigenlijk een duidelijk gevalletje van kapotte voedingstrafo. Het uitwisselen van zo'n ding is nou een klusje waar ik niet zo heel verlangend naar uitkijk. Met z'n veertien lastig bereikbare draadjes erop gesoldeerd. Heeft iemand nog een idee van iets wat ik kan proberen voordat ik de trafo ga uitbouwen?

Trafo BX480A defect?

door kris @, Gent België, 02.12.2018, 20:21 (16 dagen geleden) @ gerard

80 MOhm is alvast niet het probleem. Het is hoog genoeg... maar welke multimeter heb je dat die zo hoog gaat? de meeste houden het bekeken bij 20 Mohm. Daar is een goede reden, hogere weerstanden kan je maar moeilijk correct meten bij een kleine spanning, er is veel te veel invloed van allerlei randfactoren.

Trafo BX480A defect?

door gerard ⌂ @, Zeist, 02.12.2018, 21:35 (16 dagen geleden) @ kris

Ik meet dat op met een DT9205A meter die ik vorig jaar in Tsjechie heb gekocht voor 225 kroon (9 euro). De nauwkeurigheid in dit bereik is inderdaad heel slecht, maar 80 Meg is toch wel minstens 50 en hoogstens 150.

Trafo BX480A defect?

door Boudewijn @, 02.12.2018, 21:18 (16 dagen geleden) @ gerard

Heb je c42 losgesoldeerd?

Trafo BX480A defect?

door gerard ⌂ @, Zeist, 02.12.2018, 21:36 (16 dagen geleden) @ Boudewijn

Heb je c42 losgesoldeerd?

Ratelcondensator, jawel losgeknipt (lastig plekje) en vervanger aangebracht. Maar zal dit morgen nog even extra checken!

Trafo BX480A defect?

door Maarten Bakker @, Delft, 02.12.2018, 22:37 (16 dagen geleden) @ gerard

0,7V op de 6,3V wikkeling klinkt alsof er aan of in die wikkeling een sluiting zit. Heb je de bedrading van die wikkeling volledig losgenomen? Anders wellicht sluiting in een schaallampvoetje?

Trafo BX480A defect?

door Antoon Pijnenborg @, 's-Hertogenbosch, 03.12.2018, 17:58 (15 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard ik zit met het zelfde probleem.
Bij mij is de voedingstrafo ook defect.
De hoogspanningswikkelingen geven 280V af en 210V.
Bij mij was de temperatuur beveiliging ook stuk gegaan.
Dus ik moet opzoek naar een vervanger.
Ik geef de schuld aan de netspanning, die is bij mij 230V. Dat zal eventjes geen kwaad kunnen maar ik heb de radio uren laten spelen. Bij een andere trafo zet ik de schakelaar op 245V.
Maar wie kan mij helpen aan die trafo nr is A3 141 44.0
groetjes Ton

Trafo BX480A defect?

door henkk @, 03.12.2018, 18:38 (15 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

De voedingstrafo's in deze toestellen waren berucht,er was net iets te veel op bezuinigd.
Het vervangen is niet zo'n drama de isolatie van deze bedrading valt niet uit elkaar.

Henk

Trafo BX480A defect?

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 03.12.2018, 18:54 (15 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

Maar wie kan mij helpen aan die trafo nr is A3 141 44.0
groetjes Ton

Hallo Ton (en Gerard),

Ik heb een kast vol trafo's maar heb geen idee uit welke radio's ze komen. Als je een foto van de gezochte trafo kan plaatsen en de maten geeft (maten blikpakket) kan ik eens kijken of ik je (of jullie) kan helpen. Het nummer van de trafo zegt me niet zoveel, bovendien heb ik ze niet op nummer opgeborgen......

En elektrisch? 2 maal 240 volt (of 280 of zoiets) en 1 maal 6,3 volt? Nog een aparte 4 volt wikkeling erbij voor een gelijkrichter of niet? Ik heb het schema niet bekeken......

Als je me de gevraagde info kan geven, kijk ik wat ik heb......

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

Trafo BX480A defect?

door gerard ⌂ @, Zeist, 04.12.2018, 08:10 (15 dagen geleden) @ gerard

De radio geeft alweer geluid.

Ik had nog een andere trafo en die heb ik erin gemaakt. Ik vond het wel een heel gepruts maar uiteindelijk inderdaad niet onoverkomelijk. Als je deze radio uitkast blijft niet, zoals bij veel radio's, de luidspreker aan zijn plank in de kast zitten. De radio wordt uitgekast met luidsprekerplank en luidspreker eraan vast. Daardoor is de werkruimte rond de trafo heel beperkt. Ik ben daarom begonnen met de luidspreker ook van het chassis te verwijderen.
Daarna kon ik de trafo vervangen. Eerst alleen de schaallampen aangesloten, die brandden prima. Dan alles aangesloten en weer getest op sluiting met gloeilamp. Buizen erin gestoken en toen speelde de radio.
Gedeeltelijke sluiting van de afstemcondensator kon ik oplossen door een plaat iets te verbuigen.

Het geluid klinkt nog niet helemaal zoals ik wil dus ik moet nog wel een en ander nakijken.
Er is sprake van wat motorboten. Dit is een heel laagfrequente oscillatie die opkomt als je het volume hoog draait. Vaak rond 10Hz, net als een motorboot, en te verhelpen door C3 te vervangen. Maar die heb ik al vervangen, is dus keurig 100uF, en mijn oscillatie is ook veel trager, zo rond 1 a 2 Hz. Als ik op C3 een 330uF elco klem verdwijnt het. Misschien een te hoge versterking in het AF deel?

Op de eerste elco meet ik ongeveer 250V, ga binnenkort verder en dan alle spanningen meten.

Trafo BX480A defect?

door Antoon Pijnenborg @, 's-Hertogenbosch, 04.12.2018, 16:35 (14 dagen geleden) @ gerard

Hallo Leo en Gerard,

Ik heb van een sloopchassis een trafo gevonden (Een Monoknop)
Heb deze trafo gemeten en de spanningen zijn goed. Ik sluit de trafo aan op de 240V wikkeling. Ik hou jullie op de hoogte.
Groetjes Ton.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum