Philips bandrec EL3541D/00H (Algemeen)

door Dirk 63 @, Amsterdam, 14.03.2019, 22:11 (67 dagen geleden)

Beste mede forum leden ,

Ik ben nog een keer bezig met m'n Philips bandrec omdat :
het oog EM84 na dat de bandrec een tijdje aan staat ( 10 / 15 min )
wazig wordt met opnemen .
Ik bedoel dat de scherpe randjes vervagen .
zie foto:
[image]

WIE herkend dit probleem / of heeft het ook eens gehad en weet waar ik het zoeken moet ?

Ter aanvulling : de Bandrec is eigenlijk nog spiksplinter nieuw en heb zijn leven meer in de kast versleten dan in gebruik geweest .

Verlopen R vervangen mede een paar elco's
voor de rest zit er moster C in , en een paar pijp C .
Heb de EF86 & ECC82 eens vervangen door een ander / geen verschil ,
de ECL82 heb ik niet uit gewisseld .
maar aan de buizen zou het volgens mij niet kunnen liggen ( omdat hij amper gebruikt is )
of zie ik dat verkeerd ?

Voor de rest neemt hij wel perfect op en geeft perfect weer het geluid ,
ik vind het gewoon geen gezicht als dat oog wazig wordt en het moet toch verholpen kunnen .

mvg Dirk63.

Philips bandrec EL3541D/00H

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 15.03.2019, 01:29 (67 dagen geleden) @ Dirk 63

Is dat niet een of andere hoge oscillatie?
Pak eens een scoop en kijk of er wat staat te rommelen.

Philips bandrec EL3541D/00H

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 15.03.2019, 11:41 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

of heeft het ook eens gehad en weet waar ik het zoeken moet ?

foutzoeken betekent dat je nagaat waar de fout zit. Je kunt foutzoeken helaas niet vervangen door op een forum te vragen waar de fout zit. Zeer waarschijnlijk zit de fout in je bandrecorder, maar veel verder kom je zo niet. Deze vraagmethode is vergelijkbaar met de dienstverlening van paragnosten, helderzienden, mediums, kaartleggers, astrologen en kwakzalvers. Het gaat hier om een principieel verschil met foutzoeken.

Het signaal dat de indicator aanstuurt kan een ongewenste component bevatten. Denk b.v. aan brom (50 of 100 Hz), of een te hoge h.f. voormagnetisatie restspanning. In beide gevallen zie je de genoemde wazige randjes.

Wanneer er sprake is van brom zal je de brom ook horen wanneer je een recent opgenomen bandje afspeelt. Wanneer er sprake is van een storend h.f. voormagnetisatiesignaal hoor je de brom niet.

Het bovenstaande onderzoekje is in dit geval de eerste stap van "foutzoeken". Afhankelijk van de uitkomst (je hoort een storende brom, of je hoort geen storende brom) zal je waarschijnlijk nog een tweede stap en een derde stap moeten zetten. Je gaat in principe hiermee door tot je de fout precies hebt gelocaliseerd en hebt verholpen (anders gezegd, tot je het kapotte onderdeel hebt gevonden en hebt vervangen). Het is verder verstandig om na afloop te controleren of de fout werkelijk is verholpen.

De essentie van foutzoeken is om bij elke stap de locatie van het defecte onderdeel preciezer te bepalen. Hierbij is je eerste aanname dat de fout zich in de bandrecorder bevindt (en dus niet buiten de bandrecorder). Wanneer er b.v. een sterk stoorsignaal aanwezig is binnen het lichtnet waar het toestel op is aangesloten zit de fout buiten het toestel en heeft het geen zin om deze fout in je bandrecorder te zoeken.

De laatste stap is dus het vervangen van het kapotte onderdeel door een goed onderdeel. Er zijn eigenlijk twee processen die je in deze volgorde uitvoert: (1) foutzoeken en (2) vervangen van het defecte onderdeel. Een veel gemaakte fout hierbij is het om deze processen in de omgekeerde volgorde uit te voeren. Dit leidt meestal tot meer fouten i.p.v. minder fouten.

--
http://www.hupse.eu/radio

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 15.03.2019, 13:06 (66 dagen geleden) @ John Hupse

John Hupse ,

Bedank voor je commentaar of anders gezegt PREEK !

Of ik op zo'n preek zit te wachten NEE dit schiet bij mij nu in het verkeerde keelgat
zal het op prijs stellen dat je JOU opmerking/preek verwijderd !

mvg Dirk.

Philips bandrec EL3541D/00H

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 15.03.2019, 13:30 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Of ik op zo'n preek zit te wachten NEE dit schiet bij mij nu in het verkeerde keelgat zal het op prijs stellen dat je JOU opmerking/preek verwijderd !

Dirk, is niet bedoeld als preek, maar slechts als een manier om fouten te vinden.

Het zoeken naar fouten is een veel voorkomend probleem op dit forum, vandaar dat ik er af en toe iets over zeg en kennelijk de vinger op een zere plek leg. Dat er een storing optreedt in oude apparatuur kan ik ook niet helpen. Wat je wel kunt doen is uitleggen hoe het verhelpen hiervan dit in z'n werk gaat. Natuurlijk is het jammer dat je dit niet op prijs stelt, om welke reden dan ook.

Verwijderen van uitleg kan je het beste aanvragen bij de forumleiding, dat is nu eenmaal op die manier geregeld op dit forum.

--
http://www.hupse.eu/radio

Philips bandrec EL3541D/00H

door Oldtimer @, Oegstgeest, 15.03.2019, 13:43 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Ik zie het verhaal van John niet als een preek maar als een richtlijn.
Doe er je voordeel mee.

Willem

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 15.03.2019, 14:07 (66 dagen geleden) @ Oldtimer

Ik wil hier toch even op reageren .

Ik ben zo dyslectisch als een papegaai , ik probeer zo veel mogelijk uit te zoeken op schema's waar de componenten zit en hoe de CLOU in elkaar steek etc .
We zijn niet allemaal super technisch in theorie .

Ik ben een praktijk / visueel type persoon ,
waar andere hier over loop te klagen en kreunen en pff over een schaalkoord die gebroken is en opnieuw gelegd moet worden en andere mechanische problemen ( strooischerm namaken ect )

Nou een schaalkoord opnieuw om/aan leggen daar draai ik m'n hand niet voor om
dat is bij mij ( als ik het even goed bestudeer en logies nadenk )
in 5 / 10 min gebeurd , dan ga ik ook niet de les lezen hier op de forum van als iemand het niet kan of niet weet hoe of wat .

en zo verzin ik heel veel oplossingen op dingen die ik zien kan ( geen theorie ) dat is mijn slechte kant , ook op de LTS snapte ik de wet van ohm niet , die driehoek van ....
en ik snap die nog steeds niet en onthoud het ook niet .
Net als breuken sommen , hoeveel mensen breken daar hun hoofd om ( ik ook )

We hebben allemaal een sterke en een zwakke kant ,
wat voor de een logies is is voor een ander aba-ka-da-bra

denk daar ook eens aan .

Dit wilde ik even kwijt als stof om ook eens van een andere kant de zaak/vragen te bekijken .

Het is niet de bedoeling om tegen jullie schenen te schoppen
maar leg uit dat ieder mens andere kwaliteiten hebt
en als je die deelt met elkaar op een vriendelijke manier
dan ziet de wereld er een stuk vrolijker en begripvoller uit
en dan komen we tezamen verder .

mvg Dirk.

Philips bandrec EL3541D/00H

door Henk vdB @, 15.03.2019, 20:16 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Dirk,

er zijn meer mensen die hier komen dyslectisch, maar dat heeft ze meestal niet weerhouden om met de hobby door te gaan. En vaak met goede resultaten, maar het kost wat tijd om ervaring op te doen. De boodschap van John komt misschien wat streng over, maar zo is het niet bedoeld. Om fouten in electronica te vinden is meestal meer nodig dan alleen visueel de boel bekijken. Een methode als je nog geen ervaring hebt is zaken uitsluiten. Er zijn al verschillende goede tips gegeven. Probeer voor jezelf een bepaalde systematiek te ontwikkelen. Print bijvoorbeeld het schema uit en maak aantekeningen daarop van wat je al gedaan hebt. Houd bij of je een onderdeel vervangen hebt of alleen maar een ander onderdeel er overheen hebt proberen aan te sluiten. Je kan dan je schema met opmerkingen hier plaatsen en zo kan je meer gerichte tips krijgen.
Meet de op het schema aangegeven spanningen in het verdachte gebied na en schrijf erbij wat JIJ gemeten hebt. Als je nog geen universeelmeter hebt, schaf er dan een aan. Dat je het (nog) niet ziet zitten een scope aan te schaffen is begrijpelijk.
Er is in veel gevallen geen standaard procedure te geven hoe iets aan te pakken, maar door structureel te werken (aantekeningen maken!) leer je steeds meer. NIET zo maar in het wilde weg onderdelen vervangen. Elco's in dit soort toestellen zijn vaak nog best goed, maar als het apparaat erg lang uitgestaan heeft kan het enige tijd duren voor een en ander er aan gewend is weer te moeten gaan werken :-)
Hoe meer je lukraak vervangt, des te groter de kans dat je MEER problemen introduceert en dat je er helemaal niet meer uitkomt.

Neem je tijd, blijf niet te lang achter elkaar bezig, soms krijg je zomaar een goed idee als je de boel even laat rusten.
Bedenk ook dat je op een forum alleen tekst ziet en dat die soms iets anders over kan komen dan dat het bedoeld is. Lees ook tussen de regels :).

Ik wens je welgemeend succes en vooral ook veel plezier, want het moet wel leuk blijven!

Vriendelijke groeten,

Henk

Philips bandrec EL3541D/00H

door soundman2 @, Wouw, 15.03.2019, 21:32 (66 dagen geleden) @ Dirk 63
Bewerkt door soundman2, 15.03.2019, 21:50

Helaas voor jou, ben ik dezelfde mening toegedaan als John Hupse. Repareren is geen trukendoos en heeft ook weinig te maken met helderziendheid. Goed repareren is een vak, gebaseerd op kennis van elektronica en vaak is daar ook nog meetapparatuur voor nodig, omdat je elektronica niet ziet bewegen of zo. Ervaren reparateurs trekken uit de werking of juist geen werking van een apparaat voorlopige conclusies, in de richting waarin ze de reparatie zullen aanpakken. Als het eenvoudig is, zal een reparateur in dit geval wellicht de EM84 uitwisselen, maar dan moet die wel voorradig zijn. In dit toestel zit de buis in de mechanica ingebouwd (de stoptoets) en dan kan uitbouw lastig zijn. Het ligt dan voor de hand om een universeel meetinstrument ter hand te nemen. In mijn optiek is de scope het meest universele meetinstrument. Hij meet gelijk- en wisselspanning en dat nog gelijktijdig ook. De scope laat ook vreemde fenomenen zien die je wel of niet verwacht op een punt in de schakeling. Een voorbeeld daarvan is HF op een voedingsspanning, of een veel te grote rimpel, wel of geen (audio-)signaal aanwezig etc. Daaruit trekt een reparateur dan zijn conclusies, beredeneert wat de oorzaak kan zijn en meet dan verder, zo wordt een fout ingedamd. Uiteindelijk wordt de defecte component gevonden en vervangen, meestal niet meer dan dat, zeker bij wat recentere apparaten.

Ik heb in het verleden wel van handige klanten na een reparatie te horen gekregen dat er niets aan het toestel gedaan was en dus niets wilden betalen (Het werkte wel, dat wel). De reden was dat een kennis ofzo had gekeken wat er allemaal vervangen was, maar dat hij niets had kunnen vinden. Overal zat het stof er ook nog op. Tja, dat ene weerstandje had hij dan over het hoofd gezien.
Om een lang verhaal kort te maken, legde ik de klant dan maar uit, dat ik het toestel voortaan langer vast zou houden,schoon zou blazen, veel onderdelen onnodig zou vervangen en daarbij veel arbeidsloon en onderdelen in rekening zou brengen. Of hij dan meer tevreden zou zijn.........

Moraal van dit verhaal: Het is lastig om een defect onderdeel aan te wijzen in een apparaat wat je nooit gezien hebt. Hoogstens kun je een tip geven in welke richting te zoeken, maar metingen zullen moeten uitwijzen welk onderdeel in die bepaalde schakeling defect is.
Het lukraak uitwisselen van onderdelen leidt zelden tot een werkend apparaat, wel vaak tot nog meer fouten, door verwisseling, verkeerde onderdelen, nieuwe sluitingen etc. Niet alleen op dit forum, maar ook op bijvoorbeeld 'CircuitsOnline' lopen sommige threads vele weken en komen er honderden bijdragen en dat allemaal zonder dat de fout opgelost wordt. Er wordt weinig gemeten, of juist van alles, maar dan is weer niet bekend wat de metingen voorstellen.
Ik zeg het nog eens, repareren is een vak, gebaseerd op kennis van in dit geval elektronica en dat met behulp van een aantal meetinstrumenten.:-(

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 15.03.2019, 22:53 (66 dagen geleden) @ soundman2

Nou allemaal , na een TIP van "reneradio" ( hartelijke dank :OK: )
heb ik de oorzaak gevonden !

De diode OA85 is de veroorzaker van een onscherp oog als hij warm word,

verwarm ik hem ff met een haar-droger dan wordt het oog super snel onscherp ,
koel ik hem af met koelspray dan zie je hem weer scherp worden .

Nu de vraag : zijn deze nog te koop of wat voor vervanger is er voor deze diode ?

mvg Dirk.

Philips bandrec EL3541D/00H

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 15.03.2019, 23:37 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Nu de vraag : zijn deze nog te koop of wat voor vervanger is er voor deze diode ?

Dirk, ik heb ze nog wel nieuw liggen, als je me je gegevens mailt dan doe ik er wel een paar in een envelopje.
m.vr.gr..
Anton van den Oever

Philips bandrec EL3541D/00H

door soundman2 @, Wouw, 16.03.2019, 08:45 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Een gewone diode als de 1N4148 gaat hier ook wel werken. De spanningen zijn hoog genoeg. Anders de diode BAT85, die een lagere doorlaatspanning heeft.

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 17.03.2019, 00:48 (65 dagen geleden) @ soundman2

Dank je Soundman2 voor je advies / raad .
Maar ik krijg al de juiste diode voor de bandrec opgestuurd van Anton .

mvg Dirk63

Philips bandrec EL3541D/00H

door Henk vdB @, 17.03.2019, 23:05 (64 dagen geleden) @ Dirk 63

Hierbij nog even ter info...
Voor zover ik weet komt het niet vaak voor dat deze diodes echt slecht zijn. Maar elk component KAN natuurlijk slecht worden of helemaal defect gaan. Germanium diodes en transistoren zijn erg gevoelig voor temperatuurveranderingen. Niet al te heet stoken, dat kan ze vernielen. Aangeraden werd om tijdens het solderen van het nieuwe exemplaar het draadje dat je soldeert met een tangetje vast te houden om de warmte van het huisje weg te houden. Dat vraagt dan wel drie handen....één voor de tang, één voor de bout en één voor het toe te voeren soldeer.:-)
Succes en het zou leuk zijn als je hier laat weten hoe het gegaan is.

Henk

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 18.03.2019, 00:18 (64 dagen geleden) @ Henk vdB

Oke Henk ,
bedankt voor je tip , ik zal er zekers rekening mee houden .
De diode die er in zit heb ook lange pootjes ( vond het wel opvallend )
het zal dus daar mee te maken hebben .

Maar ik heb de test 3 maal uitgeprobeerd , diode verwarmen en afkoelen met een koude wattenpat
die ik gekoeld had , en het reageerde telkens op nieuw met het zelfde euvel .
Dus ik ben benieuwd met een nieuwe diode .

mvg Dirk63.

Philips bandrec EL3541D/00H

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 18.03.2019, 00:26 (64 dagen geleden) @ Dirk 63

De diodes zijn onderweg, althans ze zijn gepost.
Het is zeker belangrijk om de temparatuur goed in de gaten te houden bij het insolderen.
We horen wel hoe het afloopt.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Philips bandrec EL3541D/00H

door Goldline @, Velsen, 15.03.2019, 13:00 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Scoop aan BU3 hangen, en kijken of daar alleen audio op staat.
R32 nog fris ?
[image]
succes:OK:

--
Cees PA1DBA

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 15.03.2019, 13:04 (66 dagen geleden) @ Goldline

Hoi Goldline ,

R32 heb ik vervangen ( was ook niet fris )
en een scoop heb ik niet .

mvg Dirk.

Philips bandrec EL3541D/00H

door Goldline @, Velsen, 15.03.2019, 13:07 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Als je een extern audio signaal op BU3 zet blijft het oog dan wel netjes werken ?

--
Cees PA1DBA

Philips bandrec EL3541D/00H

door Franc @, 15.03.2019, 13:08 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Leg het knooppunt van de twee 100k R’s aan massa.
Dan zie je in ieder geval of het voor of na dat knooppunt misgaat.

Groet Frank

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 15.03.2019, 13:19 (66 dagen geleden) @ Franc

BU3 ? maar dat is toch de koptelefoon uitgang ?

Philips bandrec EL3541D/00H

door Goldline @, Velsen, 15.03.2019, 14:46 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

tevens de ingang van het oog...
hij meet het signaal op bu3

--
Cees PA1DBA

Philips bandrec EL3541D/00H

door ruudtx @, 15.03.2019, 18:51 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Wat is dat, een frisse of niet frisse weerstand.
Ik kan alleen maar weerstanden die goed zijn, of onderbroken, of verlopen.

Philips bandrec EL3541D/00H

door francois129 @, Aartselaar - België, 15.03.2019, 19:17 (66 dagen geleden) @ ruudtx

Wat is dat, een frisse of niet frisse weerstand.
Ik kan alleen maar weerstanden die goed zijn, of onderbroken, of verlopen.

Dat zijn er met deo onder de aansluitdraden.
Oei babbelgehalte te hoog!
Maar lachen mag ook eens denk ik dan

François

Philips bandrec EL3541D/00H

door reneradio ⌂ @, Oosterhout NB, 15.03.2019, 13:32 (66 dagen geleden) @ Goldline

Als het iets hoog frequent is dan is waarschijnlijk C16 defect.
Er van uit gaande dat de EM 84 zelf goed is..

Groeten,
René

--
A real radio glows in the dark
73 René .--. . .---- -.. .--. ..-. PE1DPF

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 15.03.2019, 13:46 (66 dagen geleden) @ reneradio

C16 defect ! ?

Maar het euvel treed op als de bandrec een tijdje aan staat ( 15min )
Het begint met een beetje onscherp tot veel erger onscherp .
heb een andere EM84 in gehad maar ook geen verschil .

De opname's blijven wel mooi en helder en zonder rare bijgeluiden .

Het is alleen het oog wat raar doet .

Philips bandrec EL3541D/00H

door reneradio ⌂ @, Oosterhout NB, 15.03.2019, 14:02 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

Diode GL1 zou ook nog kunnen, als die warm wordt en daardoor een lekweerstand krijgt.
Ik weet niet of je een busje koudespray hebt dan zou je eens kunnen proberen om deze diode af te koelen, of verwarmen als het verschijnsel zich nog niet voor doet, en kijken wat er gebeurt.

Groeten,
René

--
A real radio glows in the dark
73 René .--. . .---- -.. .--. ..-. PE1DPF

Philips bandrec EL3541D/00H

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.03.2019, 14:07 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

C16 defect ! ?

Je kunt dit controleren door een losse condensator te nemen en die met meetsnoertjes aan C16 te verbinden. Als het probleem dan weg is, zit het inderdaad in de condensator en dan kun je hem met de soldeerbout echt gaan vervangen.

Het is alleen het oog wat raar doet .

Daar zit C16 aan, en die heeft de taak om knipperen en onscherpte van het oog te voorkomen.

Philips bandrec EL3541D/00H

door Dirk 63 @, Amsterdam, 15.03.2019, 14:09 (66 dagen geleden) @ gerard

oke , dank je voor het korte en heldere info
ga straks gelijk aan de gang om het op te sporen .

Philips bandrec EL3541D/00H

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.03.2019, 15:48 (66 dagen geleden) @ Dirk 63

oke , dank je voor het korte en heldere info
ga straks gelijk aan de gang om het op te sporen .


In het schema van Goldline staat bij C16 de waarde 27k. Daarmee bedoelen ze 27 nanoFarad en dat is hetzelfde als 0,027 microFarad.
Om de test van C16 te doen hangt de waarde niet zo nauw en je kunt de test doen met elke condensator tussen 10 en 100 nF. Blijkt het inderdaad C16 te zijn en ga je hem echt vervangen, zoek dan even eentje van tussen 22 en 33 nanoFarad.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum