Draaispoelmeter RP 270 vreemd gedrag. (Techniek Overig)

door hyperbo @, kapellen Belgie, 31.12.2018, 07:45 (1937 dagen geleden)

Hallo;

Ik gebruik al jaren een Neuberger RP270 buizentester en ben daar zeer tevreden over.
Sinds kort merk ik iets heel vreemd aan dit toestel; Als ik dus een buis aan het testen ben volgens de gebruikelijke methode; dus eerst kaart erin en de juiste pinnen steken, dan de te testen buis erin, dan met de testknop al de standen doorlopen tot op de laatste stand en dan afwachten hoeveel emissie er af te lezen valt op de draaispoelmeter. Tot daar werkt alles zoals het moet.
Als ik nu om deze test af te sluiten de draaiknop tegen wijzerzin terug draai naar de uit stand ...dan klapt de draaispoelmeter zeer snel naar min ( zelfs onder min ) , dusdanig dat de naald tegen de linkse aanslag aanklapt en daar iets onder het nulpunt blijft hangen.
Als ik dan een Klein tikje geef tegen deze draaispoelmeter komt deze terug los van zijn aanslag en komt deze terug mooi op zijn nulpunt te liggen en kan ik terug gaan meten.
Dit heb ik vroeger nooit opgemerkt. Dit lijkt me helemaal niet gezond voor de draaispoelmeter.

Ik dacht...dit los ik snel wel even op en heb een aantal condensatoren parallel over de draaispoelmeter geplaatst ( zoiets van een 2 uF in totaal ), dit beinvloed de (DC) meting niet ...en ik dacht dat dit de meter ging dempen bij het afschakelen.

Leuke theorie, de meting wordt inderdaad niet beinvloed, doch de draaispoelmeter klapt nog steeds tegen de aanslag.

Wat is er aan de hand hier? Weet er iemand wat de oorzaak van dit vreemde gedrag zou kunnen zijn? PS: zoals vermeld...voor de rest werkt het toestel perfect, ook heb ik de seleendiode en afvlakcondensator en de condensator van 0,1 uF nagekeken en/of vervangen.

Ra, Ra ...wat is er aan de hand hier?

Grtz...Dirk

Draaispoelmeter RP 270 vreemd gedrag.

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.12.2018, 11:42 (1937 dagen geleden) @ hyperbo

dit los ik snel wel even op en heb een aantal condensatoren parallel over de draaispoelmeter geplaatst ( zoiets van een 2 uF in totaal ), dit beinvloed de (DC) meting niet ...en ik dacht dat dit de meter ging dempen bij het afschakelen.

leuke theorie

de extra tijdconstante die je hiermee realiseert heeft een waarde van 2x 10-6 x 150 = 300 usec. Hierbij heb ik aangenomen dat je een capaciteit van 2 uF parallel hebt gezet aan het meetinstrument. Dat is zo weinig t.o.v. de mechanische demping van de meter dat je dit verder niet zal merken. Volgens de theorie heeft deze modificatie dus geen zin.

ook heb ik de seleendiode en afvlakcondensator en de condensator van 0,1 uF nagekeken en/of vervangen.

wat is de gemeten capaciteit van de (vervangen?) condensator 0,1 uF?

--
http://www.hupse.eu/radio

Draaispoelmeter RP 270 vreemd gedrag.

door kris @, Gent België, 31.12.2018, 12:37 (1937 dagen geleden) @ hyperbo

Als de draaispoelmeter bij het uitschakelen negatief gaat aanduiden , dan ligt dat niet aan de draaispoelmeter maar wel aan de spanning die hij krijgt... Ik ken deze tester niet, maar kan me inbeelden dat door verouderen bepaalde componenten dit kan gebeuren.

Of het euvel schadelijk is voor de draaispoelmeter is helemaal niet zeker. Het hangt af van de waarde van de spanning. als deze niet groter is dan normaal, dan kan het voor de meter geen kwaad, zelfs al gaat die de verkeerde richting uit.

Waar de meter wel een foutje vertoond is dat de naald in de hoek blijft hangen. Als de spanning weg is moet deze weer naar nul komen. Het kan zijn dat de linkse aanslag (de stootrand) met de jaren wat vervuild is en de naald er blijft aankleven. Ontvetten is dan de oplossing, maar daarvoor moet de meter open..

Draaispoelmeter RP 270 vreemd gedrag.

door soundman2 @, Wouw, 31.12.2018, 13:34 (1937 dagen geleden) @ kris

Een diode in sperrichting over de meter kan ook een te grote negatieve spanning verhinderen. Soms worden twee diodes antiparallel aan de meter geschakeld, waardoor de spanning in beide richtingen begrensd is. Ik ga er dan even vanuit, dat de meterspanning bij volle schaal beneden de diodespanning blijft.

Draaispoelmeter RP 270 vreemd gedrag.

door Oldtimer @, Oegstgeest, 31.12.2018, 15:45 (1936 dagen geleden) @ soundman2

Een diode in sperrichting over de meter kan ook een te grote negatieve spanning verhinderen. Ik ga er dan even vanuit, dat de meterspanning bij volle schaal beneden de diodespanning blijft.

Volgens het schema staat er over de meter plus een in serie geschakelde afregelweerstand een spanning van 180mV.
Een diode in sperrichting over de meter zou dus mogelijk (enige) bescherming kunnen bieden.
Het blijft natuurlijk wel een lapmiddel, de meter vertoonde het verschijnsel eerst niet en nu wel. De fout wordt met deze oplossing niet verholpen
Zelf zou ik eerst eens met een oscilloscoop over de meter kijken hoe die spanningspiek er uit ziet, wellicht is daar wat uit af te leiden.
En ik zou niet echt verbaasd zijn indien er iets met schakelaars aan de hand zou zijn (verbogen contacten, koolbaantjes).
De ouderdom komt met gebreken...

Willem

Draaispoelmeter RP 270 vreemd gedrag.

door humfred ⌂ @, Dubai, 31.12.2018, 21:13 (1936 dagen geleden) @ Oldtimer

Ik heb zo´n fout al eens eerder waargenomen. De meterwijzer was statisch opgeladen. En dit had uitwerking op de meting. Door de behuizing van de draaispoelmeter te aarden was het euvel verholpen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum