Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector (Techniek Radio/TV)

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 06.12.2018, 19:50 (1930 dagen geleden)

Hallo allemaal, ben bezig met een Grundig 3010. Waaraan een boel werk zit. Gebroken schaaldraad. Versleten gelijkrichter . Houtschade en veel lekke Ero condensators. Versleten afstemoog.. De radio speelt inmiddels al vrij aardig. Maar zit met het volgende. Bij deze radio is R 28 10 megaohm. (Stuurspanning EM 34) met deze weerstand slaat het oog 3/4 de uit bij den sterke zender. Verlaag ik deze R naar 5xx M slaat het oog volledig uit bij een sterke zender hier. Ik ben dit al bij diverse Grundigs tegengekomen. Warom deze zo hoge waarde van deze R ?uiteraard word dit bij Philips ook gebruikt (22M) [image]

Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector

door soundman2 @, Wouw, 06.12.2018, 20:03 (1930 dagen geleden) @ Erwin goossens

Het is de bedoeling dat je het oog gebruikt om de optimale afstemming te vinden. In dat geval is de AVC spanning het hoogst en gaat het oog dicht. Zou het oog bij een zwakke zender al helemaal sluiten,dan heb je bij sterkere zenders geen indicatie meer omdat de aanwijzing dan geheel gesloten is. Er waren in het verleden wel afstemogen met twee gevoeigheden. EM34 heeft ook zoiets , een klaverblad met een gevoelig deel en een deel wat veel meer stuurspanning nodig heeft.
Hier is een datasheet van de EM34.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/030/e/EM34.pdf

Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector

door Goldline @, Oranjedorp, 06.12.2018, 20:09 (1930 dagen geleden) @ Erwin goossens

weet je zeker dat die "sterke" zender genoeg microvolts op je antenne entree binnenbrengt voor volledige oog sluiting ?
Waarde zal ergens tussen de 5 en 15 uV liggen S9 /S9+10

--
Cees PA1DBA

Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 06.12.2018, 22:00 (1929 dagen geleden) @ Goldline

weet je zeker dat die "sterke" zender genoeg microvolts op je antenne entree binnenbrengt voor volledige oog sluiting

dat is het juiste antwoord. Om dit te kunnen begrijpen moet je bedenken dat zo'n afstemoog een vrij beperkt bereik heeft. Hoe sterker de zender des te negatiever de spanning op het stuurrooster van het afstemoog is, maar daar zit een grens aan. Wanneer deze grens is bereikt (bij een EM34 ligt dit op -16 volt) zal het oog niet nog verder kunnen sluiten. Voor spanningen lager dan -16 volt (sterke zenders) loopt het oog dus "vast".

De roosterlekweerstand van het oog is overigens geen 10 Mohm bij dit toestel, maar ligt rond de 3 Mohm (is ongeveer gelijk aan R23). R28 en R23 vormen een spanningsdeler, waardoor het oog nog wat sterker doorkomende zenders kan weergeven. Dankzij deze spanningdeler loopt het oog pas vast bij een detectorspanning van -40 volt.

Maar het zal ook duidelijk zijn dat door dezelfde spanningsdeler het afstemoog minder goed zal werken voor zwakke zenders. Daarvoor geldt immers een soortgelijke beperking, bij -0,55 volt is het eveneens afgelopen bij een EM34.

De waarde van R28 is dus een z.g. compromis, dat zodanig is gekozen dat je binnen vooraf bepaalde grenzen goed kunt afstemmen met zo'n afstemoog.

--
http://www.hupse.eu/radio

Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector

door wvogel59 @, 06.12.2018, 23:42 (1929 dagen geleden) @ John Hupse †

Controleer de waarde van R25 en R26. Deze willen nog weleens verlopen.

Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 06.12.2018, 23:57 (1929 dagen geleden) @ wvogel59

Hallo
Deze weerstanden zijn eveneens vervangen.waren een stuk verlopen .het oog sloeg toen verder uit samen met de ontkoppelc 0.1 uf.

Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 07.12.2018, 00:03 (1929 dagen geleden) @ John Hupse †

Hey John.ik Zal de 5.6 M laten zitten.het oog sluit nu bij de sterke zenders hier volledig (de segmenten overlappen elkaar juist niet.) de zwakkere zenders worden oog goed aangegeven.hebben ze dus opzettelijk gedaan bij grundig..of een fout in het ontwerp??het toegevoerde signaal aan de antenne entree is voldoende (even gewisselt met een toestel dat aan de kabel hing) conclusie.ik heb de roosterlekweerstand ook bij deze geundig verlaagd van 10 naar 5.6 M.. in de 30xxserie van grundig heb ik deze naar 3M verlaagd en het oog sluit bij sterke zenders zo perfect.
Even iets anders.onderaan de radio ontbreekt bij mijn radio het logo of de naam..iemand die dit liggen heeft?

Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector

door soundman2 @, Wouw, 07.12.2018, 09:57 (1929 dagen geleden) @ Erwin goossens

Het beste zou zijn, dat het oog bij de maximaal bruikbare veldsterkte juist "volle schaal" geeft. Een echte voltmeter is daarvoor uitgerust met een keuzeschakelaar voor het bereik. Dat is op een radio natuurlijk wat moeilijker oplosbaar, dus is het een compromis, waarbij het oog zowel bij zwakke als bij sterke zenders laat zien waar het beste afstempunt ligt. Als een gewone voltmeter in de hoek schiet, weet je niet welke spanning je meet en als je er wat mee probeert af te regelen, dan vindt je ook het hoogste punt niet als de meter in de hoek blijft staan. Het aanpassen van de weerstanden om de uitslag 100% te krijgen, snap ik dan ook niet helemaal.

Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector

door peetey @, Lanaken, Belgie, 07.12.2018, 16:24 (1929 dagen geleden) @ soundman2

Wat je ook niet moet vergeten is dat wat je tegenwoordig een 'sterke zender' noemt, vroeger helemaal niet zo sterk was misschien.
Tegenwoordig zijn er niet veel meer echt sterke zenders op de middengolf te vinden. Waar nu met enkele tientallen kilowatts wordt uitgezonden waren het er vroeger soms honderden kilowatts.

Ook moest het groene oog nog functioneren op korte en lange golf en de zendvermogens waren ook daar beduidend groter dan tegenwoordig vaak het geval is.

Ik denk dus dat er een compromis is gezocht dat destijds goed werkte maar niets belet jou natuurlijk e.e.a. aan te passen aan de huidige sterktes van zenders.

groet,
Peter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum